müller cecília
Gazdaság

Müller Cecília: "Aki azt gondolja, hogy védett a koronavírussal szemben, az rosszul gondolja"

Portfolio
Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy senki nem érezheti magát biztonságban a jelenlegi járványhelyzetben. Akik védettnek gondolják magukat, rosszul gondolják, mert egyik védőoltás sem ad 100%-os védelmet, ezért a második oltás után is be kell tartanunk minden járványügyi szabályt. Müller ezúttal az időseket kérte arra, hogy vigyázzanak a fiatalokra, mert az idősek körében nagyobb az átoltottság, és minden áldott nap halnak meg fiatalok. Kiss Róbert rendőr-alezredes ismertette a hétvégi intézkedéseket, amelyből látszik, hogy hétvégén sokan szegték meg a járványügyi intézkedéseket.

Véget ért a sajtótájékoztató

Holnap ismét élőben jelentkezünk.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

Nem létezik védőoltás, ami 100%-os védettséget ad

Müller szerint ilyen egyszerűen nem létezik, ezért a második oltás után is be kell tartani az óvintézkedéseket azoknak is, akik már a második oltásukat is megkapták

Müller szerint senki nem érezheti magát teljesen biztonságban a vírustól.

Látszik, hogy Európa küszködik, rendkívül intenzíven terjed a járvány. Aki azt gondolja, hogy védett, az rosszul gondolja - mondta. Senki sem érezheti magát biztonságban. Persze nő a biztonsága és védettsége az embernek az oltás utáni idővel, de 100%-os védettség nem létezik.

Egyikünk sem akarhat rosszat a családtagjainknak

Mondta Müller Cecília, mert most mindennél nagyobb az egyéni felelősség. Arra kéri az embereket, hogy húsvétkor ne induljanak útnak, csak a szűk családban találkozzanak.

100%-ban a brit mutáns van jelen Magyarországon

Mondta ezt Müller, és a szennyvízadatokból jutottak erre a következtetésre. Országos átlagában elmondhatjuk, hogy a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga stagnál, de vannak egyes települések, ahol emelkedik. A tisztifőorvos szerint óriási felelőssége van minden egyes személynek abban, hogy a vírus átadását megakadályozzuk, mert ezzel kockára tehetjük mások életét

Az elhunytak között minden áldott nap vannak fiatalok

- mondta Müller. A súlyos betegek között egyre kevesebb az idős az oltás miatt, így Müller arra kérte az idős embereket, hogy vigyázzanak a fiatalokra.

Aki szeretne oltást, annak regisztrálnia kell

Ez igaz a Honvédség oltóbuszaira is - mondta Müller Cecília. Ma kis településeken oltanak a honvédek oltóbuszai, amelynek az a célja, hogy a kistelepüléseken élők is megkaphassák az oltásokat. 30-án és 31-én és Nógrád megyében fognak oltani ezek a buszok, majd 1-én tovább utaznak a buszok Komárom-Esztergom megyékbe.

Az oltópontok folyamatosan működnek attól függően, hogy milyen vakcina áll éppen rendelkezésre. A magyar lakosság átoltottsága már 19,5%-os.

Folytatódik a várandós kismamák és szoptatós mamák oltása is. Nekik is regisztrálniuk kell viszont, majd konzultáljanak háziorvosukkal és nőgyógyászukkal, hiszen ők ismerik alapbetegségeiket. Az orvos megállapítja, hogy a kismama fokozott kockázatnak tekinthető-e. A várandóság 12 hete utáni időszakban ajánlja Müller az első oltás felvételét.

Ma éjfélig regisztrálhatnak a pedagógusok

Müller arra kér mindenkit, hogy regisztráljanak az oltásra a pedagógusok, és pontosan tegyék azt meg, mert arra alapozva tudják behívni majd a pedagógusokat az oltásra. Ma éjfélig él a határidő, arra kér mindenkit az országos tisztifőorvos, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a regisztrációt.

250 ezer Szputnyikról döntött Müller

Felhasználhatónak találták a korábban beérkezett Szputnyik vakcinaadagot - mondta Müller Cecília. Elkezdik velük az oltásokat.

