orbanviktorm1interju
Gazdaság

Orbán Viktor: A korlátozások csak lassítani tudják a brit variánst, de megállítani nem

Portfolio
Interjút adott Orbán Viktor az M1-nek, amelynek fókuszában a koronavírus-járvány, az oltások és az újraindítás voltak. Április végére, május elejére minden vakcinára regisztrált magyar megkaphatja az első oltását, ha minden jól megy, még 2-3 nehéz hetünk lehet, a nyarunk pedig már "szép napos és vidám" lesz - mondta el Orbán Viktor.

A teljes interjú megtekinthető itt:

Még 2-3 nehéz hetünk lesz

Első helyen az iskolákat kell kinyitni, utána a szállodák és vendéglátóipar jön, hogy munkát tudjanak adni az embereknek. 100 ezer munkahelyet létre kell hozni, minden megszűnt munkahely helyett létre kell hozni 1 újat.

Húsvét utána ki lehet nyitni az iskolákat és ki lehet nyitni a boltokat. A továbbiakról még nem érdemes beszélni, még túl messze áll egymástól a fertőzések száma és a vakcinák száma, de ahogy haladunk előre, úgy egyre racionálisabban lehet beszélni róla. Mindig 1 héttel korábban tájékoztatunk, hogy milyen újraindítási lépés jön - mondta el Orbán Viktor.

Azt gondolom, hogy lesz még 2-3 nehéz hetünk, majd egyre inkább a nyitásra fókuszálhatunk, a nyarunk pedig már szép napos és vidám lesz. Már csak karnyújtásnyira vagyunk a győzelemtől és vissza fogunk találni az optimizmussal teli időszakhoz, amit a járvány megszakított - nyilatkozta Orbán Viktor.

Az interjú végén úgy fogalmazott: egy éve februárban áradt belőlünk az optimizmus gazdasági és demográfiai értelemben is,

ide kell visszatérnünk, ha nem is egy lépésben, de a nyár végére biztosan.

Április végéig, május elejéig mindenki be lehet oltva, aki regisztrált

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy „ma vagyunk 2 millió 11 ezer ember számára elérhető” vakcinánál, de valószínűleg az elsőre beoltottak számára gondolt, hiszen tegnap léptük át a 2 milliós határt és a már Magyarországra érkezett vakcinamennyiség a kormány tegnapi kimutatása szerint is 4,33 millió dózis, ami 2 millió 417 ezer embernek elegendő. Éppen ezért az Orbán által mondott további számokat is valószínűleg úgy kell érteni, mint az adott időpontra várhatóan első oltással rendelkező emberek száma.

Azt mondta, hogy „április 4-ig 2 millió 356 ezernyi vakcinánk” lesz (ennyi ember lehet elsőre beoltva a pedagógusok és az idősek következő pár napi intenzív oltása miatt), míg „május elején 4 millió 121 ezer vakcina” lesz (ennyi ember lesz beoltva), majd „május végére, június elejére el tudunk jutni a 7 millió vakcinához” (az elsőre beoltottak száma emelkedhet erre a szintre).

Ezen pálya miatt azt mondta:

április végén, május elején, aki regisztrált, az hozzájuthat az első vakcinához, az nem tűnik megalapozatlannak.

Mivel tegnapig 3,7 millió fő regisztrált, ezért arra utalhatott, hogy az addigra regisztrálók április végére, május lejére megkaphatják az első oltásukat.

A keleti vakcinákról

November tájékán lehetett már látni, hogy a nyugatról rendelt vakcinák nem fognak időben érkezni, sok ország, például az Egyesült Államok, Szerbia, az Egyesült Királyság, előrébb jártak az oltásban. Veszélyhelyzetben joga van minden országnak magának rendelni vakcinát. Vakcina és vakcina között nem úgy kell különbséget tenni, hogy hol gyártották, hanem hogy biztonságos-e, a vakcinából politikai ügyet csinálni "szamárság". Ha nem rendeltünk volna kínai vakcinát, amire nyugaton először fújtak, most pedig már akarják, akkor ott lennénk, ahol most a nyugati országok a beoltottak arányát tekintve. Kockázatos döntés volt, de jól döntöttünk, sok ezer ember életét mentettük meg azzal, hogy keleti vakcinákat is rendeltünk – mondta el Orbán Viktor a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban.

