pénz, euró
Gazdaság

Nincs meglepetés: egyelőre nem ad okot aggodalomra az európai áremelkedés

Portfolio
A márciusi fő inflációs index az eurózónában megfelelt az elemzői várakozásoknak, a maginflációs index viszont elmaradt a konszenzustól. Márciusban még elmaradt az infláció megugrása, de áprilisban már meglepő lenne, ha nem látnánk magasabb inflációt.

Márciusban 1,3%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához képest az eurózónában, ami érezhető emelkedésnek számít a februári inflációhoz (0,9%) képest, de ez egyáltalán nem számít meglepetésnek - az elemzők pont 1,3%-os áremelkedést vártak.

Némileg meglepő viszont a maginflációs index alakulása, az ugyanis nemcsak az elemzői várakozásoktól, hanem az előző hónapban látott áremelkedéstől is elmarad. 0,9% volt a maginfláció márciusban, az elemzők 1,2%-ot vártak a februári 1,1%-os áremelkedés után.

Az infláció emelkedése így is elkerülhetetlen, hiszen a koronavírus tavalyi berobbanása dezinflációs hatású volt, az alacsony bázis miatt pedig idén elkerülhetetlenül nőni fognak az árak - főleg áprilisban számíthatunk látványos emelkedésre, hiszen tavaly ebben a hónapban estek nagyot az olajárak.

A bázishatásból eredő technikai jellegű áremelkedéssel viszont az EKB-nak nem lesz sok dolga, és be is jelentették, hogy az infláció ideiglenes célsáv fölé emelkedésén átnéznek. Tartósan az EKB továbbra is arra számít, hogy az infláció a célsáv alatt maradhat. Ha a kereslet megugrása a gazdaságok újranyitásával a vártnál erőteljesebb inflációs hatást fejt ki, akkor viszont az EKB-t a folyamatok akár beavatkozásra is késztethetik, de ezt egyelőre lehetetlen előre jelezni.

Az inflációs aggodalmak a piacokon is megjelentek, az amerikai kötvényhozamok emelkedtek, ahogy az inflációs várakozások emelkedésével egyre kevésbé kifizetődő kötvényekbe fektetni. Európában ennek csak csekély hatása volt, de az EKB megelőzendő a problémát bejelentette, hogy felturbózza a pandémiás eszközvásárlási programját, és több állampapírt vásárol, hogy leszorítsa a kötvényhozamokat.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
pfizer biontech vakcina koronavírus ellen