Romlik a járványhelyzet

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint az előző héthez képest 13%-kal romlott az esetszám, továbbra is kedvezőtlen a járványügyi helyzet. Elmondta, hogy az egészségügyi rendszer leterhelt, mert a brit mutánssal a betegség lefolyása is gyorsult. A vírus rendkívül agresszív, súlyos megbetegedési formát tud okozni, ezért nagy a felelősségünk. Nem lehet tudni, hogy milyen formában zajlik le a betegség az egyes egyéneknél. Müller szerint talán soha ekkora még nem volt a felelősségünk.

Emlékezzünk vissza a tavaszi időszakra, amikor nagyon sokat tettünk egymásért

- mondta Müller. Azzal, hogy nem fertőződünk meg, nemcsak a saját magunknak teszünk jót, hanem rokonaiknak és az egészségügyi ellátórendszernek is.

Elmondta továbbá, hogy a favipiravir életet is menthet, de a kórházba kerüléstől is megmenti a beteget.

A favipiravir alkalmazását eddig is kiszélesítették, és most még tovább kiszélesítik: minden járványkezelésben részt vevő orvos megrendelheti ezt. A gyógyszergyártásban ingyenesen hozzájutnak ehhez a rendszerhez. A járóbeteg-ellátásban ma már 56 ezer ilyen gyógyszert rendeltek. Müller azt kéri, hogy az orvosok éljenek a rendelés lehetőségével, és akinek adnak, az szedje be, mert megmentheti a beteget a súlyos lefolyástól.

Egyre többen szegik meg a szabályokat

Kiss Róbert rendőr-alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette a védelmi intézkedések meghosszabbítását a sajtótájékoztató szokásos 30 perces késése után. Ezután ismertette az intézkedéseket.

  • 1898 intézkedés volt a maszkviselés megszegése miatt az elmúlt 24 órában.
  • 1813 rendőri intézkedés volt közterületen, mert nem jól viselték a maszkot. Ez tette ki tehát a maszkviselési szabályszegések nagy részét.
  • Vendéglátóegység ideiglenes bezárására 1 esetre került sor az elmúlt 24 órában.
  • 1481 személlyel szemben intézkedtek a hétvégén a kijárási korlátozás megszegése miatt.
  • Jelenleg 55 ezer felett van a házi karanténba rendeltek száma.

A határátkelőkön zökkenőmentesen lehet utazni - mondta Kiss Róbert. Tavasszal összesen 556 büntetőeljárást rendeltek el a járványügyi szabályok megszegése miatt.

A szokásos késés

Ma sem kezdődött el a sajtótájékoztató időben. Az eddigi tapasztalatok szerint félórás késés elő szokott fordulni, nem lenne meglepő, ha ez ma is így lenne. Amint kezdődik a sajtótájékoztató, jövünk a friss fejleményekkel.

Hogyan értékelik a mai adatokat?

A ma reggel közölt adatok elsőre biztatónak tűnnek, magas tesztszám mellett volt alacsony az új fertőzöttek száma, és a lélegeztetőgépen levők száma is hosszú idő után először csökkent. Ahogy reggeli cikkünkben is írtuk, egy nap kiugró adata még semmit nem jelent, mindenesetre érdeklődéssel várjuk, hogy az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján hogyan értékelik az adatokat.

A sajtótájékoztató hivatalosan 11:15-kor kezdődik, élőben tudósítunk róla.

Címlapkép: Getty Images

Megérkezett a hétfői jelentés: átlépte a húszezret a koronavírusban elhunytak száma Magyarországon

7263 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 641 124 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 161 főre emelkedett - közölte a kormányzati tájékoztató portál. A mai járványügyi adatok első látásra biztatónak tűnnek, ami a járványterjedés ütemét illeti, de a következtetéshez meg kell várnunk a következő napok adatait.

Tovább a cikkhez
bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Ursula von der Leyen europai bizottsag vakcina pfizer biontech oltoanyag beszerzes magyarorszag 2011089