Épül a Gönyű–Bős 400 kilovoltos távvezetéki összeköttetés-fázisvezető behúzása
Gazdaság

VIDEÓ: Több mint 1,5 kilométer távvezetéket húztak át a Duna felett

Leglátványosabb szakaszához érkezett a Gönyű – országhatár – Bős (Gabčíkovo) – Nagygyőröd (Veľký Ďur) 400 kilovoltos magyar-szlovák távvezeték építése. A munkálatok része ugyanis a távvezeték átfeszítése a Duna felett az 1793-as folyamkilométer-szelvényben, ahol a határfolyó csaknem 600 méter szélesen hömpölyög.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

A távvezeték magyarországi szakaszának létesítését és a Duna feletti átvezetését a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. megbízásából az MVM XPert Zrt. végzi. A művelet jelentőségét érzékelteti, hogy hasonló folyamkeresztező távvezeték építésére utoljára az 1980-as években, tehát több mint három évtizede került sor hazánkban. A kivitelezés érdekessége, hogy nem minden nap készülnek akkora méretű távvezetékoszlopok Magyarországon, amekkora a Duna hazai oldalán felállított, 103 méter magas tartóoszlop és az 57 méter magas végfeszítő oszlop. A vezetéksodronyok kifeszítéséhez szükséges elő-előkötelet pedig drón segítségével juttatták át a folyam felett a szakemberek február közepén.

A Gönyű–Bős összeköttetés az ugyancsak most épülő Sajóivánka–Rimaszombat távvezetékkel együtt nemcsak a kormányközi, hanem EU-szintű PCI, azaz közös érdekű projektlistán is szerepel a klasszikus észak–déli energiaáramlás biztosítása okán.

A két távvezetéki összeköttetés hazánk számára azért jelentős, mert így garantálható, hogy az EU által elvárt n-1 elv (azaz a rendszer valamely elemének meghibásodása, kiesése ne okozzon fogyasztói csökkenést) 400 kV-os feszültségszinten teljesüljön az észak-magyarországi régióban, s itt javuljon az ellátásbiztonság is. A piacok fizikai összekapcsolásával a megújulók összeköthetőségét és befogadhatóságát is növelni tudjuk. A szlovák fél számára a gönyűi átvezetéssel biztosítható erőművi teljesítményük kiszállítása, egyúttal javul villamosenergia-rendszerük biztonsága.

Címlapkép: MVM XPert Zrt.

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
veszprem megye jarvany berobban barany tolna jasz nagykun szolnok210410