oltás oltakozás vakcina koronavírus
Gazdaság

Átlépte a bűvös 1 milliós határt az elsőre beoltottak száma Magyarországon

Portfolio
A hétvégi oltások nyomán átlépte a kerek 1 milliós határt a koronavírus ellen elsőre beoltottak száma Magyarországon – derül ki a koronavirus.gov.hu oldalról. Ez 10% feletti elsőre átoltottsági arányt jelent, ami a második legmagasabb az egész Európai Unióban Málta után. Erről hétfőn délután külön videóban Orbán Viktor kormányfő is megemlékezett.

A hivatalos portál napi koronavírusos adatközlő cikke szokatlan módon még délután 3 óra után is elérhető a címlapon a kiemelt hírek között (rendszerint délutánra már lekerül onnan és csak a további aktuális hírek gombra kattintva érhető el, míg az összes egyéb kormányzati közlemény hosszabb ideig kint marad vezető anyagként).

Azért maradhatott most kint az anyag, mivel jó hírt üzen a címe: „Egymillió ember már megkapta az oltást Magyarországon”. A cikkből viszont már valahogy kimaradt az az eddig mindig pontosan megadott adat, hogy mennyien is vannak elsőre és másodszorra beoltva. Az előbbi adatot a portál címlapján az adatokat közlő doboz tetején adták meg (1 millió 2 ezer 714 fő), a második adat egyelőre sehol sem található meg az oldalon, de közben az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott Müller Cecíliától (307 ezer 929 fő).

Az országos tisztifőorvos ezek kapcsán hangsúlyosan, két tizedesjegy pontosságig kiemelte, hogy az 1 millió feletti adat 10,26%-os átoltottságot jelent Magyarországon és ezzel az egész EU-ban a második legmagasabb aránnyal büszkélkedhetünk. Amint azonban arra külön cikkünkben rámutattunk: azon a tényen már elegánsan átugrott, hogy a ma közzétett adat szerint beszakadt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, miközben azt mondta, hogy „az összes járványügyi adat felfelé megy”.

A friss oltási adatok szerint vasárnap, az olykor kaotikus jelenetek mellett végülis 21 ezer 313 fő megkapta az első oltását és ezzel éppen átlépte a beoltottak száma a kerek 1 millió fős határt, míg a második oltásukat mindössze 356-an kapták meg vasárnap.

A fenti friss számok azt jelentik, hogy a teljes lakosság arányában rendre 10,26%-os, illetve 3,15%-os az átoltottsági arány. Hétvégi körképünkben rámutattunk, hogy ez már akkor is az EU-ban a legmagasabbak közé tartozott és előrevetítettük, hogy ezen a héten a tervezett 400 ezer fős itthoni oltási kampány miatt a rátánk még előkelőbb helyezésre fog felfutni. Müller Cecília ma megerősítette, hogy a múlt hét végén lefújt, 74 ezer embernek szánt AstraZeneca oltási kampányt ennek a hétnek a második felében fogják bepótolni és egyébként minden nap oltanak az oltópontokon.

Az egész Európai Unióban második legmagasabbra, 10.26%-ra ugró átoltottsági rátánk apropóján újabb rövid videóval jelentkezett hétfőn délután Orbán Viktor kormányfő is, és a videóban végig mutatják azt a táblázatot, amely szerint már csak a kis népességű Málta előz meg bennünket 12,34%-os rátával. Utánunk található Dánia 9,06%-kal, Finnország 8,7%-kal, Észtország 7,63%-kal, Litvánia 7,52%-kal, Portugália 7,16%-kal, és nyolcadikként még Írország adata látszik 6,98%-kal.

Címlapkép forrása: Getty Images

bringapark gorpark bmx kerekpar aktiv magyarorszag210416
otp
Szép eredményt közölt a Morgan Stanley
GettyImages-1211246466 (4)
bitcoin

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bringapark gorpark bmx kerekpar aktiv magyarorszag210416