Előfizetői tartalom

Fitch Solutions: A vakcinák és Biden költekezése hatalmas lökést ad az amerikai gazdaságnak

Portfolio
A vakcinálási program gyors felfutása, valamint Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomagja nagy hajtóerőt adhat az amerikai gazdaságnak. A Fitch Solutions a 2021-es növekedési várakozását kis mértékben, a 2022-es előrejelzést pedig jelentős mértékben felfelé módosította. Sok függ a Fedtől is, amelynek meg kell birkóznia az inflációs aggodalmakkal és a növekvő kötvényhozamokkal, de az elemzőintézet közgazdászai támogató jegybankra számítanak még jövőre is.

Felfelé módosította a 2022-es GDP-előrejelzését a Fitch Solutions az Egyesült Államokra vonatkozóan, az intézet 2021-re 5,5%-os növekedést vár, legutóbbi előrejelzésében még 5%-ot jósolt. Az 5,5%-os növekedéssel az amerikai gazdaság 1985 óta nem látott ütemben bővülhet. A kilátások javulását három tényezővel magyarázzák: az eddig beérkezett adatok szerint az első negyedévben kedvezőnek tekinthetők, az oltási program is jól halad az országban, valamint az elfogadott fiskális csomag nagyobb lett, mint amivel az intézet elemzői korábban számoltak.

Így az amerikai gazdaság a Fitch szerint 2021 második negyedévében már eléri a válság előtti szintet, és 2022-ben folytatja a növekedést.

A stimulus csomag méretét látva a Fitch Solutionsnél ezen felül úgy gondolják, hogy az előrejelzésnek inkább felfelé mutató kockázatai vannak.

Miről szól ez a cikk?

  • A Fitch Solutions felfelé mozdította idei növekedési várakozását
  • Az amerikai gazdaságot segíti a járvány visszaszorítása és a frissen elfogadott csomag
  • A kedvező hatások a következő évre is átgyűrűzhetnek

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés