covid_koronavirus_vakcina_oltas
Gazdaság

Elmarad a hétvégi tömeges oltás Magyarországon

Portfolio
A hétvégén lenne esedékes annak a 74 ezer krónikus betegnek a beoltása, akiket már értesítettek is SMS-ben. Az már látható volt az eddigi reakciókból, hogy zavar van a rendszerben, mert több olyan személy is kapott behívót az oltásra, aki nem krónikus beteg. Ma délelőtt azonban a kormányzati tájékoztató portálon megjelent pár sor arról, hogy a hétvégi oltás elmarad, csakhogy ezt szinte azonnal törölték. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján pedig bejelentették, hogy a krónikus betegek hétvégi oltása elmarad. Erről hamarosan kapnak SMS-tájékoztatást a betegek, az oltásra később kerül sor.

Véget ért a sajtótájékoztató

Ezzel véget ért az operatív törzs mai sajtótájékoztatója, kérdéseket ezúttal sem olvastak be. A legfontosabb bejelentések:

  • Elmarad a hétvégére tervezett oltásprogram, amelynek keretében 74 ezer krónikus beteget oltottak volna be az AstraZeneca vakcinájával. Erre később kerül sor, az SMS-értesítések hamarosan kiküldésre kerülnek.
  • A favipiravirt elkezdik járóbeteg-ellátásban is alkalmazni, eddig csak fekvőbeteg-ellátásban alkalmazták azokat.
  • Részben EU-s forrásból új laboratórium épül Magyarországon, ami alkalmas lesz a fertőző betegségek kimutatására.

Új csúcslabor érkezik

A Nemzeti Népegészségügyi Központ területén új csúcslaboratórium fog épülni, ahol képesek leszünk a legveszélyesebb kórokozók diagnosztizálására. Most is van az NNK-nak ilyen laborja, de ezt sokszorosan felülmúlja az új, csúcstechnológiás labor - mondta Müller.

Bár most minden figyelmünket a koronavírus-járvány köti le, de más betegségeket is behurcoltunk korábban. Ezen kívül számos olyan kórokozó van, amivel szembe kell néznünk a jövőben, a klímaváltozás miatti vektorok változása is arra sarkallt minket, hogy előre tekintsünk - mondta.

29 éves a legfiatalabb elhunyt személy

Mondta Müller Cecília. Ezen felül az elhunytak száma nagyon magas, az egészségügyi rendszeren nagyon nagy a nyomás - mondta. Hogy megpróbáljuk ezt a terhelést enyhíteni, ezért az a döntés született, hogy a favipiravir járóbeteg ellátás alkalmazásában is használható lesz. Ez a gyógyszer hatásosnak bizonyul a koronavírus ellen, egy engedélyezett gyógyszerről van szó. Eddig csak a fekvőbeteg-ellátásban kaptak a koronavírusos betegek ilyen szert.

Azt várja Müller, hogy a korai szakaszban alkalmazva megakadályozza a kórházba kerülés lehetőségét. Szerinte időben alkalmazva nem alakul ki olyan lefolyás, ami intézményi kezelést tesz lehetővé. Részletek hamarosan érkeznek, alkalmazás előtt minden beteg kap róla tájákoztatást.

A védőoltásra érkezők tartsák be a szabályokat

Pontosan és felkészülten érkezzenek, és kerüljék a váróteremben való ücsörgést, beszélgetést - mondta. A szociális kapcsolatokat telefonon vagy más egyéb eszközön keresztül oldják meg, mert a védőoltás megkapása után legalább 2-3 hét kell ahhoz, hogy kialakuljon valamekkora védelem. A szövődményes esetektől az első oltás is megvéd Müller szerint.

Arra kér mindenkit a tisztifőorvos, hogy a maszkviselés szabályaira különösen figyeljen oda. A rendelet szerint mindenütt kötelező lesz a maszk viselése. Most még inkább vigyázzunk egymásra, mert

óriási növekedésnek indultak a járványügyi adatok.

- mondta.

A regisztrált idős emberek oltása rendben zajlik

Mondta Müller Cecília, ők közel másfél millióan vannak. Annak ellenére, hogy nagy számban kerültek beoltásra, de mivel sokan vannak, így folyamatosan kerül rájuk a sor. Müller ezért továbbra is kéri a türelmet, mert a legidősebbekkel kezdik az oltást.

Felszólították a háziorvosokat, hogy valóban a legidősebbeket kezdjék oltani, ez a csoport szépen is halad - mondta Müller. Rendkívüli adat, és külön gratulál hozzá, hogy 432 ezer főnél már befejezték a védőoltás (itt vélhetően az idősekre gondolt), és 432 száz év feletti oltott személy van itthon.

A brit mutáns okozza a bajt

Mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az újonnan életbe lépő intézkedések a kontaktusok számát igyekeznek csökkenteni, ami a fertőző betegségek feltartóztatásának alapvető megoldása

Szinte napról-napra nő azoknak a mutációk száma, amelyet detektálnak az országban.

- mondta. Ezek egy része sokkal erőteljesebb fertőzést és nagyobb számú megbetegedést tud okozni. És vannak olyan variánsok, amelyek ellenállók a jelenlegi vakcinákkal szemben is. Az ellenálló törzsek a brazil és dél-afrikai törzsek, ezekkel szemben a gyártók fejlesztik a vakcinát.

Az aktív fertőzöttek száma is növekszik Müller szerint. Ha őket nem izoláljuk megfelelőképpen, akkor mindannyian tovább tudják adni a fertőzést.