Már az első oltás is komoly védettséget ad

A tanárok csak mintegy egy héttel az iskolák nyitása előtt kapják meg az első oltásukat - vetette fel a riporter azt firtatva, hogy milyen védettség alakulhat ki ez alatt az idő alatt. Orbán Viktor elmondta, hogy az első oltás már nagyon komoly védettséget ad. Teljesítették a szakszervezetek kérését, hogy vegyék előre a pedagógusokat, meg fogják kapni bő egy héttel az iskolák nyitása előtt az oltást, ez már elegendő védettséget ad - mondta el. A gyerekek és a munkába járó szüleik érdeke is, hogy meg tudjanak nyitni az iskolák.

Ne agitáljon senki az iskolák újranyitása ellen

- üzente Orbán Viktor

A kórházi kapacitásokról

A kórházi kapacitásokra vonatkozó kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy emberfeletti munkát végeznek az orvosok és az ápolók. Elszánt emberek, felkészültek és odateszik magukat 100 százalékig, a kórházi dolgozókon nem fog múlni egyetlen emberélet sem, szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. Lesz elegendő ember, vezényléssel, átcsoportosítással az orvostanhallgatók bevonásával. Az ágyak fele szabad és kétszer annyi lélegeztetőgép van, mint ahány ágyon fekszenek – mondta el Orbán Viktor.

Azzal kapcsolatban, hogy az intenzív osztályok lassan megtelnek, pedig más betegek is szorulhatnak intenzív ellátásra, Orbán Viktor kifejtette, hogy orvosszakmai kérdés, hogy az ágyakat hogy határolják el, a fontos ellátásból nem kellett senkit kivenni, a legsúlyosabb nem covidos betegek ellátását is képes megoldani az egészségügy a covidos betegek ellátása mellett.

Egyetlen orvosság van, az oltás

Nem sok szabály van, de azok egyszerűek, világosak, és érdemes is őket betartani.

A harmadik hullám a brit vírus hulláma, sokkal agresszívabb, mint a korábbi volt. A korlátozások csak lassítani tudják, de megállítani nem.

Egyetlen orvosság van, az oltás - mondta el Orbán Viktor. Óva intett mindenkit attól, hogy ismerőseit lebeszélje az oltásról.

Egyszerre kell védekezni, oltani és segíteni az embereknek, hogy megtervezhessék a saját életüket - tette hozzá Orbán Viktor a kérdésre válaszolva, hogy a rekord halálozási számok idején miért beszélnek már most nyitásról.

Miért pont 2,5 millió?

A nyitás egy csalóka kifejezés, nem fordítjuk meg a táblát, hogy zárva-nyitva, nyitni lépcsőzetesen lehet, ezért inkább az újraindítás szót használjuk erre – mondta el Orbán Viktor. A 2,5 milliót egy erkölcsi törvény jelölte ki, nem szabad addig újraindítani az országot, amíg a leginkább életveszélyben lévők nem kaptak oltást – mondta el Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva, hogy miért pont a 2,5 millió beoltottat tűzte ki a kormány célul a nyitás megkezdéséhez.

Az idősebbekre kellett figyelni, igazságtalan lenne, ha pont azokkal nem törődnénk, akik az elmúlt 50-60 évben elhozták az országot ide. Amíg nincs minden 65 év feletti regisztrált beoltva, addig semmilyen kockázatot nem vállalathatunk. Úgy számolunk, hogy ez akkor történik meg, amikor a 2,5 milliót elérjük - tette hozzá a miniszterelnök.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök exkluzív interjút ad Volf-Nagy Tündének az M1 aktuális csatorna stúdiójában az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán 2021. március 31-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer
Budapesti Értéktőzsde

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1313549929