vakcina oltás oltóanyag astrazeneca pfizer
Gazdaság

Szép csendben változik az oltási terv Magyarországon

Portfolio
Két ponton is változik az oltási terv: az Astrazeneca vakcináját ezentúl 60 év felettieknél is alkalmazni lehet, emellett a Pfizer és az AstraZeneca második oltások idejét is kitolták.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Éppen ma reggel írtunk arról, hogy Németország mellett Belgiumban, múlt héten pedig Franciaországban döntöttek úgy, hogy az oltási tervet megváltoztatják, és az AstraZeneca vakcináját az odősebb, 65 év feletti korosztály is megkaphatja már. 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfőn még úgy nyilatkozott, a második AstraZeneca-szállítmány a múlt héten érkezett Magyarországra, a vakcinákat ezen a héten kiszállítják a háziorvosoknak, akik a 60 év alatti krónikus betegeket oltják majd vele. 74 ezer 60 év alatti krónikus beteget kórházi oltópontokra hívnak be SMS-ben most hétvégére, ők AstraZenecát kapnak.

György István kedden már előrevetítette, hogy Magyarországon is változhat az oltási terv a fejlemények miatt, mint akkor fogalmazott

Vizsgálják a hazai szakemberek, hogy 60 év felett is adják az AstraZeneca vakcinákat.

A kormány hivatalos koronavírus-portálján ma megjelent adatok mellett közölték azt is, hogy változik az AstraZeneca felhasználása, ezért az oltási terv is. Azt már eddig is tudtuk, hogy az AstraZenecát a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be, de az is kiderült ma, hogy

ezentúl 60 év felett is alkalmazni lehet.

Emellett az oltási tervet szintén érintő másik döntés is született:

a Pfizer második adagját az eddigi 21 nap helyett 35 napos különbséggel adják be.

Korábban külföldön az AstraZeneca vakcináját csak a 65 év alatti korosztályban használták arra hivatkozva, a gyártó túl kevés adatot közölt arról, mennyire hatékony és biztonságos a 65 év feletti korcsoportban. Magyarország még óvatosabb volt ebben a tekintetben, és 60 év alatt adta csak a vakcinát, első körben a krónikus betegeknek. Az AstraZeneca vakcina hatékonyságáról, mellékhatásairól ebben a cikkünkben írtunk. 

A vakcina hatékonysága körüli bizonytalanságok vezettek oda, hogy a német közvélemény erősen szkeptikus a vakcinával szemben, és rengeteg adag oltóanyag maradt Németországban felhasználatlanul. Eddig a német lakosság mintegy 5 százaléka kapta meg az első oltását. Szerdán Angela Merkel bejelentette, hogy már elég adattal rendelkeznek arról, hogy a vakcina minden korosztályban alkalmazható legyen. Több kutatással is igazolták, hogy az idősebb korosztályban is rendkívül hatékony az oltóanyag.

A címlapképen Bíró Krisztina szakgyógyszerész átveszi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2021. március 2-án. A címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt.

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus
teheran iran

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Jose Socrates portugalia vademeles210410