Muller Cecilia operativ torzs tajekoztato 210330
Gazdaság

Müller Cecília: ne tévesszen meg senkit az új fertőzéses adat, még mindig erősödik a harmadik hullám

Portfolio
Közel egy órás csúszással kezdődött el az operatív törzs keddi tájékoztatója és éppen erre időzítve, példátlan csúszással, tették közzé a tegnapi koronavírusos járványügyi adatokat, valószínűleg azért, mert csak ma napközben éri el a szép kerek 2 milliós határt a beoltottak száma, így ez háttérbe szorítja a csaknem új csúcsot jelentő halálozási adatot. A napi adatközlésből végül kiderült, hogy 4609 új fertőzöttet azonosítottak, de Müller Cecília országos tisztifőorvos gyorsan hozzátette, hogy ez a relatív adat senki se tévesszen meg, mert egyébként még mindig felfelé ívelő szakaszában van a harmadik hullám és kérte az embereket, hogy mindenki maximálisan csökkentse a mobilitását, hogy le lehessen törni a járványt. A 4609 fős adat azért érdekes, mert reggel a közrádióban az NNK főosztályvezetője még egy közel 8 ezer fős adatról beszélt a tegnapi napot említve, de lehet, hogy csak rosszul kerekített és valójában a tegnap közzétett vasárnapi adatra (7263 fő) utalt.

Aki visszanézné a teljes tájékoztatót, itt tudja megtenni

"Nem kell, hogy szorongjon bárki is" a tanárok közül

Arra a kérdésre, hogy a tanárok oltása után (első kör most, második kör április 8-10. között) nem telik el a kellő idő ahhoz, hogy az április 19-re tervezett iskolakezdésig kialakuljon a kellő szintű védettség, Müller Cecília azt mondta: a védettség az első oltás után fokozatosan alakul ki és az oltás valójában arra való, hogy el lehessen kerülni általa a fertőzés súlyos következményeit (súlyos megbetegedés, kórház, halál). Így tehát szerinte emiatt

nem kell, hogy szorongjon bárki is.

Ezzel a mai tájékoztatónk tudósításának végére értünk.

Favipiravir kiváltás, mentő hívása

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy aki igazolt koronavírusos, és fokozódik otthon a tünete, az kérje a háziorvosán keresztül a favipiravir nevű vírusölő ingyenes gyógyszer felírását, de ne személyesen menjen el érte a gyógyszertárba, hanem kérjen meg valaki mást, mert még ott is fertőzhet.

Egy kérdésre válaszolva jelezte, hogy akkor kell az igazolt vírusfertőzött személyhez mentőt hívni, ha van alapbetegsége, és otthonában nem reagál a szokásos gyógyszerekre (pl. lázcsillapító). Ha pedig nincs alapbetegsége és belázasodik, vagy már több napja lázas, szokatlanul erős szívdobogása, keringési panasza van, „akkor nem szabad késlekedni, hívni kell rögtön a mentőt” és mondani kell a telefonban, hogy koronás esethez hívják, mert akkor a mentősök is úgy készülnek.

Csak céllal mozduljunk ki, együtt kell megállítani a harmadik hullámot

Az országos tisztifőorvos a nem kellően csökkenő lakossági mobilitás és a közelgő ünnepek miatt kijelentette: „nagyon fontos, hogy a kontaktusok számát folyamatosan, minden lehetséges módon csökkentsük és akinek nincs halaszthatatlan dolga, nincs célja, céltalanul ne menjen közösségbe, vásárolni, csak úgy, ha tudja, hogy mit szeretne, gyorsan bonyolítsa le. erre az ünnepek előtti bevásárlásnál is figyeljünk.”

Fontos, hogy megállítsuk a harmadik hullám felfelé ívelő szakaszát és elérjük azt a tetőzést, amiről már lefelé tudunk mozdulni. Ehhez a fegyelmezettség rendkívül fontos a napokban és az ünnepek alatt is az lesz

–szögezte le Müller.

