muller cecilia facebook
Gazdaság

Müller Cecília: minden járványadat romlik, sok fiatal is kórházba, sőt lélegeztetőgépre kerül

Portfolio
Minden járványügyi adat romlik és nagyon sokan kerülnek kórházba akár fiatalon is, miután akár órák alatt is súlyos állapotba kerülnek, ahol aztán akár lélegeztetőgépre is kell kötni őket - figyelmeztetett a mai operatív törzs tájékoztatón Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arra nem adott magyarázatot, hogy ha minden járványügyi adat romlik, akkor miért szakadt be hirtelen a napi új fertőzöttek száma, de azt kiemelte, hogy átlépte az 1 millió fős határt az idehaza már beoltottak száma. Megerősítette, hogy e hét második felében beadják azoknak az AstraZeneca vakcinát, akik számára a múlt hét végén lefújták az oltási kampányt és nem is jutottak hozzá az első dózishoz az olykor kaotikus jelenetek mellett. Az alábbiakban az operatív törzs mai tájékoztatóján elhangzott fontosabb információkat közöltük hírfolyamunkban.

Mégis, mit higgyünk el a magyar koronavírus-adatokból?

Kisebb könyvet lehetne már írni a magyar járványügyi statisztika látványos fiaskóiról. A mai fertőzéses adat közlése külön fejezet lenne benne.

Tovább a cikkhez

Itt visszanézhető a tájékoztató

A mai esemény teljes egészében visszanézhető itt:

„Adategyeztetési problémák merültek fel”

Több kérdés is azt firtatta, hogy mikor folytatódik annak a 74 ezer embernek a beoltása, akik a múlt hétvégén AstraZeneca vakcinát kaptak volna, de a kiküldött behívó sms-sek sok esetben problémára utaltak (pl. messzi oltópontra rendelték be az illetőt, vagy olyan is kapott sms-t, akit már beoltottak).

Erre úgy válaszolt, hogy a hét második felében lesz ennek az érintett körnek az oltása. Annyival elintézte a hétvégi, olykor kaotikus jelenetekhez vezető oltási problémákat, hogy „adategyeztetési probléma lépett fel” és megjegyezte azt is, hogy akinek jó volt az sms és el is ment, „azoknak beadták” a vakcinát. Ezzel a tájékoztató véget ért.

Órákon belül lélegeztetőgépre kerülhet akár egy fiatal is

Miért veszélyesebbek a mutációk a fiatalabbakra, ha valóban veszélyesebbek? – szólt egy újságírói kérdés, amelyre úgy reagált a tisztifőorvos, hogy „lehet, hogy csak könnyebben adják át a fertőzést a fiatalok”, mert a fertőzőképessége sokkal magasabb az új mutációknak, mint a korábban ismert törzsé.

Hozzátette: „a kórházi klinikusok sok esetben számolnak be arról, hogy egyre több fiatal is súlyos állapotba kerül. Ezért kell rögtön jelezni a tüneteket a háziorvosnak".

Sajnos a súlyos állapot addig terjed, hogy órákon belül lélegeztetőgépre kerülhet valaki, ezért a meghozott intézkedéseket fegyelmezetten tartsuk be

- hangsúlyozta.

Tervezik-e bevonni a védekezésbe a magánszolgáltatókat?

„Nem kizárható”, hiszen egészségügyi veszélyhelyzet van. „Ez szükséges lehet, mert az összes járványügyi adat megy felfelé” - fogalmazott.

Az esetleges bevonásról már megjelent a rendelet és ennek kapcsán a hétvégén a nagyobb magánszolgáltatók körében körképet is végeztünk, amely itt olvasható:

Fontos kérdések, itt a válaszok

Sokan kérdezik, hogy az iskola- és óvodabezárásokkal párhuzamosan elvihetik-e a gyermekeket a nagyszülőkhöz – fogalmazta meg a kérdést maga a tisztifőorvos. Erre ő azt tanácsolja, hogy „csak egészséges gyermeket vigyenek egészséget nagyszülőhöz”. Azt is tanácsolja, hogy csak akkor vigyék oda a gyereket, ha a nagyszülő már megkapta a második oltását is és azután is eltelt legalább 1 hét, mert ekkor tekinthető teljesen védettnek a nagyszülő. Óvatosságra int mindenkit a tisztifőorvos.

