Előfizetői tartalom

„Széthordtuk a vírust” a lezárások előtti hétvégén – Bemutatjuk, mi történt a veszélyzónában lévő megyéinkben

Portfolio
A március 4-én bejelentett magyarországi járványügyi szigorítások hatására március 4-7. között felpörgött a magyarok mobilitása, főként a bevásárló központokbeli aktivitás, majd március 8-tól beszakadt – derül ki a Google legfrissebb mobilitási adataiból. Ezek az adatok teljesen összhangban vannak azzal, mint amit ma reggel közölt interjúnkban Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja mondott, miszerint a korlátozások előtti hétvégén „országosan olyan mozgás indult, mintha se járvány, se holnap nem lenne és széthordtuk a vírust”. A zárás előtt felgyorsult mobilitás tehát sajnos hozzájárulhatott a járvány felgyorsulásához is, amely néhány megyénkben már egyébként is nagyon gyorsan terjedt. Mivel a megyei, vagy regionális szintű korlátozások lehetőségét is belengette a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékese a március 15-i hosszú hétvégén, így a Google adatai alapján megnéztük azt is, hogy a fertőzési számok alapján veszélyzónában lévő megyékben hogyan alakultak március 8. előtt és után a mobilitási trendek.

Egyedülálló magyar módszertannal vizsgálják a magyar lakosság mozgássűrűségét Ma reggel közzétett exkluzív interjúnkban bemutattuk: a Nature csoporthoz tartozó Scientific Reportsban most megjelent egy magyar tanulmány, amely egy egyedülálló magyar módszertan alapján monitorozza a lakosság mozgását települési szinten és így pontos eszközt ad a kormány kezébe, amikor...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái