orbán viktor pintér sándor operatív törzs
Gazdaság

Itt a friss rendelet a korlátozásokról

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően a pénteki Magyar Közlönyben megjelent a kormány rendelete a védelmi intézkedések egy héttel történő meghosszabbításáról.

Ez többek között kimondja:

A Kormány – az Operatív Törzs javaslatára – a védelmi intézkedéseket további egy hétig fenntartja.

A miniszterelnök által aláírt kormánydöntés arról is szól, hogy a korlátozó intézkedéseket március 29-ig lehet alkalmazni. A határellenőrzésről szóló rendelet időbeli hatálya szintén március 29-ig szól.

A péntek este megjelent kormányrendelet egyáltalán nem meglepő. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje. Majd Orbán Viktor szokásos péntek reggel rádióinterjújából tudtuk meg, hogy hétfőtől még legalább egy hétig maradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések, mivel a járvány harmadik hulláma továbbra is erős.

Milyen korlátozások maradnak velünk még egy hétig?

A mostani kormánydöntés egyszerre hosszabbítja meg a tavaly november óta hatályban lévő korlátozásokat, valamint a március 8-án életbe lépett új védelmi intézkedések hatályát. Ezek hatálya ugyanis most hétfőn, március 22-én lejárt volna.

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
  • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. 
  • Az új korlátozások tovább szűkítették a nyitva tartó üzletek körét, igaz itt sok kivétel is született.
  • A közterületen, illetve a nyilvános helyen mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.
  • A települések belterületén az épületeket elhagyva az utcán, közterületen (néhány kivétellel) mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.
  • Az iskolai és óvodai bezárások eleve április 7-ig szóltak.

Arról részletesen ezekben a cikkeinkben írtunk, hogy a március 8-án életbe lépett, szélesebb kört érintő boltzár alól mely üzletek kaptak kivételt és mely szolgáltatások működhetnek a korlátozások közepette is. A részletekből kiderült, hogy az előzetes információkhoz képest még több üzlet és szolgáltatás maradhatott nyitva március 8-tól, vagyis távolról sem beszélhetünk az ország totális lezárásáról.

Címlapkép: Orbán Viktor érkezik az Operatív Törzs ülésére március 14-én. Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer
Budapesti Értéktőzsde

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1313549929