„A bölcsődéket még nem kell bezárni, mert a fertőzöttségi adatok még alacsonyak” – fogalmazott meg egy szintén sokakban megfogalmazódó kérdést és magát a választ is.

Elárulta, hogy a 1818-as számot kell hívnia azoknak, akik a vakcina regisztrációkor „esetleg pontatlanul adták meg az adataikat, korrekcióra szorulna az adatuk. Ezt a számot sok kolléga veszi fel, mégis előfordul”, hogy foglalt a vonal, vagy nem lehet elérni senkit és erre az esetre azt tanácsolta Müller Cecília, hogy az adatvedelem@neak.gov.hu címre is lehet írni.

Az első tünet a köhögés, de többeknél van hirtelen magas láz is

„Azért kell odafigyelni, mert emberről-emberre sokkal könnyebben terjednek a mutációk és fiatalabbakat is könnyen megfertőz és a tünettan is más”. Utóbbira elmondta: „több embernél okoz hirtelen magas lázat, izom és ízületi fájdalmat. Az első tünet a köhögés, ezzel tudjuk igazán átadni a fertőzést, ezért rendkívül fontos az a szabályozás, hogy valamennyi közterületen maszkot kell hordani”.

Már Magyarországon is domináns a brit mutáció

Szlovákiában már 5 főnél mutatták ki a dél-afrikai mutáns – emlékeztetett. Elárulta, hogy az NNK által március 5-ig elvégzett mintavételek közül (nem tudjuk, hogy ez összesen mennyi volt) „1307 fő esetében találkoztunk már az angol vírusvariánssal”, 13 főnél a cseh variánst, 145 főnél egyéb járványügyi szempontból nem releváns variánst mutattunk, ki, de ezeket a törzseket is figyelemmel követjük, mert a járványügyi viselkedésük nem egészen kiszámítható. Van, amikor egy új törzs fertőzőképesebb” - fogalmazott.

Azt mondta: „A pozitív eredményűek 70-80%-ánál azonosítottunk vírusvariánst” és ezért így folytatta:

Magyarországon kijelenthetjük, hogy a megbetegedések túlnyomó többségét az angol vírusvariáns okozza.

Nagyon sok fiatal is kórházba kerül, nagyon gyors a járvány felfutása

"Soha nem volt még ilyen nagy emelkedés az aktív fertőzöttek számában" – jegyezte meg, hiszen már 115 ezer fő felett jár a számuk. "A legnagyobb terhet most az jelenti", hogy nagyon sokan kerülnek most kórházba. Sok közöttük a rögtön súlyos eset és figyelmeztetett, hogy

sok a fiatal is, akiknek az első tünetek után gyorsan romlik az állapotuk, és kerülnek kórházba.

Emlékeztetett rá, hogy a hétvégén összesen 1057 fő került kórházba, „ez nagyon sok”. 33%-kal több kórházi megbetegedést regisztráltunk az elmúlt héten, mint az azt megelőző héten, így

nem győzöm hangsúlyozni, hogy fiatalokat is érint a betegség, kórházába is kerülnek.

Hozzátette: sajnos lélegeztetett betegek száma is 129 fővel nőtt a hét végén, így két hét alatt megduplázódott a számuk.

Nagyon magasak ezek a számok, rendkívüli terhet jelent ez az egészségügynek

- rögzítette, ezért arra kérte az embereket, hogy figyeljenek a higiénés szabályokra, amit már a járvány kitörésekor megtanult mindenki.

Hangsúlyozta:

aki tünetet észlel magán, ne menjen sehova, hanem értesítse a háziorvosát, mert most a fertőzés továbbadásának esélye magasabb, mint valaha is volt.

Úgy folytatta: "a mutációk sokkal fertőzőképesebbek, mint az eredeti koronavírus, mintegy 70%-kal és a reprodukációs számunk is közel 1,4%-os. Ez egy magas érték, egy felfutó, nagyon magas eredményeket, járványügyi adatokat produkáló szakaszban vagyunk. Ezt kell valahogyan megtörni, ezért kell a higiénés intézkedéseknek és a járványügyi intézkedéseknek a szigorítása és a védőoltások mielőbbi gyors beadása, aminek az oltóanyag mennyisége szab határt".

