favipiravir_koronavirus_gyogyszer
Gazdaság

Sosem látott döntést hozott Magyarország a vírus elleni harcban, amivel elkerülné a kórházak túlterhelését

Magyarországon a járóbeteg-ellátásban is használható lesz a favipiravir az Operatív Törzs bejelentése szerint. Eddig csak kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek kapták meg, abban a stádiumban, amikor már nagyon keveset használhatott az antivirális szer. A favipiravir a betegség korai szakaszában segíthet megelőzni az igazán súlyos tünetek kialakulását.

A Portfolio tavaly decemberben, a koronavírus-járvány második hullámában írta meg, hogy érdemes lenne azoknak a koronavírusos betegeknek odaadni a favipiravir hatóanyagú gyógyszert, akik még nem kerültek olyan súlyos állapotba, hogy kórházi kezelésre szoruljanak, de már tüneteket mutatnak. A favipiravir ugyanis egy antivirális szer, ami segít meggátolni a koronavírus szaporodását a szervezetben.

A favipiravir hatóanyagú gyógyszereket Magyarországon mindezidáig nem lehetett a járóbeteg-ellátásban alkalmazni. Vagyis, a háziorvosok nem tudtak hatékony gyógyszert felírni a koronavírusra a betegeknek. Nem volt a kezükben gyógyszer a vírusra, nem lehetett a patikában kapni, így a betegség egy bizonyos pontján kórházba kellett vinni a pácienseket. Ahol favipiravir (középsúlyos betegek) mellett remdesivirrel (súlyos betegek) kezelik őket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos mai bejelentése szerint az egészségügyi rendszeren nagyon nagy a nyomás.

Hogy megpróbáljuk ezt a terhelést enyhíteni, ezért az a döntés született, hogy a favipiravir a járóbeteg-ellátás alkalmazásában is használható lesz

- mondta Müller. Ez a gyógyszer hatásosnak bizonyul a koronavírus ellen, egy (külföldön) engedélyezett gyógyszerről van szó. Eddig csak a fekvőbeteg-ellátásban kaptak a koronavírusos betegek ilyen szert – részletezte Müller.

Müller azt mondta, hogy a koronavírus-fertőzés korai szakaszban alkalmazva megakadályozza a kórházba kerülés lehetőségét ez a készítmény. Vagyis, időben alkalmazva nem alakul ki olyan lefolyás, ami intézményi kezelést tesz szükségessé.

Keserű György Miklós, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője, a Koronavírus-kutató Akciócsoport résztvevője már tavaly decemberben, a második hullámban arról beszélt, hogy „a járvány erősödésével, a kórházi kapacitások szűkülésével egyre kisebb az esély, hogy a betegek a fertőzés korai fázisában hozzájutnak” a favipiravirhoz, hiszen „jelenleg a favipiravirtartalmú készítményeket csak kórházi kezelés során alkalmazzák”.

Keserű György Miklós úgy érvelt, hogy az ígéretes, a klinikai és a hazai ellátásban szerzett kedvező tapasztalatok lehetőséget adnak arra, hogy a készítményhez akár már az alapellátásban, tehát kórházon kívül hozzájuthassanak azok, akiknél a tünetek felvetik a koronavírus-fertőzöttség esélyét. „Ez a lehetőség nem csak a betegnek jelenthet megoldást, de a korai beavatkozással a kórházak is tehermentesíthetőek lehetnek” – mondta Keserű.

Müller szavai alapján egyértelmű: a kormány azért hozta meg azt a döntést, hogy immár kórházon kívüli esetek is megkaphassák a favipiravir hatóanyagú gyógyszert, mert az egészségügyön hatalmas a terhelés. Ma már közel 7000 beteg van kórházban, ami mindössze ezerrel marad el a második hullám csúcsától. Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli szavai szerint a harmadik hullám csúcsán 15-20 ezer koronavírusos beteg lehet kórházban, ami számításaink alapján jelentősen megemelkedő halálozásokkal jár majd.

Nos, a kormány döntése egyértelműen azt mutatja, hogy olyan lépést kellett tenniük, amitől mindeddig vonakodtak, hiszen a járvány korábbi időszakában sem tették ezt meg. Egy Magyarországon korábban nem engedélyezett gyógyszert kell azonnal a lakosság rendelkezésére bocsátani. Egyben ki kell emelni, hogy

a kormánynak nem volt választása: Vagy rengeteg esetben megakadályozza a favipiravir segítségével a kórházba kerüléseket, vagy biztos túlterhelődnek a kórházak.

A mai bejelentés amellett, hogy mutatja a probléma óriási súlyát, egyben szögezzük le, hogy nagyon kedvező: a favipiravir végre a betegség abban a stádiumában segíthet, amikor valóban hatásos lehet a vírus ellen.

Mi az a favipiravir?
A favipiravir a japán Fujifilm Toyama Chemical Co. Ltd. vegyülete. A favipiravirt 2014 óta használják (Avigan®, illetve Favilavir® márkaneveken) – döntően Japánban - az influenza okozta fertőzések kezelésére, elsősorban olyan esetekben, amikor a hagyományos gyógyszeres terápiák hatása nem bizonyul kielégítőnek. Magyarországon favipiravir-tartalmú gyógyszer korábban nem volt forgalomban (Egészségkalauz). A favipiravir egy széles spektrumú vírusellenes hatóanyag. Az ezt tartalmazó készítmények több vizsgálatban is hatékonynak bizonyultak az új koronavírus-fertőzéssel szemben, és továbbiak is folyamatban vannak – köztük azé a készítményé, melyet a magyar konzorcium fejlesztett. A gyógyszert influenzafertőzésben számos klinikai vizsgálatban használták már, és a világon több százezer koronavírusos betegnek adták. A kezelések során kevés és enyhe mellékhatást tapasztaltak, ugyanakkor a gyógyszer terhességben nem alkalmazható (MTA).

frankfurt
kinai repulok
Ilcsi_Rozsa zselé készülék
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy reform
bosch

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Vételi jelek azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Ilcsi_Rozsa zselé készülék