 Mindez (a keddi relatív alacsony fertőzési számról szóló adat, aminek nem szabad senkit megtévesztenie, a nem kellő mértékben csökkenő lakossági mobilitás és a kórházi ápoltak magas száma) együtt afelé mutat, hogy a tisztifőorvos valójában arról beszél: elégtelenek a kormány által életbe léptetett szigorítások és még 3 héttel azok hatályba lépése után is tovább erősödik a járvány. Müller Cecília tehát gyakorlatilag azt mondta, hogy még mindig felfelé ível a járvány, nincs még tetőzés, miközben az egészségügy túlterhelt és még csak most jönnek a húsvéti ünnepek, a megugró mobilitás.

Minden nap tragédiák történnek

A tájékoztató következő részében Müller Cecília jelezte a példátlan késéssel közzétett napi adatok között, hogy „sajnos 274 főt elveszítettünk” és „minden nap vannak tragédiák, vannak köztük fiatalok is.” Leszögezte: „kérem, hogy jól jegyezzük meg, hogy felelősek vagyunk egymásért, a saját egészségi állapotunkért és másokért is.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy „mindenki, aki gyanús esetnek minősül, telefonáljuk a háziorvosának és „megtörténik a tesztelés”, mobil egységek is vannak, illetve fix tesztelési pontok is. „Fontos, hogy minél gyorsabban kiderüljön a pozitivitás, annál előbb tudjuk elkülöníteni” az illetőt.

Nem csökken a lakosság mobilitása a korlátozások ellenére sem

Az országos tisztifőorvos jelezte, hogy „láthatjuk: a techcégek mobilitási adatai alapján egyáltalán nem csökkent a forgalom főként a nagyvárosokban és a múlt heti munkanapokon sem volt kevesebb a mozgás, mint egy héttel korábban”.

Ezzel gyakorlatilag azt mondta, hogy a március 8-tól hatályba léptetett szigorúbb járványügyi korlátozások mellett sem kellően csökkent a lakosság mobilitása, illetve lazult a lakosság fegyelme az utóbbi hetekben a nyitási tervek hangsúlyozása mellett, ami megfordítva azt is jelzi, hogy nem kellően szigorú korlátozásokról van szó.

Azt is megjegyezte:

minden járványügyi intézkedésnek akkor van értelme, ha azt megfogadjuk és betartjuk.

Müller Cecília: „ne tévesszen meg minket" az alacsonyabb keddi adat

Az országis tisztifőorvos jelezte, hogy „sajnos még mindig kedvezőtlen járványügyi adatok” vannak Magyarországon, de örömét fejezte ki, hogy átléptük a 2 millió beoltottat, és megállapította, hogy „Magyarország egy oltó nemzet, mi tudjuk, hogy a védőoltások mire valók, hogy megvédenek minket a fertőző betegségektől.”

Ezután kijelentette, hogy

a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek,

és a tegnapi napra végül közzétett 4609 új fertőzötti szám kapcsán leszögezte: „ez az adat ne tévesszen meg bennünket, hiszen látjuk azt, hogy a kórházban fekvők száma jelentősen emelkedett 24 óra alatt: 262 fővel nőtt a számuk, jelenleg ez 12553 fő jelent. Folyamatos, tendenciózus emelkedést látunk. Ez a szám arról tanúskodik, hogy a különböző, újonnan megjelent vírus variánsok, elsősorban a brit mutáns, sokkal fertőzőképesebbek és sokkal súlyosabban zajlik a megbetegedés.”

Hangsúlyozta: „különösen fertőzőképes a vírus a fiatalok között, nemcsak a krónikus betegeket támadtak meg, hanem azokat is, akik korábban egészségesnek tudták magukat, és mégis nagyon gyorsan súlyos állapotba tudnak kerülni. Az egyéni felelősség nagyon fontos”.

Lekapcsoltak ma hajnalban egy 35 fős házibulit

Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte, hogy maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt tegnap 655 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök. Közterületen 621 személlyel szemben intézkedtek, közülük 224 személlyel szemben tettek szabálysértési feljelentést. Tegnap 475 személlyel szemben intézkedtek kijárási tilalom, gyülekezés, csoportosulás megszegése miatt.

Bejelentette, hogy ma hajnalban 6. kerület Király utcában egy Airbnb-s lakásba csendháborítási bejelentés miatt vonultak ki a rendőrök és megállapították, hogy

zenés magánrendezvény volt folyamatban.

