GettyImages-1229902220
Gazdaság

A Tesla szép csendben építi energetikai birodalmát

Portfolio
Februárban igen komoly fagyok sújtották az Egyesült Államokat, és különösen Texas államot, amelynek a villamosenergia-hálózata nem bírta terhelést, és emiatt milliók maradtak áram nélkül. Ebben számos tényező játszott szerepet, de annyi biztos, hogy a rendszernek komoly hiányosságai vannak. Ezen azonban most részben javíthat a Tesla, amely egy hatalmas akkutelepet épít ki a környéken, ez pedig segíthet az energiatárolásban és a fluktuációk kezelésében. Egyes elemzők szerint hatalmas potenciál rejlik az üzletágban.

A Tesla nem közvetlenül, hanem Gambit Energy Storage nevű leányvállalatán keresztül vesz részt a projektben, és

egy több mint 100 megawatt méretű akkumulátoros energiatárolót építenek Houstontól nem messze, amely 20 ezer háztartás számára biztosíthat ellátást.

Texas államnak pedig biztosan nem jön rosszul a segítség, hiszen februárban milliók maradtak áram nélkül az életképtelenül működő villamosenergia-hálózatnak köszönhetően, amely nem bírta a fagyok miatti extra terhelést. A földgáztermelés visszaesett, mivel lefagytak a gázkutak, de a szélerőművek számára sem segített az alacsony széljárás, illetve az egyik atomreaktor is leállt. A katasztrófáról és következményeiről részletesen is írtunk az alábbi cikkben.

A rendszer egyik nagy hiányossága azonban az volt, hogy nem igazán voltak többletkapacitások hasonlóan nehéz helyzetekre, így az energiatárolás fejlesztése ebben mindenképpen segítséget nyújthat.

Az akkumulátoros energiatárolót már regisztrálták a helyi villamosenergia-hálótatot üzemeltető ERCOT-nál, és már akár júniusban elkezdheti a működését.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezek az akkumulátoros energiatárolók jellemzően inkább rövid távon tudják kiegyensúlyozni a megújuló energiatermeléssel járó fluktuációkat, tehát egyelőre csodára azért nem képesek, de segíthetnek megbízhatóbbá tenni a rendszert. Emellett azonban segíthetnek profitot is termelni, ha magasabb áramárak mellett szolgáltatják a szükséges energiát a rendszernek.

Nem ez az első ilyen jellegű projektje egyébként a Teslának, hiszen Dél-Ausztráliában már elindítottak egy hasonló méretű akkutelepet 2017-ben, amely szélerőművekhez kapcsolódik, és azóta már bővítették is. Ez akkor a világ legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezése volt. A mostani mellett persze vannak még más projektek is, a Tesla San Francisco környékén épít egy 182,5 megawattos telepet, amely augusztusban kezdheti el a működését.

A Piper Sandler elemzője szerint:

a Tesla energetikai üzletága a 2030-as évekre már a bevételek 30 százalékát adhatja a jelenlegi 6 százalék helyett. Az elemzőház 1 200 dolláros célárat jelölt ki az elektromosautó-gyártónak.

A Tesla árfolyama tegnap 5,8 százalékkal került lejjebb, idén már 20 százalékos mínuszban áll.

teslla

(Bloomberg)

Címlapkép: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg via Getty Images

bulivonat
dollár
szijjártó seiren
honvédség
tőzsde

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
szijjártó seiren