húsvét koronavírus újranyitás
Gazdaság

A nagy húsvéti újranyitási terv 7 pontja - De mégis mi fog változni?

Portfolio
A sok tájékoztató, bejelentés közepette nincs könnyű helyzetben az, aki követni szeretné, hogy miről is döntött ezekben a napokban a kormány az operatív törzs javaslatára, és ez hogyan viszonyul a jelenlegi szabályrendszerhez. Ezt és a lényeges változásokat foglaljuk most össze.

Gulyás Gergely péntek délutáni rövid rendkívüli tájékoztatóján ismertette a kormány legújabb döntéseit, amelyek a korlátozó intézkedésekkel függnek össze. Beszédében leszögezte: semmilyen nyitás nem engedhető meg jelenleg. Ez arra utal, hogy a jelenleg március 29-ig érvényben lévő összes intézkedés (a tavaly november óta élő korlátozások és a március 8. óta bevezetett lépések) időbeli hatálya meghosszabbodik. Ez alapján arra számíthatunk, hogy a hétvégén megjelenő kormányrendeletben csak az időbeli hatály tolódik ki április közepére, vagyis a korlátozó intézkedések végső soron velünk maradnak még legalább 2-3 hétig.

A legfontosabb tudnivalók az új intézkedésekről:

  1. 2,5 millió beoltott ember elérésétől, várhatóan a húsvétot követően indul. (Gulyás Gergely csütörtökön már ismertette ezt a részletet.)
  2. A kijárási tilalom este 10 órától reggel 5 óráig tart. (Ez jelenleg este 8 és reggel 5 között érvényes.)
  3. Az üzletek reggel 5 órától este fél 10-ig lehetnek nyitva. (Ez a jelenlegi szabályok szerint reggel 5 és este 7 óra között érvényes.)
  4. Minden bolt kinyithat, de be kell tartani a 10 négyzetméterenként csak 1 vásárló szabályt. (A jelenlegi szabályok értelmében csak a meghatározott üzletek vannak nyitva.)
  5. A szolgáltatások terén a március 8. előtti szabályok jönnek vissza. (A jelenlegi, vagyis március 8. óta élő szabályok értelmében a személyes megjelenést igénylő szolgáltatást nyújtó helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, azonban már most is rengeteg kivétel van ez alól a szabály alól. A most ismertetett nyitási terv értelmében április közepétől azok a szolgáltatások lesznek elérhetőek, amelyek március 8. előtt, vagyis az éttermek és vendéglátóhelyek, valamint a szállodák nem fogadhatnak vendégeket.)
  6. Április elsejétől megkezdik a pedagógusok beoltását. Ennek kihívásairól itt írtunk bővebben.
  7. Az iskolák várhatóan április 19-én nyitnak, az óvodáktól a középiskolai szintig. (Ezek az intézmények jelenleg mind zárva tartanak és digitális oktatás folyik.)

Címlapkép forrása: MTI/Sóki Tamás

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer
Budapesti Értéktőzsde

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1313549929