hús sertéshús élelmiszeripar
Gazdaság

Idén is drágulhat a sertéshús

Portfolio
Az elmúlt hetekben már elindult az árnövekedés az élősertés piacán, amely előbb-utóbb megjelenik a húsipar által értékesített termékek áraiban is a Hússzövetség elnöke szerint.

Éder Tamás szerint nagyon összetett a helyzet a húsiparban, mivel van egy kereslethiány a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) részéről, de egyre nagyobb gondot jelent az, hogy

a takarmányárak növekedése miatt az állati termékek előállításának önköltsége drasztikusan emelkedik.

Ezt érvényesíteni a következő hónapokban a termékek fogyasztói árában hatalmas feladat lesz a húsipar számára.

A sertéshús ára 2019-ben és 2020 elején nőtt, majd ezt követően részben a koronavírus-járvány okozta kereslethiánynak köszönhetően, majd részben ősszel a német sertéspestis járvány miatt drasztikusan esett az élősertés ára, és ezt követte a sertéshús ára is. Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által figyelt sertéshúsrészek fogyasztói árai az éven belül tíz százalék körüli mértékben csökkentek, tehát 2020 második felében mérséklődött a sertéshús ára. A árcsökkenés mostanra leállt annak köszönhetően, hogy a takarmányárak növekedése emelkedő önköltséget hozott az élősertés számára, ez mostanában jelenik meg a vágóhidakon, a fogyasztói árakba pedig a következő hetekben, hónapokban épül majd be. Az áremelés mértékét némileg visszafogja, hogy a bezárás miatt a HoReCa-szektorban még mindig nincs kereslet - tette hozzá a Hússzövetség elnöke. 

a drágulás nemcsak a magyar piacot érinti, hiszen a takarmányár növekedése világpiaci folyamatok eredménye, tehát általános önköltség növekedéssel kell számolni.

Egyes takarmánygabonák ára 50 százalékkal, vagy azt meghaladó mértékben nőtt - mondta  Éder Tamás, aki rámutatott, hogy a takarmány önköltség durván kétharmada az élő állat önköltségének. Egyelőre nehéz előre vetíteni, hogy ebből a húsipari piaci szereplők mennyit lesznek képesek átadni a fogyasztói árban, de az árnövekedési kényszer teljesen biztos. 

Az élő állat árának növekedésével gyakorlatilag minden piaci szakértő számol. Az elmúlt két hétben a német jegyzés, amely a magyar árakra hatással van, közel 10 százalékot emelkedett, és további növekedés előfordulhat. Az árnövekedés a tőkehúsban árában is meglátszik majd, mivel a különböző húsrészek önköltségének 70-80%-a az élőállat ára. 

Sajátosan érintette a húsiparosokat a HoReCa-szektor bezárása

A Hússzövetség elnöke megjegyezte, hogy a HoReCa-szektor bezárása a beszállítók számára sajátos helyzetet teremtett: negatívan érintette mind a húsipart, mind a húsipari termékkör egy részét.

A HoReCa szektorba és a közétkeztetésbe leginkább kis- és közepes üzemek szállítanak közvetlenül.

Ezek a cégek már a járvány első hullámában, tavaly márciusban, illetve novembertől, a második hullámban piacukat vesztették.  

Jellemzően nem tudták a termelésüket átirányítani a kiskereskedelmi szektor felé, ahol az elmúlt másfél-két évtizedben kialakult egy olyan koncentráció, amelynek az az eredménye, hogy a nagy koncentrált, sok üzletes kiskereskedelmi láncok elsősorban a közepes és nagyobb méretű beszállítókkal üzletelnek, mivel olyan kapacitásokra van szükségük, amelyeket a mikro- és kisvállalkozások nem tudnak kielégíteni. A kis- és közepes méretű beszállítók keresik az alternatív megoldásokat, például házhozszállítást indítottak.

Vannak olyan beszállítók, akik a forgalmuk egy részét tartósan képesek voltak megtartani. Ugyanakkor Hússzövetség elnöke tart attól, hogy a korlátozások időtartalmának növekedésével nő annak az esélye, hogy ezen piaci szereplők nem élik túl a járványt. A HoReCa-szektor beszállítóit ugyanis egyelőre nem sikerült az állami támogatások kedvezményezetti körébe bevonni.

A kormány a HoReCa-szektort ugyan támogatja intézkedésekkel, a szakmai érdekképviseletek és élelmiszeripari szereplők folyamatosan kérik a döntéshozókat, hogy a HoReCa-szektorba közvetlenül beszállító élelmiszeriparban és mezőgazdaságban érdekelt vállalkozásoknak is nyújtsanak támogatási lehetőségeket, ugyanis ezeket a szereplőket is legalább olyan mértékben sújtja a koronavírus-járvány, mint a vendéglátóhelyeket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezi a kormányzatnál, hogy a vendéglátóegységeket érintő korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók is részt vehessenek a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogramban, amelynek keretösszege 100 milliárd forint. Vállalkozásonként akár 10 millió forint is felvehető, amely bér, járulék, rezsi, működési költségre, valamint készletfinanszírozásra egyaránt felhasználható. A kölcsön törlesztését három év türelmi idő után kell megkezdeni.

A hitelprogram első körében 25 meghatározott tevékenységi kör (TEÁOR) vállalkozásai vehetnek részt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapján megjelent közlemény alapján. A NAK felsorolja, hogy mely TEÁOR-számokat javasolja bevenni a programba, ezek között van a zöldségféle, dinnye, gyökér-, gumósnövény termesztése, a baromfihús feldolgozása, tartósítása; a halfeldolgozás, -tartósítás; a burgonyafeldolgozás, -tartósítás; a gyümölcs-, zöldséglé gyártása és az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás. Ide sorolnák a tejtermék,kenyér, friss pékáru, illetve a tésztafélék gyártásával foglalkozókat is. Javasolják továbbá a kör szélesítését a szeszes italt és üditőitalt, ásványvizet gyártókkal, illetve a zöldség-, gyümölcs , hús, tejtermék, tojás, kávé, tea, kakaó és fűszer nagykereskedelemmel foglalkozókkal.

A kamarához érkező jelzések szerint a közétkeztetésbe beszállítók is nehéz helyzetbe kerültek, valamint az üzemi étkezdék is, ezért a köztestület javasolja ezen vállalkozásokra (TEÁOR 5629 Egyéb vendéglátás) is a kiterjesztést.

Egyes húsrészek szinte csak HoReCa szektorban fogynak

A HoReCa-szektor bizonyos húsokat lényegesen nagyobb mennyiségben használ fel és értékesít a fogyasztóknak a kiskereskedelmi szektorhoz képest. Vannak olyan húsrészek, amelyek szinte csak a HoReCa-szektorban fogynak, ilyen a szűzérme, de némelyik vízi szárnyast, például kacsát és libát, valamint ezen szárnyasokból készült májat is szívesebben esznek az emberek étteremben, mint otthon. A háztartások leginkább combot, darált húst, tarját, csirkemell-filét vásárolnak az üzletekben.

A járvány okán életbe léptetett szigorítások miatt egyes beszállítók kényszerűségből elkezdtek készleteket halmozni, reménykedve abba, hogy mihamarabb kinyitnak majd az éttermek, és értékesíthetik a termékeiket. Ennek azonban vannak korlátai raktározás és finanszírozás szempontból is, ezért gyakran készlet likvidálásra, akciózásra kényszerülnek, amellyel veszteséget könyvelnek el a piaci szereplők.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány
space ship
ipari termelés dolgozó worker fizetés
sinkó portfolio konferencia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány