mnb
Gazdaság

Véleményt mondott Matolcsy nagy tervéről az EKB - Mégsem lesz 0%-os jegybanki lakáshitel?

Portfolio
Szeptemberben a piac nagy részét megdöbbentette, amikor Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu-n arról írt, hogy a jegybank közvetlenül adna forrást az új lakások építőinek és vásárlóinak. Az EKB sem hagyta szó nélkül a tervet, amit egyáltalán nem tart jó ötletnek. Sőt, arra kéri a magyar jegybankot, tartózkodjon az ilyen lépésektől.

A magyar jegybankelnök akkori cikke szerint az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem a mennyiség, sem a térszerkezet tekintetében, ezért kínálati fordulatra van szükség. Matolcsy szerint az áfa korábbi kedvezményes mértékének visszaemelése hibás lépés volt, ami tovább gyengíti a kínálati oldalt, és kitért arra is, hogy a mai rendszerben a lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt.

Ennek eredményeképpen azt a javaslatot vázolta fel, hogy a zöld otthonok építését olcsó, 0 százalékos jegybanki hitellel kellene támogatni. A program fő elemei:

  • Kizárólag zöld otthonok építését támogatná 0%-os hitellel, amit az otthont építők és vásárlók vehetnének fel (ez a szigorodó energihatékonysági előírások miatt a jövőben gyakorlatilag az összes új ingatlant jelentené - a szerk.)
  • A családok mellett az ingatlanfejlesztőknek is forrást kínálna a konstrukció, felső határokkal.
  • Tíz éves futamidejű lehetne ez, így még nem terhelné hosszú távon a jegybanki mérleget.
  • A teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között (hogy miként, nem tudni).
  • Az elbírálási folyamat során igénybe vehető a pénzügyi rendszer szereplőinek előminősítése, amiért a jegybank díjat fizethet.
  • A hitelbírálatnál az állami támogatások (Magyarországon ilyen a CSOK), a megtakarítások és az egyéb pénzügyi források beszámításra kerülnek.
  • A pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.
  • Az ügyféladatok hatékony felhasználásához átfogó, megbízható hitelinformációs rendszerek kellenek.
  • A jegybanki forrást biztosítási szerződés biztosítaná jelzálog helyett.

Mindezzel szerinte 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új teljes munkahelyet lehetne teremteni.

A fenti elképzelés kapcsán osztotta meg most véleményét az Európai Központi Bank is, amely röviden és tömören ellenzi azt, hogy a magyar jegybank egyfajta közvetlen forrást biztosítson a lakossági ügyfeleknek az energiahatékony otthonok felépítésére.

Hivatalos véleményében az EKB kitér arra, hogy a közvetlen finanszírozás megsértené az Európai Unió monetáris finanszírozási szabályait, emellett a jegybankot jelentős pénzügyi kockázatnak tenné ki.

A magyar hatóságoknak nyomatékosan javasoljuk, hogy ne bízzák a Magyar Nemzeti Bankra a lakosságnak szánt energiahatékonysági hitelek közvetlen nyújtásának feladatát

-írja az EKB a honlapján.

A közvetlen jelzáloghitel nyújtásának lehetőségét tehát az EKB nem javasolja a magyar jegybanknak, azzal viszont egyetért, hogy az árstabilitás után a magyar jegybank másodlagos céljai közé felvegye a környezeti fenntarthatóság támogatását.

A Bloomberg cikke szerint az MNB még nem kommentálta a döntést.

Címlapkép: Getty Images

ember kávézó étterem getty stock
mumbai india nyomornegyed
natanz atomlétesítmény irán
boris_johnson_shutter
trump
Izer Norbert
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió