Előfizetői tartalom

Leszavazták a magyar-német párost a nagy döntéskor: nem titkolózhatnak tovább a multik, hogy hol és mennyit keresnek

Tar Gábor
Júniusig megszülethet az az uniós jogszabály, amely alapján a nagy multinacionális cégeknek országonkénti bontásban közzé kell tenniük, hogy az EU-n belül, illetve az unión kívüli adóparadicsomokban mennyi nyereséget termelnek, és mennyi adót fizetnek be. Az uniós miniszteri tanács ugyanis február végén felhatalmazást adott az EU soros portugál elnökségének, hogy kezdjen tárgyalásokat az Európai Parlamenttel az adóelkerülés visszaszorítását célzó jogszabály megalkotásáról. A tanácsi szavazás során a magyar kormányzat nem támogatta a szabályozás elfogadását, pedig a nemzetközi szinten versenyképes társaságiadó-rendszere ellenére hazánk a multinacionális cégek profitáthelyezési gyakorlatának vesztesei közé tartozik. 2017-ben például 3,7 milliárd dollárnyi profitot irányítottak át Magyarországról az adóparadicsomok felé, ami közel 700 millió dollárnyi adóbevételtől fosztotta meg a NAV-ot.

Miről szól ez az elemzés? Bemutatjuk, hogy mi a lényege a minapi uniós miniszteri döntésnek és miért olyan nagy a jelentősége. Rámutatunk arra, hogy a formálódó uniós jogszabály hogyan hat majd az érintett multicégek adózási gyakorlatára. Összefoglaljuk, hogy milyen jelentős profit- és adóelszívási folyamatok zajnanak az EU-n belül és kívül. Mindezek alapján...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái