portfolio_haziorvos_oltas02-20210201
Gazdaság

Szépen haladunk: már 3,62 millióan regisztráltak a vakcinára Magyarországon

Portfolio
Március 29-ig 3 millió 621 ezer 817 ember regisztrált Magyarországon a koronavírus elleni oltásra – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az atv.hu érdeklődésére. Megnéztük, hogy ezzel a friss számmal mire juthatunk a járvány elleni küzdelemben.

Ez a friss szám azért lényeges, mert ha minden regisztrált megkapná az oltást (ami május végéig-június elejéig reális a vakcinakínálat alapján), akkor 7,85 millió felnőttel számolva ez már 46%-os átoltottságot jelentene. Ez már jelentősen fékezné a járvány terjedését, illetve a kórházi és súlyos esetek előfordulásának esélyét.

oltasi regisztracio210329

A KSH múlt pénteki oltási hajlandóság felmérése új csúcsot mutatott, miszerint 52% biztosan oltatná magát, további 21% pedig talán. A kettő együtt 73%, ami már a felnőtt lakosság körében 5,7 millió embert jelentene, a teljes lakosság körében pedig közel lenne a nyájimmunitás alsó küszöbének mondott 60%-hoz (igaz sok virológus arra figyelmeztet, hogy a nagyon fertőzőképes brit mutáció miatt jelen esetben a nyájimmunitás eléréséhez akár 75-80%-os átoltottság is szükséges lenne).

Amint legfrissebb, múlt pénteki kalkulációnkban vázoltuk: április 10-re elérhetőnek látjuk a kormány által megjelölt 2,5 millió főnyi első beoltottat, amihez az esti kijárási korlátozást és a boltok négyzetméter alapú nyitását kötik, aztán áprilsi 19-től megnyílnának a nevelési-oktatási intézmények. Ezután gyors ütemben elérhetőnek látjuk a következő „mérföldköveket” is az átoltottság szintjeiben, illetve arányaiban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétvégén arra tett utalást, hogy április vége fele már talán ki lehet ülni az éttermek teraszára is, de Kásler Miklós EMMI miniszter egy hétvégi tv-interjúban azt is mondta, hogy a korlátozások nagy rézének feloldása csak május vége-június eleje körül várható.

Címlapkép forrása: Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
görög santorini getty stock