Az ő megbetegedésüket többségében már az angol mutáns okozza.

Íme a rendőri intézkedések

Gál Kristóf ismertette a rendőri intézkedéseket:

  • 221 emberrel szemben intézkedtek tegnap a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt,
  • 436 emberrel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt,
  • 46 ember nem tartotta be a Magyarországon átutazó személyek rájuk vonatkozó szabályokat.

Az óvódák és iskolák április 7-én nyitnak ki

Közölte Maruzsa Zoltán államtitkár, ugyanez vonatkozik az iskolákra is. Elmondta továbbá, hogy erre az időszakra a gyermekfelügyelet sem megoldott az intézményekben. A nyolcadikos diákok felvételijével kapcsolatban elmondta, hogy javasolt az online térben való kivitelezés, de nem javasolják, hogy ez elmaradjon. Elmondta továbbá, hogy a szóbeli felvételi többek számára már lezajlott.

A hétvégi oltásprogram elmarad

Mondta György István államtitkár, aki dezinformációnak nevezte azt a hírt, amely szerint probléma áll fenn az oltási programban. Emlékeztetünk, hogy a hétvégi oltási program elmaradásáról a kormányzati portál tájékoztatott, mielőtt eltávolították az erről szóló sorokat a közleményben.

Ez végül igaznak bizonyult, mert György István most bejelentette, hogy a hétvégi oltási program elmarad.

Akik SMS-t kaptak, egy elnézést kérő SMS-t fognak kapni erről. Az oltást később pótolják.

Reggel megírtuk, hogy a koronavírus tájékoztató portálon megjelent reggel pár sor arról, hogy a hétvégi oltási program technikai okok miatt elmarad. Azt viszont a közlés után szinte azonnal törölték, és mivel más tájékoztatás eddig nem volt, nem lehetett pontosan tudni, hogy végül megtartják-e a 74 ezer krónikus beteg holnap kezdődő beoltását. Most viszont György István bejelentette, hogy a program elmarad, és majd egy későbbi időpontban kerül rá sor.

Rengeteg olvasói levél és megkeresés érkezett hozzánk és más portálokhoz is, hogy úgy kaptak sms-értesítést az AstraZeneca oltásról, hogy ők már részesültek az első adagban. Több alkalommal pedig érthetetlenül furcsa oltópontokra rendelték volna az oltás előtt állókat. A rendszer anomáliáit erősítette meg gyakorlatilag szó szerint Orbán Viktor is a péntek reggeli rádióinterjújában, amikor részletesen beszélt a jelenlegi oltási rendszer problémáiról. A miniszterelnök így fogalmazott: "van problémánk az oltással természetesen, de az nem az oltóanyagokkal függ össze, hanem technikai kérdésekke". "Eddig kisebb létszámmal oltottunk, most nagyobb létszámot. Eddig úgy oltottunk, hogy a háziorvos ismert volt a körzetben és ő személyesen ismerte a betegeit. Tehát mondjuk úgy, hogy személyes ismerettség alapú volt az oltás. Most hogy tömegesen oltunk, át kell állni az adat alapú oltásra. Ha itt az adatok nem stimmelnek, akkor semmi sem stimmel, az az alapja mindennek. És itt előfordul, hogy olyan embereket hívnak be, akiket már beoltottak. Kaptunk olyan hírt, hogy a lakóhelytől nagyon távoli pontra hívtak be valakit. Ezért az egész rendszert meg kellett állítani, reggel ezt el is döntöttük. Az adatokat felül kell vizsgálni. Nagyon sok ember nem ott lakik, ahol az adatok szerint az állandó lakhelye van. Van, aki évek óta nem volt háziorvosnál, de közben megváltozott a lakhelye, tehát valahogy a rendszerből kikerült és a lakcímnyilvántartások sem stimmelnek sok esetben. Az adat alapú oltási szervezésnek vannak problémái. Ezt ki fogjuk javítani. Erre külön operatív kis csoport felállt. Ahogy tömegessé válik az oltás, a személyes ismerettség alapú oltás már nem lesz elegendő" - fejtette ki részletesen. Hozzátette azt is, hogy van egy telefonszám, ahol lehet érdeklődni az oltások miatt.

A szokásos késés

A sajtótájékoztatót 11:15-re hirdették meg, de a menetrendszerű késés ma is megérkezett. Általában 30 percet szokott késni az operatív törzs sajtótájékoztatója, egyelőre negyed órás késés van.

Hamarosan beszél az operatív törzs

Az operatív törzs a tegnapi sajtótájékoztatón még a hétvégi oltás részleteit ismertette, így tegnap még szó sem volt az esemény törléséről. Ha mégis így döntöttek, akkor azt az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján biztosan megtudjuk.

Az esemény perceken belül, 11:15-kor kezdődik (bár szinte minden nap előfordul akár több tízperces késés is). A sajtótájékoztatóról ebben a cikkben tudósítunk majd.

Címlapkép: Getty Images

Elmarad a hétvégi oltási akció, jelentette be a kormány, majd kitörölte a hírt

A kormányzati koronavírus portálon különös dolgok történtek ma reggel. A hivatalos adatokról szóló közleménybe ugyanis bekerült, hogy technikai hibák miatt a hétvégi tömeges oltás elmarad, majd a szöveget törölték.

Tovább a cikkhez
fukusima
tőzsde, grafikon, trend,
GettyImages-507980012 (13)
müller cecília mti

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus fold