FONTOS Fájdalmas új adót vetnének ki a ketyegő biológiai bomba miatt, csak a mód a kérdés
 
Előfizetői tartalom

Kína problémái miatt fognak elszállni az árak nálunk is? - Itt a válasz

Portfolio
Az inflációs aggodalmak egyre fokozódnak a nyugati világban, és erre rátesznek egy lapáttal Kína belső folyamatai. Az ázsiai országban gyorsan nőnek a bérek, és mivel Kína tekintélyes részt tesz ki az EU és az Egyesült Államok külkereskedelméből, felerősödtek az aggodalmak, hogy a kínai termelési tényezők meredek drágulása megjelenik az amerikai, európai - és így a magyar - árakban is. Az aggodalom viszont korai: a Nordea Bank négy pontban magyarázza meg, hogy miért nem lesz így.

Kínát gyakran azon tényezők közé sorolják, amelyek támogathatják az infláció emelkedését Európában. Jó példa volt erre, hogy az elmúlt hónapokban Kína kilábalása növelte a globális keresletet a nyersanyagok iránt és ezáltal nőttek az árak is, így logikus lenne arra következtetni, hogy Kína folyamatosan csökkenő munkaerő-tartaléka és a növekvő kínai bérek tartósan felhajtják az inflációt az egész világon.

A Nordea Bank friss elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az előző években is számos tényező volt, ami korlátozza a Kínából származó közvetlen inflációs hatást a nyugati országokban, és nagy valószínűség szerint a következő években is így lesz. Ezeket a tényezőket vesszük sorra.

A kínai termelés költsége nem jelenik meg a nyugati inflációban

Azok az ágazatok, amelyekben a kínai termékek dominálnak (elektronika, bútorok, ruházati cikkek) a maginflációs index 17%-át teszik ki az eurózónában. Ez a szám viszont nem sokat mond a valóban Kínából származó árnyomásról, és ez főleg annak köszönhető, hogy a Kínában keletkező hozzáadott érték nagyon szerény mértékű (és természetesen a kínai termékek piaci részesedése ezekben az ágazatokban is csak 50% körüli).

Miről olvashatsz még a cikkben?

  • A kínai bérek emelkedése nem új jelenség
  • A béremelkedést a termelékenység megugrása kompenzálja
  • Végeredményben lehet, hogy a kínai folyamatoknak inkább deflációs hatása lesz
  • Keresleti oldalon viszont már most hatott az áremelkedésre Kína

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés