koronavírus halálozás lélegeztetőgép kórház egészségügy
Gazdaság

Öt ok, amiért most Magyarországon kiugróan sokan halnak meg koronavírussal összefüggésben

Portfolio
Az elmúlt napokban világelső lett Magyarország a lakosságarányos halálozás tekintetében, a koronavírussal összefüggésben. Van pár lehetséges magyarázat, hogy ez miért pont most alakult így.
Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász előadást tart a Portfolio április 14-i online rendezvényén. Csak regisztrálni kell:

Az egymillió főre jutó koronavírus fertőzéssel összefüggésbe hozható halálozás tekintetében Magyarország a világelső, ha az elmúlt hét nap átlagát tekintjük, és ez napok óta így van a szomorú egyedi napi halálozási rekordok miatt.

Az Azonnalinak a korábbi napokban nyilatkozó Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának egészségügyi közgazdásza több okot is megjelölt a drámai számok kapcsán.

  1. A harmadik hullám felfutását részben az magyarázza, hogy a kormányzat már a második hullámra is megkésve, csak novemberben reagált. A második hullám alatt nem tudott eléggé visszaszorulni a járvány.
  2. A helyzetet az új vírusmutációk megjelenése is súlyosbította, nemcsak gyorsabban terjed a brit variáns, hanem súlyosabb betegséget is okoz. A brit vírusmutáció elterjedésében is szerepet játszottak a nem kellően szigorú korlátozások, mint például az, hogy üzleti céllal korlátozás nélkül be lehetett utazni az országba.
  3. A harmadik összetevő a magyar lakosság meglehetősen rossz általános egészségi állapota. Egy rossz egészségi állapotban lévő társadalmat a vírus gyorsabban letarol - fogalmazott.
  4. Maga a magyar egészségügy. Már a járvány előtt is súlyos problémák fakadtak abból, hogy kevés volt a szakképzett szakdolgozó a rendszerben.
  5. Közrejátszik az is, hogy nem mindegyik egészségügyi szolgáltató tartja be vagy tudja betartani a szakma szabályait, azaz hogyan kell ellátni a betegeket. Ez részben az említett humánerőforrás-hiány miatt van – mondja a szakember –, részben pedig amiatt, hogy az utóbbi években a kórházakban nem használnak megfelelően szigorú protokollt a betegek ellátására.
Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász előadást tart a Portfolio április 14-i online rendezvényén. Csak regisztrálni kell:

Címlapkép: Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. Forrás: MTI/Balázs Attila

koronavírus metró getty stock
ember kávézó étterem getty stock
mumbai india nyomornegyed
natanz atomlétesítmény irán
boris_johnson_shutter
trump
Izer Norbert
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
koronavírus metró getty stock