Jelezte, hogy összesen 35 főt találtak a helyszínen, közülük 14 volt külföldi és ellenük csendháborítás, kijárási tilalom megsértése miatt indítottak eljárást és a szervező 26 éves lakos ellen külön eljárás is indult.

Mobil oltóbuszok is munkába álltak

Naponta 4-5 mobil oltóbuszt állítottak munkarendbe, amelyek kisebb településeken oltanak és mobil rendelőként is működik, eddig Nógrád megyében oltottak, de más régiókba is mennek majd.

György István mindenkinek, akik részt vesznek az oltási folyamatban, megköszönte a munkáját és a beoltottaknak is a közreműködést.

Ez lesz a következő napok oltási rendje

György István jelezte, hogy eddig 3,7 millió fő regisztrált, akik közül mintegy másfél millió a 65 év feletti regisztráltak száma, és ennek a korcsoportnak a 78%-a már be van oltva.

Jelezte, hogy azok a pedagógusok, akik március 24-ig érvényesen regisztráltak, ők ma már kaphatnak sms-ben behívót az oltásra. Az ő oltásukra április 1.-3. között kerül sor, 3 nap 426 helyen várják a pedagógusokat reggel 7-től este 7-ig, az oltást a Pfizer vakcinákból kapják.

A második ütemben a húsvét utáni héten oltják a pedagógusokat. A bölcsődei dolgozókat és a szakképzésben dolgozókat is oltják. Az éjfélig beérkezett regisztrációk feldolgozása még zajlik, mindenkit beoltanak, aki a határidőig regisztrált, az ő sms-értesítésük a húsvéti ünnepek után megy ki. Várhatóan április 8-10. között lesz az ő beoltásuk a lakcímhez igazodó kórházi oltópont lesz.

Csütörtöktől szombatig a pedagógusok beoltásának első üteme lesz, majd rá egy hétre a második ütem lesz. Emellett oltják az időseket és krónikus betegeket a ma érkezett Pfizer vakcinákból, illetve a két Szputnyik vakcinákból. Összesen 280 ezer adagot szállítanak ki a kórházi oltópontokra most.

Most praxisonként 54 fő beküldésére van lehetősége a háziorvosoknak a kórházi oltópontokra. További 20300 adagot tudnak az AstraZeneca vakcinájából még küldeni oltáshoz. A hétfőn érkezett Moderna szállítmányból 64 ezer elsőkörös és 13 második körös oltóanyagot adnak ki a háziorvosoknak is.

Elértük a 2 milliós számot

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője bejelentette, hogy

ezekben az órákban lépjük át a 2 millió beoltottat, azaz a magyar lakosság több mint 20%-a beoltott.

Megjegyezte: "ezzel bizonyos kimutatások szerint az első, más kimutatások szerint a második" Magyarország az uniós tagállam között. Leszögezte mindenesetre, hogy "messze az uniós átlag felett járunk, ami 10,6%.” Ennek oka az, hogy a keleti vakcinák miatt 5 fajta vakcinával lehet itthon oltani.

A múlt héten a legtöbb oltást adtuk be eddig, a heti oltást tekintve, ez közel 540 ezer oltást jelentett az első és második oltásokat együtt számolva.

Többet oltanának, ha lenne mivel

- tette hozzá.

Csúszás, késés...

Ahogy a napi koronavírusos adatok közlésénél, úgy lassan az operatív törzs napi tájékoztatójánál sem volt még olyan nagy időbeli csúszás, mint ma. A 11:15-re meghirdetett tájékoztató még mindig nem kezdődött el és a napi koronás adatokat sem tették még közzé. A tájékoztató egyébként ezen a linken élőben is követhető.

Ezek voltak a tegnapi tájékoztató legfontosabb üzenetei

A htéfői operatív törzs tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: "Aki azt gondolja, hogy védett a koronavírussal szemben, az rosszul gondolja". További lényeges információk itt érhetők el.

Címlapkép forrása: operatív törzs tájékoztatójának képernyő fényképe 2020. májusából

bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Ursula von der Leyen europai bizottsag vakcina pfizer biontech oltoanyag beszerzes magyarorszag 2011089