Lehet menni a long-covid asmbulanciákra

Számos helyen leírják az ún. hosszú Covid-szindrómát, ennek elhárításáért a long covid ambulanciákra érdemes ellátogatni olyanoknak, akik tartós fáradtságról, vagy valamilyen maradandó tünetről számolnak be. Ezeken az ambulanciákon kivizsgálják őket és ha szükséges, meg is gyógyítják őket. A covid-ambulanciák tudják azt, hogy milyen vizsgálatokat kell lefolytatni, hogy az emberek vissza tudjanak térni a normális életükhöz – tanácsolta a tisztifőorvos.

Romlik a járványhelyzet

„Sajnos a járványügyi adatok egyre inkább igazolják, hogy versenyt futunk az idővel”, és a védőoltások beadására gyors ütemben szükség van, hiszen tudjuk, hogy a védettség még az oltások beadása után 2-3 héttel alakul ki - fogalmazott müller Cecília.

Holnapra is várunk Pfizer vakcinát és ma is folytatódik a legidősebbek és a magas kockázatú csoportok beoltása, egyetlen egy napot sem hagyunk ki – hangsúlyozta Müller Cecília.

Megerősítette, hogy az AstraZeneca oltást a hét második felében teszik meg (azt, amelynek beadását a hét végén függesztették fel 74 ezer ember számára).

A járványügyi adatok sajnos romlóak Európában és a világban, folyamatosan jönnek a hírek a mutációkról, minden országból, így már nem a behurcolás a jellemző, már jelen vannak minden országban Európában is a különböző variánsok.

Egy jó hírrel kezd Müller Cecília

Emlékeztetett arra, hogy mára átlépte a kerek 1 milliós fős határt az idehaza átoltottak száma (1 millió 2 ezer fő fölé emelkedett) és ezzel 10,26%-os az átoltottság, így az uniós országok között a második helyre jött fel Magyarország, az uniós átlag még csak bő 6%-nál jár. Elárulta azt is, hogy a második oltást már 307 929 fő kapta már meg.

Rendőri intézkedések

Az elmúlt hétvégén a maszkviselési szabályok megsértése miatt 428 emberrel szemben intézkedtek (405 emberrel szemben közterületen vétettek). Pénteken egy ittas férfi viselkedése miatt meg kellett állítani egy BKK-járatot (nem volt hajlandó maszkot viselni a felszólítás ellenére sem), ami miatt több szabálysértést is indítottak ellene, miután előállították a rendőrségen. Lepsényben egy presszót ellenőriztek pénteken és az üzemeltető mellett 3 vendég is italozott, így léptek a rendőrök, az üzemeltetővel szemben közigazgatási eljárás indult – sorolták a példákat. A hétvégén összesen 1646 szemben intézkedtek rendőrök a kijárási tilalom megsértése és magatartás miatt.

A hétvégén a hatósági házi karantén betartását több mint 46 ezer esetben ellenőrizték, jelenleg több mint 37 ezren vannak karanténban. Amint a reggeli adatok között megírtuk, szokatlanul nagy esés volt ebben a számban.

Boldog nőnapot kíván az operatív törzs

A bevezető elején az operatív törzs nevében köszöntötték a mai nemzetközi nőnap alkalmából a nőket és jelezték, hogy a járvány rájuk most fokozott terheket ró (pl. digitális oktatás, munkavállalás, család ellátása). Emlékeztettek arra is, hogy a virágboltok a mai napra tekintettel még nyitva lehetnek, de aztán nekik is be kell zárniuk. Ismertették a mától hatályba lépett korlátozásokat.

Mindjárt megszólal az operatív törzs és elmondja, hogy miért szakadt be az új fertőzöttek száma a sz

A ma délelőtt közzétett adatok meglepően alacsony új igazolt fertőzéses számról tanúskodtak, miközben drámai mértékben emelkedett a kórházban ápoltak száma. Amint rámutattunk: kizárt, hogy a közel azonos mintavételből hirtelen ennyire alacsony új fertőzéses szám jöjjön ki, így mi statisztikai hibára gyanakszunk. Rerméljük, hogy érdemi magyarázatot, konkrétumokat kapunk a törzs tájékoztatóján.

Címlapkép forrása: Portfolio

müller cecília mti
Atsumi_Masato_portre
ginzer ildikó mkb
unicredit shutter

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
franciaország burgundi fagy