FONTOS Fellélegezhet a világ: Oroszország bejelentette, visszavonja hadseregét az ukrán határról
üzlet piac bolt
Gazdaság

Itt a rendelet: a korlátozások április 8-ig maradnak, és megvan, hogyan nyit Magyarország

Portfolio
A kormány – az operatív törzs javaslatára – a védelmi intézkedéseket 2021. április 8. napjáig fenntartja. Amint beadják a 2,5 milliomodik oltást Magyarországon, életbe lép az a rendelet, amelynek részleteit ma tette közzé a kormány a Magyar Közlöny legfrissebb számában. Ekkor kinyithatnak a boltok, de 10 négyzetméterenként csak egy vásárlót engedhetnek be, és a kijárási korlátozás is később kezdődik innentől. Számításaink szerint április 10-én jöhet el ez a nap.

Konkrét időpont helyett a 2,5 milliomodik koronavírus-vakcina beadásához kötüötte a kormány annak a rendeletnek a hatályba lépését, amely a boltok, szolgáltatók korlátozott újranyitását engedi meg, a kijárási korlátozás szűkítését rendeli el.

Arról is rendelkeztek, a kormány – az operatív törzs javaslatára – a védelmi intézkedéseket 2021. április 8. napjáig fenntartja.

Ha április 8-a előtt beadnák a 2,5 milliomodik oltást, akkor életbe lépnek az alább részletezett enyhítések, ha nem, akkor arra számítunk, a kormány újra meghosszabbíthatja április 8-án túlra a korlátozások hatályát.

Pénteken kiszámoltuk, jó eséllyel április 10-én adhatják be Magyarországon a 2,5 milliomodik koronavírus-oltást, azaz modellünk szerint ez lehet a nyitás első szakaszának első napja.

Mindezen túl, mint arról beszámoltunk, április 19-én kinyitnak az iskolák, óvodák, ezt már kőbe véste a kormány rendelet, nincs egyéb feltételhez kötve az iskolák kinyitása.

Jöjjenek a részletek

Az alábbiakban azt vázoljuk, mi történik, ha beadták a 2,5 milliomodik oltást.

 • A kijárási tilalom időszaka a most érvényben lévő este 7 órától reggel 5-ig tartó időszakkal szemben este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszak lesz.
 • Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka az este 9.30 óra és reggel 5 óra közötti időszak lesz, azaz fél órával előbb zárnak az üzletek, mint hogy a kijárási korlátozás életbe lép.
 • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek, kinyithat az összes bolt, a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók, de újfajta korlátozások szerint.
 • A vendéglátó üzletek ugyanakkor egyelőre nem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

Hogyan nyitnak a boltok?

 1. A  tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az  ott foglalkoztatottakon kívül egyidőben egy vásárló tartózkodhat.
 2. A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egyidőben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. (A 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni a számításban). 
 3. Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
 4. Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy egy időben összesen hány vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.
 5. Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy
 • a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak,
 • a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen,
 • az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és
 • a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.

A címlapkép forrása: Getty Images/Akos Stiller/Bloomberg.

jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam
GettyImages-1198355421
GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam