Előfizetői tartalom

Morgan Stanley: Lehet, hogy idén le kell mondanunk a nyárról - és ez nem a turistáknak fájna legjobban

Portfolio
A jelenlegi járványhullámot és a lassú oltási programot látva szignifikáns mértékben nőtt az esélye, hogy idén nyáron még érvényben lesznek a korlátozó intézkedések Európában - derül ki a bank modelljéből, amelyben a lehetséges kimeneteleket vizsgálta. A tavalyi félig "elveszett nyár" nagyon fájt a déli gazdaságoknak, az idei nyárnak viszont még mélyebb hatása lehet. Ha a jelenlegi oltási tempó nem gyorsul, akkor legjobb esetben is csak zöld útlevéllel utazhatunk, ami egyéni szempontból sem egy kedvező kimenetel, a déli országoknak viszont olyan ütést vinne be, amely után évekre leszakadnának az északi tagállamoktól, azaz a divergencia az EU-ban mélyülne. Szerencsére a Morgan Stanley szerint még mindig nem ez a legreálisabb forgatókönyv, de ahhoz, hogy elkerüljük ezt, a jelenlegi oltási templt duplázni sem lenne elég az EU-ban.

Az emelkedő európai esetszámok és az átoltottság lassú felfutása a kontinensen azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy későn lehetne kinyitni a gazdaságoknak. Egy újabb kieső nyár nagy gazdasági károkat okozna Európában, tovább mélyítené az észak-déli különbségeket – hívja fel a figyelmet elemzésében a Morgan Stanley. A déli, turizmusra nagyban támaszkodó tagállamokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés