GettyImages-1227811589
Gazdaság

A hidrogénes megoldások fejlesztését sürgetik a vállalatok, ebben lehet a jövő

Portfolio
Kilencvennégy földgázipari vállalat és iparági szervezet írt nyílt levelet Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének, melyben a hidrogéntechnológiában rejlő lehetőségek további kiaknázását szorgalmazzák, amely a jövőben nagymértékben átalakíthatja az energiaszektort.

Az Európai Bizottság alelnökének írt levelükben az iparági szereplők – köztük jelentős magyar energetikai vállaltok, - hangsúlyozzák, hogy továbbra is elkötelezettek az Unió által kitűzött klímacélok megvalósítása iránt, amelyek 2050-re a teljes karbonsemlegességet irányozzák elő. A levélírók az EU-s Hidrogén Stratégiában megfogalmazott elképzelésekkel egyetértve szorgalmazzák az újonnan kiépítendő, tiszta hidrogén hálózatok fejlesztésének fontosságát, és az olyan kisebb infrastruktúra-átalakítások kiemelt szerepét is, amelyek lehetővé teszik a földgáz-hidrogén keverékek betáplálását és szállítását. Rámutatnak, hogy a hidrogénbekeverés lehetőségével az üvegházhatást okozó gázkibocsátások további csökkentését lehet elérni; az eljárás hozzájárul a hidrogéntermelő kapacitások felfuttatásához, és a szektor-összekapcsolás révén a rendszerek kiegyensúlyozásához.

A MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, Ságvári Pál azt mondta, hogy:

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egyetért az iparági szereplők felvetésével, és kiemelt figyelmet fordít a hidrogéntechnológia terjedését ösztönző szabályozási környezet kialakítására.

Az elnökhelyettes emlékeztettet, hogy a transzeurópai energiainfrastruktúra iránymutatásairól szóló rendelet (TEN-E) felülvizsgálati javaslatára vonatkozó közös európai szabályozó hatósági állásfoglalásba például a MEKH kezdeményezésére került bele az a fontos pont, hogy az okos földgázhálózatok tervezésénél a hidrogénbekeverés lehetőségét is érdemes figyelembe venni.

Ságvári Pál elmondta, napjainkban kiemelten innovatív terület a hidrogéntechnológia, amely a jövőben nagymértékben átalakíthatja az energiaszektort.

A ma működő lineáris energiagazdaságot néhány éven belül felváltja a körforgásos modell, amely az ágazatok összekapcsolásával lehetővé teszi az energiaszektor egészének optimalizálását.

A hidrogéntechnológia elterjedése a villamosenergia- és a földgázszektor integrációjának egyik fontos eszköze, amely megoldást nyújt az energiaátalakításra.

Az elnökhelyettes hozzátette, hogy a MEKH minden innovatív kezdeményezést támogat, mely a fenntarthatóság, a zöld technológiák terjedésének irányába mutat. A hidrogéntechnológia megoldásai pedig kifejezetten a környezetbarát villamos-energiatermelés és közlekedés területén használhatók – tette hozzá.

Az elnökhelyettes emlékeztetett, hogy a hidrogéntechnológia bevezetésének kérdéseit hangsúlyosan kezeli Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve is, amely a megújuló energia felhasználásával előállított hidrogénre alternatív erőforrásként tekint, ami jelentős szerephez juthat a megújuló villamosenergia-termelés integrálásában, a hazai ellátásbiztonság erősítésében és dekarbonizációs céljaink elérésében.

Ságvári Pál rámutatott, hogy Magyarország a stratégia mentén pilot projektet is indított: a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti tárolójánál egy 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszer és hidrogéngáz-előkészítő épül, ahol valós körülmények között vizsgálható a technológia.

A MEKH elnökhelyettese elmondta, hogy a projektben a szakemberek olyan kérdésekre keresik a válaszokat, hogy a hidrogéntechnológia alkalmazásával miként tárolható hosszú távon a megújuló alapon termelt villamos energia, milyen lehetőségei vannak a hidrogén bekeverésének a szállítóvezetékekbe, és a földgáz-hidrogén keverékkel hogyan működtethetők egyes energiatermelő berendezések.

A nyílt levelet író iparági szereplők között megtalálható az MVM és az FGSZ is, amely a Mol-csoport tagja, de mellettük a GE, a Baker Hughes és a Bosch is ott van a listán.

(MEKH)

Címlapkép: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer
Budapesti Értéktőzsde

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1313549929