kína
Gazdaság

Kína a közeljövő kockázatai miatt adta fel az eddigi gyakorlatot

Portfolio
A kínai vezetés döntése, mely szerint nem tesznek közzé 5 évre előre átlagos GDP-elvárásokat, több teret enged a döntéshozóknak a felmerülő bizonytalanságok kezelésére, valamint a változásokra való reagálásra - mondta egy magas rangú kínai tisztviselő hétfőn.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

A 2021-2025-ös ötéves tervében Kína nem szerepeltetett átlagos éves GDP-várakozást a következő 5 évre, holott a 2016-os ötéves terv még tartalmazott ilyen előrejelzést - írja a Reuters. Ahogy arról mi is beszámoltunk, 2021-re 6%-os növekedési célt fogalmazott meg Kína, ami az előző évek növekedési átlagát látva nem tűnik magasnak.

Hu Zucai, a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság alelnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a mindig az aktuális körülményekhez igazított éves célkitűzés egyszerűbb, mint 5 évre előre meghatározni a növekedési várakozást.

Hu szerint a kormány így könnyebben tudja kezelni a kockázatokat, reakcióképesebb és rugalmasabb lesz. Abban ugyanakkor magabiztosak a döntéshozók, hogy a növekedést fenn tudják tartani egy magas szinten. A döntéshozó elmondta, hogy a munkanélküliségi és a karbonsemlegességi célok a GDP-várakozásokkal összhangban kerülnek meghatározásra.

Kínai potenciális növekedési rátáját az elemzők 5% körül becsülik.

Kínai tanácsadók becslése szerint a gazdaságnak átlagosan 4,7%-kal kell növekednie a következő 15 évben, hogy elérhessék a célt, és felzárkózhassanak a fejlett országok alsó csoportjához.

A világ második legnagyobb gazdasága 2020-ban 2,3%-os növekedést ért el, ami sokkal alacsonyabb az előző évek átlagánál, de a nagy gazdaságok közül így is Kína volt az egyetlen, amelyik a globális válság közepette nőni tudott.

Az idei 6%-os növekedési célt az elemzők szerint a kínai gazdaság könnyedén teljesíteni fogja, még a kedvezőtlen év eleji részadatok ellenére is (a fogyasztás és a beruházások egyelőre keresik a lendületet). Az elemzők 8% körüli növekedést várnak 2021-re.

A kínai döntéshozóktól nem ritka, hogy a gazdasági célokat messze a reális várakozások alá lövik, hogy ne kelljen szembesülniük a tervben megfogalmazott célok teljesítésének elmaradásával. A kínai gazdaság rendkívül gyors növekedést mutatott az elmúlt 4 évtizedben, amely többek közt annak tudható be, hogy a hatalmas munkaerőtartalékot folyamatosan vonták be a termelésbe, és a mezőgazdaság túlsúlyát felváltotta az ipari dominancia. Viszont kérdéses, hogy a kínai gazdaság miképp birkózik meg az előtte álló kihívásokkal, a közepes jövedelmi kategóriából ugyanis nagyon nehéz átkerülni a magas jövedelmi kategóriába - és a kínai vezetésnek ez a célja. A Kína növekedését adó jelentős munkaerőtartalékra, valamint a kedvező demográfiai változásokra ugyanis hamarosan már nem építhetnek.

Címlapkép: Getty Images

bled_szlovenia
vakcina naptár
pf_tizmilliotanar
csehország prága
bill hwang
Kásler Miklós FB
iskola_koronavirus_maszk

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
vakcina naptár