Előfizetői tartalom

Kiderült az igazság a magyarországi fizetésekről

Portfolio
Évekig mindenki a sötétben tapogatózott, amikor szóba került a mediánbér kérdése. A legfrissebb adatok néhány héttel ezelőttig csak 2016-ra vonatkozóan voltak elérhetőek, majd az LMP adatigénylése dobta be a követ az állóvízbe. Azóta a KSH számos adatot nyilvánosságra hozott. Az alábbi elemzésben azt vizsgáljuk meg, hogy az elmúlt évtizedben miként alakult az átlagkereset és a mediánbér, illetve azt, hogy mi várható a jövőben. Annyi biztos, hogy a társadalom több mint fele joggal bosszankodik, amikor az átlagkeresetre vonatkozó adatokat meglátja, és egy ideig ez még így is maradhat, hiszen nagyon sokan nem érik el ezt a szintet.

"Le mernénk fogadni, hogy te sem kapod meg a KSH által számolt átlagkeresetet! Ha kellően sok (teljes munkaidőben foglalkoztatott) dolgozóval kötnénk erről fogadást, akkor bizony nagyon sokat nyernénk" – írtuk tavaly, amikor megbecsültük, hogy miként alakulhatott a mediánbér az elmúlt években. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen kiadott adatai alapján bizony sokat nyertünk volna – persze csak ha lett volna kellően sok ember, akivel fogadást tudunk kötni.

Ugyanis nagyon valószínű, hogy a legtöbben kétszer is meggondolták volna ezt a fogadást, hiszen az emberek percepciója jobbára az, hogy bizony nem érik el az átlagkeresetet. Ezt a benyomást a KSH adatai is alátámasztják, amelyeknek a mélyére nézve megállapíthatjuk, hogy az átlagember bizony az állagkereset alatti fizetést visz haza.

Mindez abból adódik, hogy az a magas keresetűek fizetése felfelé húzza az átlagot. Egy példán keresztül szemléltetve, ha egy öt fős cégnél a négy beosztott minimálbért keres, miközben a főnök egymilliót, akkor az átlagkereset 330 ezer forint lesz, pedig senki sem keres éppen ennyi pénzt. Ezzel szemben a mediánbér 167 ezer forint lesz – annyi, mint a minimálbér –, hiszen ha a dolgozókat a fizetésük alapján sorba rendezzük, akkor a középen álló munkatárs minimálbért visz haza. Habár a valóságban ekkora torzítás nincs a bérek között, ez a példa jól mutatja, hogy mi a különbség az átlagkereset és a mediánkereset között.

Miről szól a cikk?

  • Hogyan alakul az átlagbér és a mediánbér?
  • Csökken vagy nő a különbség?
  • Mennyit lehet keresni az egyes szektorokban?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés