koronavírus járvány halálozás kórház egészségügy
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: drámai kórházi számok érkeztek a lezárás első napján

Portfolio
Alacsony számot, 2696 az új koronavírus-fertőzöttet jelentett mára a kormányzati portál, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett. Kifejezetten kedvezőtlen fejlemény viszont, hogy egy nap alatt 479 fővel ugrott meg a kórházban ápoltak száma, így már közelíti a 8 ezres számot.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Látszólag örvendetes, hogy a szombati 7269 fő és a vasárnap közölt 6201 új fertőzött után ma "csak" 2696 új igazolt fertőzöttet talált meg a rendszer idehaza, de közben teljesen érthetetlen is, mert 24 ezer tesztet elvégeztek a hatóságok, ami alig marad el a megelőző napok számaitól. Ráadásul a mai alacsony adat egy nappal hamarabb érkezett, mint szokott (a keddi adatokban szokott kiütközni a hétvége-hatás). 

Ilyen hirtelen visszaesés az új fertőzöttek számában elképzelhetetlen a járványdinamikában, ezért sokkal inkább valamilyen statisztikai hibára gyanakodhatunk.

A mai adat még a hétnapos trendet is kissé lejjebb hozta, pedig a ma hatályba lépett szigorítások leghamarabb 6-8 nap múlva éreztetik majd a hatásukat a csökkenő új esetszámban.

Az adatközlés alapján elmondhatjuk, hogy csak az új esetek számában látunk óriási visszaesést, a többi járványügyi mutató egyértelműen a koronavírus erős terjedésére utalnak. Ez megerősíti azt a feltételezésünket, hogy a ma közölt fertőzési adattal "valami nem stimmel". A kormányzati portál semmilyen utalást nem tett arra, hogy miért közölt ennyire váratlanul alacsony adatot. Reméljük, az operatív törzs a mai tájékoztatójában kitér majd a mai adat furcsaságára.

Sajnos a relatív alacsony új fertőzöttek száma mellett továbbra is elhunyt 115 honfitársunk, ami továbbra is magasnak mondható, igaz a 7 napos mozgóátlag alatti szám.

A legijesztőbb fejlemény a mai adatközlésben az, hogy 479 fővel, azaz nagyon gyors ütemben nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma (eddig csak egyszer, február 25-én volt ennél nagyobb, 483 fős egynapi növekedés) és ezzel megközelítette a 8 ezer fős számot, aminél csak egyszer volt magasabb a szám a második hullámban. Szomorú az is, hogy egy nap alatt 28 fővel új csúcsra, 806 főre emelkedett a lélegeztetőgépen lévők száma.

Amint fentebb már említettük: csaknem 24 ezer koronavírus-mintavétel történt az előző napi adatközléshez képest és ezeken belül találtak a kevesebb, mint 3 ezer új fertőzöttet, így a pozitivitási ráta jócskán esett, 11,3% körülre.

Közben a járvány erősödésével párhuzamosan érdekes, hogy a hatósági házi karanténban lévők száma szokatlanul nagy mértékben, 6874 fővel zuhant 37 ezer 343 főre.

Bár a mai adatokat összefoglaló koronavírusos közlemény címében benne van, hogy átlépte az 1 millió főt a beoltottak száma, de a szövegbe már nem sikerült beleírni a pontos adatot, így az csak a kormányati oldal másik részén, a főbb adatokat összefoglaló dobozokban vehető észre. Eszerint hajszálnyira, 2 ezer fővel a kerek szám fölé emelkedett az elsőre beoltottak száma, egészen pontosan 1 millió 2 ezer 714 főre. Ez azt jelenti, hogy vasárnap 21 313 főt sikerült beoltani, olykor kaotikus jelenetek között. (A másodszorra is beoltottak számát mára nem közölték, így egyelőre azt nem tudjuk.)

Egy nap alatt a legtöbb új fertőzöttet Budapesten találták (494 fő) és közel ennyit találtak Pest megyében is (423 fő), aztán a harmadik "helyen" Győr-Moson-Sopron megye látható (238 fővel), majd Borsod-Abaúj-Zemplén következik 219 fővel. Egy hét alatt országszerte 27 ezer 279 új igazolt fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7010 főt Budapesten, további 5565 főt Pest megyében találtak. Győr-Moson-Sopron megyében 2441, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2060 főt találtak.

magyar terkep korona 210308

Címlapkép: Getty Images

bill hwang
Kásler Miklós FB
iskola_koronavirus_maszk
traktor mezőgazdaság
zöld pénzügy pénz
mumbai india nyomornegyed

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Kásler Miklós FB