beteg korhaz infuzio
Gazdaság

Rusvai Miklós: még legalább két hétig felfelé megy a járvány, napi 10 ezer koronavírus-fertőzött is lehet

Portfolio
A következő két hétben 10 ezer körül alakulhat a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – mondta az InfoRádiónak Rusvai Miklós. A víruskutató szerint azonban a hivatalos adatok csak a pozitív esetek alig 10 százalékát mutatják, így valójában akár napi több mint 100 ezer új beteg is lehet a következő időszakban.

Sajnálatos mód a harmadik hullám továbbra is csak a felfutó szakaszában van, és ez legalább két hétig még biztos, hogy így is lesz – fogalmazott Rusvai Miklós az InfoRádiónak. Annál is inkább, mert a hétfői nappal életbe lépett szigorúbb intézkedések körülbelül két hetes csúszással érvényesítik majd a hatásaikat.

A víruskutató – egyéb országok adatait, illetve a statisztikákat figyelembe véve – tízezer körül várja a magyarországi maximumot a napi új fertőzöttek számában – „de ez megint csak kevésbé informatív”, jegyezte meg, tekintve, hogy jelenleg is jóval a WHO-ajánlás fölött van a pozitív tesztek százalékos aránya az összes elvégzett tesztek között, ami azt mutatja, valójában nem derítjük föl az új fertőzötteknek csak töredékét, amit 10 százalék körülire saccol.

Az, hogy – lakosságarányosan – a halálozási számok tekintetében Magyarország a világ kilencedik legrosszabbul teljesítő országa, Rusvai Milkós szerint azzal magyarázható, hogy a második hullám, tehát a november–december ijesztő, rossz adatai nagyon lerontották az ország statisztikáját, amin azóta sem sikerült javítani.

A szakember az InfoRádió kérdésére válaszolva arra is emlékeztetett: a járvány teljes megállításához a sokat emlegetett 70 százalékos nyájimmunitásra lenne szükség, akár oltással, akár fertőzés révén. Ahhoz pedig, hogy érezhető javulás legyen a statisztikában, körülbelül ennek fele, magyarul 3,5-4 millió embernek a immunitása szükséges.

Az eddig több mint egymillió ember beoltásával – akiknél a védettség zömében a következő tíz napban–két hétben „érik be” – és azokkal a fertőzésen átesettekkel együtt, akik tényleges immunitást is nyertek, nagyjából a lakosság 25 százalékánál tartunk.

Összegzésképp Rusvai Miklós úgy fogalmazott: „nekünk most az a dolgunk, hogy minél több ember szerezzen oltásos immunitást, és ne fertőzésest”.

Címlapkép: Shutterstock

wood
vakcina naptár
bulivonat
dollár

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus fold