FONTOS A járvány újabb hulláma érkezhet, amivel rosszabb esetben a határainkon belül kell harcolnunk
koronavírus járvány halálozás kórház egészségügy
Gazdaság

Koronavírus halálozás: Magyarország a világ 7. legrosszabbul teljesítő országa lett

Portfolio
Magyarországon 15 765 koronavírus-fertőzött halt meg a járvány kezdete óta, ami 1 millió lakosra vetítve 1635 főt jelent. Ezzel hazánkban történt a 7. legtöbb regisztrált haláleset a világ összes országa közül a népesség arányában.

Népességarányosan két törpeállamban: Gibraltárban és San Marinóban haltak meg eddig a legtöbben a világon, ha ezeket a törpeállamokat kivesszük a statisztikából torzító hatásuk miatt, Magyarországon történt a járvány kezdete óta a 7. legtöbb egymillió lakosra vetített halálozás a járvány kezdete óta, az egész világon.

A régiónkban egyébként több ország is cudarul áll ezen a listán: Csehország az első, míg Szlovénia a harmadik.

korona2222

A február közepi helyzethez képest három országgal kerültünk följebb a listán: akkor még csak 10. helyen voltunk.

Azóta magunk mögött hagytuk Boszniát, az Egyesült Államokat és Portugáliát is.

Mindez azt mutatja, hogy Magyarország az első hullámban látott kiváló teljesítmény után (elfojtott járvány, nagyon alacsony halálozás) a második hullámban felzárkózott a világ legrosszabbul teljesítő országai közé. Sok olyan országgal mutat azonos teljesítményt, ahol az első és a második hullám is megterhelte az egészségügyi ellátórendszereket.

A halálozások számának összevetésében azonban óvatosnak kell lenni, hiszen nem minden országban számítják azonos módszertannal a koronavírusos elhunytak számát. A legtöbb ország azonban azt a módszert választja, amit Magyarország is, miszerint ha egy beteg akkor hal meg, amikor pozitív a koronavírus tesztje, akkor ő a járvány áldozata.

Mindemellett leginkább az áldozatok száma mutatja meg azt, hogy egy országban valójában mekkora lehetett a járványhullám, hiszen a teszteléssel kimutatott pozitív esetek száma nagyban függ attól, hogy egy ország hány tesztet végez. Ebben pedig hatalmas különbségek vannak nemcsak világszerte, hanem még Európán belül is. Van, ahol rendszeresen szűrik az egyes társadalmi csoportokat, tömeges tesztelések zajlanak, míg máshol csak a tünetes eseteket szűrik. Vagyis a pozitív esetek számának összevetése nem segít az eligazodásban, a koronavírusban elhunytak száma azonban ennél sokkal többet mutat.

Érdemes felhívni a figyelmet arra is, hogy számos országban valószínűleg kozmetikázzák az adatokat, így kevesebb koronavírusos beteget, elhunytat jelentenek a kormányzatok. Ez leginkább a keleti, autoriter berendezkedésű országokra jellemző (de nemrég kiderült New York államról is), vagyis könnyen lehet, hogy ezek az országok nem azért jelentenek alacsonyabb betegszámot és halálozási adatot, mert sokkal jobban harcolnának a vírus ellen.

Címlapkép: Getty Images

gulyás gergely
frankfurt
SZG_9452
telefon mobil sms koronavírus
usaorosz
izrael
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Online előadás
Hasznos tippek és trükkök
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
gulyás gergely