GettyImages-507980012 (10)
Gazdaság

Marton Zsombor: földgáz után kutat a Mol az Őrségben

Portfolio
A Mol az Őrségben tervez kutatófúrást végezni, amivel kapcsolatban sokan aggódnak a helyiek közül, hogy olajkutat létesítene a társaság, ami az ingatlanok értékét befolyásolná, és ezen felül a lehetséges kút Natura 2000-es területen található. A cég azonban földgáz után kutat, amivel a lakosság fűtési igényeit szolgálja ki, és a gáz föld alatti vezetéken kerülne elszállításra. A munkálatok még nem kezdődtek el, a Mol pedig szeretne egyeztetni a lakossággal is – mondta el Marton Zsombor, a Mol Magyarország kutatás-termelés üzletágának igazgatója az Indexnek adott interjújában.

Az interjú fontosabb pontjai:

  • Földgáz után kutat a Mol: néhányan attól tartanak a helyi lakosok közül, hogy olajkutat létesítene a társaság, ami az ingatlanok elértéktelenedését okozhatja. Marton Zsombor azonban kiemelte, hogy a Mol az Őrségben földgáz után kutat, ahogyan a korábbi években is. Teherautó-forgalomra rövid ideig kell számítani a munkálatok miatt, de utána a gáz föld alatti vezetéken kerül elszállításra.
  • Fűtési szükségletek: a földgáz a lakosság fűtési igényeit szolgálná ki, mivel jelenleg minden második hazai háztartás földgázzal fűt. Az előkészítés 2017-ben kezdődött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilvános pályázatának elnyerése után, a munkálatok még nem kezdődtek el. Emellett egy előzetes konzultációs anyag került benyújtásra a Vas Megyei Kormányhivatalnak.
  • Természetvédelem és zajok: a kútfúrás nagyjából egy hónapig tart, ilyenkor védőfallal csökkenti a Mol a zajszennyezést, és egyetlen fát sem vágna ki. A tervezett gázkút Natura 2000-es területen fekszik, így fokozott figyelem szükséges a beruházás során. Ehhez lakossági egyeztetés is szükséges, ami a koronavírus-járvány enyhülése után lesz, de addig online konzultációt is kezdeményez a Mol.
  • Energiaellátás: a Molnak jelenleg itthon közel 300 aktívan és biztonságosan működő gázkútja van, ami hozzájárul a kedvező árú, rezsicsökkentett gáz biztosításához. És Marton Zsombor hozzátette, hogy:

Magyarországon minden második háztartás földgázzal fűt, ebből a Mol fedezi a lakosság gázszükségletének 50 százalékát.

Az Őrségben Őriben 6 kutat fúrt a Mol, ezekből 4 jelenleg is termel gázt, ez nagyjából 5500 család éves gázfogyasztását biztosítja.

A Mol nem régen kiadott aktualizált 2030-as stratégiájának is szerves része a karbonsemlegesség elérése, illetve a körforgásos gazdaság kialakítása. A társaság hosszú távú céljairól alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

A Mol árfolyama ma 1,26 százalékkal került feljebb, idén 2,4 százalékos pluszban áll.

mollé

(Index)

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina
jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam
GettyImages-1198355421
GettyImages-1313549929
ekb ekb

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina