iskola oktatás tanítás
Gazdaság

Újra legyűri az iskolákat a járvány a nyitás után? Előbb kiderül, mint hinnéd

Portfolio
Az igazsággal sokszor kellemetlen szembenézni. Ahogy a Portfolio a zárás előtt megírta, hogy hogyan fertőzte végig az iskolákat a koronavírus és hogyan váltak ezek az intézmények a járvány gócpontjaivá – ahonnan nagyon sok család fertőződött meg –, most is szembe kell néznünk a fájó ténnyel: ha nem oltják be azonnal a pedagógusokat a vírus ellen, akkor az egy hónap múlva esedékes nyitásnak kellemetlen következményei lehetnek.
  • Egy hónap. Ennyi idő alatt lehet védettséget szerezni a koronavírus ellen, ha beoltanak valakit. Vagyis, aki a jövő hét elején megkapja az oltást, az 4 hét múlva mehet a következő oltásért a legtöbb vakcina esetében. (A teljes védettséghez ugyan kellene még pár hét a második oltás után, de vannak vakcinák, amelyeknél már az első dózis is viszonylag erős védettséget ad.)
  • Egy hónap. Ennyi ideig maradnak zárva az iskolák és az óvodák. Azok az iskolák és óvodák, amelyek a koronavírus-járvány harmadik hullámában a fertőzések egyik központi helyeinek számítottak.

Kellemetlen volt szembenézni ezzel a ténnyel, de az már hetek óta világosan látszott, hogy egyre több óvodát és iskolát zárnak be részlegesen vagy teljesen. Különösen kellemetlen elfogadni ezt a helyzetet, hiszen a korlátozó intézkedések időszakából mostanra már mindenkinek elege van, és sokaknak fogalmuk sincs, hogyan oldják majd meg az óvodás és alsó tagozatok gyermekeik felügyeletét a következő egy hónapban.

Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy két választásunk van.

  • Az egyik, hogy a jövő héten azok a pedagógusok, akik regisztráltak a koronavírus elleni oltásért, azonnal, soron kívül megkapják a vakcinát. Szebben fogalmazva: előre veszik őket az oltási sorban, mint ahogy szinte az összes EU-s tagországban. Ebben az esetben kialakul a védettségük a vírussal szemben.
  • A másik, hogy nem oltják be a pedagógusokat az iskolák egyhónapos zárásának időszakában/elején. Hanem minden tanár akkor kerül sorra, amikor egyébként az életkora vagy a krónikus betegsége indokolja.

Az első esetben a tavaszi szünetet követő nyitás után már sokkal kisebb kockázata lenne annak, hogy tömegesen betegedjenek meg a tanárok. Nyilvánvalóan ebben az esetben is lesznek megbetegedések, osztálybezárások, hiszen nem minden tanár regisztrált az oltásra, illetve a gyerekek között is terjed a fertőzés.

A második esetben kellemetlenebb lehet a helyzet. Nyilván az egy hónapig tartó korlátozás alatt nő a populáció átoltottsága és a víruson is többen esnek át, akik immunisak lesznek, így lassulhat a terjedés. De ha nem oltják be a tanárokat március elején, akkor áprilisban újra könnyebben terjedhet majd a fertőzés az iskolákban. Ha a mostani korlátozások időtartamát, illetve a kormány sietősnek tűnő nyitási szándékét vesszük alapul, egyértelmű, hogy a mostani korlátozásoknak nem az a céljuk, hogy teljesen kiirtsák a vírust, hanem az, hogy valamennyire visszaszorítsák, vagyis a nyitást követően is közöttünk cirkulál majd a vírus.

A kérdés már csak az, hogy szeretnénk-e jelentősen csökkenteni annak a kockázatát, hogy az iskolaigazgatók és az operatív törzs az egy hónapos kényszerszünet után áprilisban is zárogassa az iskolákat.

Címlapkép: Getty Images

brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány
space ship
ipari termelés dolgozó worker fizetés
sinkó portfolio konferencia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány