oltás vakcina koronavírus járvány
Gazdaság

Itt a szombat reggeli magyar adat: soha nem látott csúcson az új fertőzöttek száma

Portfolio
Új, szomorú rekord született ma reggel: 7269 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, amire a járvány ideje alatt egyszer sem volt eddig példa. Emellett elhunyt 146 beteg. 7243 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 751-en vannak lélegeztetőgépen. 949 497 fő a beoltottak száma, közülük 304 880 fő már a második oltását is megkapta - derül ki a koronavirus.gov.hu kormányzati portál tájékoztatásából.
A járvány kirobbanása óta nem volt annyi új fertőzött Magyarországon, mint amennyiről ma reggel a kormányzati portálon jelenetettek:

7269 fertőzöttet talált a magyar járványügy az elmúlt 24 órában.

Az elmúlt 24 órában 35 671 mintavétel történt, ennél magasabb számot csak a tömeges pedagógustesztek egy-egy napján közöltek, azaz a tesztelési kapacitás is felpörgött. Ugyanakkor a pozitív tesztek aránya is gyorsan nő, és már-már kritikus szintet ér el:

majdnem minden ötödik teszt pozitív volt.

A kórházi ápoltak száma még nem haladta meg, de vészesen közelít a második hullám csúcsához: már 7243 főt ápolnak kórházban. Ugyanígy nő a lélegeztetésre szorulók száma is, 751 fő szorul lélegeztetésre jelenleg.

kprhazi

Az elhunytak száma is gyorsan emelkedik, és közelíti a második járványhullám csúcsát: 146-an veszítették életüket koronavírus okozta betegségben az elmúlt napon.

elhunytak száma

Az oltottak száma gyorsuló ütemben emelkedik, hiszen egy nap alatt több mint 86 ezer ember kapta meg legalább az első dózist és így már összesen 949 ezer 497 fő rendelkezik az első oltással, ami a lakosság bő 9%-a. Közülük 304 880-an már a második oltásukat is megkapták (3%).

Mint arról több ízben beszámoltunk, változott a korábban érvényben lévő oltási stratégia, ez is hozzájárult az oltási sebesség felpörgéséhez, illetve az első és második oltási görbe közötti szétnyíláshoz:

  • minél több lakost beoltanak legalább egyszer,
  •  a Pfizer második adagját az eddigi 21 nap helyett 35 napos különbséggel,
  • az AstraZenecát a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be, és már 60 év felett is oltanak ezzela vakcinával.
Az oltási tempó 7 napos mozgóátlaga 55 ezer főre ugrott, ami az eddigi rekordnak számít és bár a most hétvégére tervezett 74 ezer fős oltási kampányt lefújták az AstraZeneca készítményével, de a péntek esti jelzés szerint a kövekező napokban is folytatódik az oltási kampány, összesen 400 ezer embert terveznek beoltani, így vasárnapra átlépjük az 1 millió beoltottat, és rövidesen már másfél millió elsőre beoltott közelében leszünk.

A területi adatokat tekintve az látszik, hogy az elmúlt egy hétben továbbra is az északi megyéinkben magasak az esetszámok, vélhetően a brit vírusvariáns korai terjedése miatt, ugyanakkor Somogy megyében durrant be legjobban a járvány népességarányosan az elmúlt egy hétben.

megyeifertozes

További részletek hamarosan.

A címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd. A címlapképen Krasznai Krisztián háziorvos oltásra készíti elő a Moderna koronavírus elleni vakcinát pilisszántói rendelőjében 2021. március 5-én.

szuez210326kép
rinocérosz
mumbai india nyomornegyed
Eon
brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány
space ship
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
szuez210326kép