koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina
Gazdaság

Koronavírus: megjöttek a keddi magyar adatok, visszatért a járvány gyorsuló trendje

Portfolio
A keddi jelentés szerint 6494 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 475 207 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 158 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 146 főre emelkedett. 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833-an vannak lélegeztetőgépen.

A mai adatok értelmezéséhez érdemes két dolgot tudni:

  1. A tegnapi új fertőzéses esetszám érthetetlenül alacsony volt. Ehhez ugyan a kormányzati portál nem fűzött semmilyen információt, de szinte biztosan lehetett tudni, hogy az adat hibás.
  2. A mai adat a keddi jelentésekhez képest igen magas, hiszen ilyenkor jellemzően a vasárnapi tesztek eredményei érkeznek meg.

E két tényező figyelembe vételével azt mondhatjuk, hogy a járványügy valószínűleg a mai adatban pótolta a  tegnapi elmaradást. Ezt mutatja az is, hogy a járványgörbe trendje újra emelkedést mutat. A hétnapos mozgóátlag által kirajzolt trend szerint a harmadik hullám gyakorlatilag elérte a második hullám december eleji csúcsát.

A mai adat egyébként az utolsó olyan szám, ami a lezárások előttről érkezik, hiszen a hétvégi eredményeket mutatják. Holnaptól már az e hétre vonatkozó adatokat fogjuk látni, de fontos megjegyezni, hogy azok az esetek, amelyeket e héten derít fel a járványügy, zömében még múlt heti fertőzésekből származnak. A szigorúbb korlátozások első hatását legkorábban e hét végén, de inkább jövő hét elején láthatjuk majd a számokban.

A súlyos esetek száma ennél is szomorúbb képet mutat. Immár a kórházban ápoltak száma (8270) is új csúcson van, miután mára nagyot emelkedett, és már jócskán meghaladja a 8 ezer főt. A lélegeztetőgépen lévők száma szinten meredeken növekszik (833), és közelít az 1000-es lélektani határhoz, amiről korábban Merkely Béla professzor úgy nyilatkozott, hogy ez az ellátási kapacitás korlátja. ("Az egészségügy ellátórendszerének teherbíró képessége az olyan 1000 lélegeztetett főnél határozható meg, azonban természetesen ekkora számú súlyos állapotú beteget hosszú időn keresztül az egészségügyi ellátórendszer nem tud vinni" - fogalmazott decemberben.)

Az elmúlt 24 órában 158-as hunytak el a koronavírussal összefüggésben, ez a harmadik hullám eddigi legmagasabb adata. Sajnos a járványgörbét és a súlyos eseteket látva fel kell készülnünk arra, hogy a következő hetekben ez a szám tovább fog emelkedni.

Hivatalosan az elvégzett tesztek 38%-a lett pozitív, ami extrém magas szám, és a fertőzések aluldetektálásának súlyos romlására utalna - de szerencsére erről nincs szó, a szám ugyanis fals. Ahogy fent már jeleztük, minden bizonnyal a tegnapi esetek egy részét mára könyvelte be járványügyi statisztika. Ráadásul kedden eleve kevés tesztről érkezik jelentés (a vasárnapi eredményekről), ezért a kevés teszthez képest magas a pozitív arány, ha abban még a tegnapi esetek egy része is szerepel.

A kérdés természetesen az, hogy vajon a hétfői csonka jelentés teljes egészében kiegészült-e a mai adatokkal, vagy még a továbbiakban is számíthatunk pótlásra. A fertőzéses és pozitivitási számokat a korábbi napok trendjéhez viszonyítva azt mondhatjuk, egészen biztosan nagy része el lett számolva mára, legfeljebb egy kicsi maradhatott el.

Eközben zajlik a védőoltások beadása, az elmúlt napokban a korábbiakhoz hasonló tempóban. Eszerint a hazai népesség 10,7%-a van beoltva az első oltással, 3,2% pedig megkapta a másodikat is.

Címlapkép: Getty Images

Elisa Ferreira kohezioert reformokert felelos biztos europai bizottsag portfolio cikk
Ferenci Tamás
frankfurt
bulgária város létkép
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Vételi jelek azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ferenci Tamás