GulyasGergelyKormanyinfo1500
Gazdaság

Gulyás Gergely: ezért rendelt a kormány kevesebb Moderna-vakcinát

Portfolio
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-oldalán tette közzé az Európai Bizottság által aláírt szerződést és elmagyarázta, hogy miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a magyar kormány.

Gulyás alább teljes terjedelmében bemutatott bejegyzése szerint az EU-s vakcina lehívásoknak négy kategóriája van:

  1. Initial (normal)
  2. Optional
  3. Top up
  4. Top-up optional

A posztban leírtak szerint mind az “initial” dózisokból, mind az “optional” dózisokból 80 millió darab állt a tagállamok rendelkezésére, összesen 160 millió. A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból, (kétszer 1 744 000) összesen 3 488 000 darabra.

Az “Optional” kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek (a Bizottság által kötött szerződés 15. oldala), amikorra már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag.

Gulyás felhívja a figyelmet, hogy "A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad. Ezt támasztja alá a Moderna szállítási ütemterve, amelyből kiderül, hogy Magyarországra csak a negyedik negyedévben nem fognak szállítani (feltehetően itt a nem szó elírás, anélkül kell érteni a mondatot - a szerk.), tehát még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá. Addigra már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él."

A tisztázónak szánt miniszteri poszt mellett sem teljesen világos, hogy mikor mennyi vakcina várható a Moderna felől. A fent jelzett felesleges „nem” szó mellett az is nehezíti az átlátást, hogy a szerződésbeli opcionális ütemezés (15. oldal) és a Magyarországra vonatkozó szállítási táblázat negyedévekre bontott számai között nincs teljes összhang, amire az alábbi táblázatunk 6. és 7. oszlopában is felhívjuk a figyelmet. (A szerződés szerint az idei harmadik és negyedik negyedévben rendre 0,54 és 0,18 millió dózist kaphatnánk opcionálisan, de a táblázat szerint az idei harmadik negyedévben összevonva kapunk 0,75 millió dózist.)

Gulyás Gergely ehhez képest a posztjában azt is írja, hogy a valós teljesítés még ettől is eltér, mert „még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá.” Ha jól értjük, itt arra gondolt, hogy a táblázatunk harmadik oszlopában rögzített 1,724 millió dózis teljes egészéhez a harmadik negyedév végére jutunk hozzá a fokozatos szállítások mellett, hiszen a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal táblázata szerint eddig már 80 ezer dózis megérkezett Magyarországra (tehát nem arról van szó, hogy csak a harmadik negyedévben szállítana a cég).

A poszttal lényegében azt üzeni Gulyás Gergely, hogy a magyar kormány azért nem rendelt az 1,724 milliónyi első kategóriába (initial) tartozónál több dózist a Modernától, mert az opcionálisan rendelhető adagból úgyis csak leghamarabb a harmadik negyedévben jönne szállítmány, „amikorra már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag”. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a kormány éppen a múlt héten rendelt pluszban 4 millió dózist a Pfizer/BioNtechtől, tehát ha annyira sok lenne már a vakcina, akkor ezt nem lépte volna meg, illetve ha mégis kiderülne, hogy "túl sok" vakcina érkezne Magyarországra, akkor abból akár tartalékolni is lehet a későbbi oltási kampányokra, vagy külföldön is bizonyára el lehet adni.

Az említett táblázatokat is megosztotta Gulyás Gergely a bejegyzésében:

Eon
brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány
space ship
ipari termelés dolgozó worker fizetés
sinkó portfolio konferencia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Eon