raktár autógyár
Gazdaság

Tombol a járvány harmadik hulláma, nem tud talpra állni a magyar feldolgozóipar

Portfolio
Tavaly június óta nem látott szintre esett vissza a magyar feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe, ezzel a szektor továbbra is zsugorodást jelez előre. Mindez az eurózóna kifejezetten erős konjunktúramutatója mellett kimondottan rossz hír a magyar gazdaság szempontjából a járvány harmadik hullámában.

A februári 49 pontról 48,7 pontra esett vissza a magyar feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe – közölte csütörtök reggel a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Ezzel továbbra is a növekedést és a zsugorodást előre jelző 50 pontos érték alatt van a mutató, ennél alacsonyabb tavaly június óta nem volt.

Mindez azért is meglepő, mert menet közben az eurózóna feldolgozóipari konjunktúraindex márciusban 57,6 pontról 63 pontra emelkedett, vagyis jóval a növekedést jelző tartományban van. A mostani adat pedig alátámaszthatja azt is, amit Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban a Világgazdaságnak nyilatkozott, hogy az első negyedéves GDP-adat a tavalyi negyedik negyedévnél is gyengébb lehet a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt.

Az MLBKT beszámolója szerint a felmérésben vizsgált részindexek többségükben növekedtek februárhoz képest, ennek mértéke egy esetben érte el az 5 százalékpontot. Az új rendelések mennyisége, a termelési mennyiség, valamint a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei is 50 pont fölé kerülve bővülésre utalnak. A kedvezőtlen bmi-érték az indexet alkotó ötödik alindexnek köszönhető. A szállítási átfutási idő értéke ismét rekordalacsonyra csökkent és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, döntően meghatározva a bmi-index alacsonyabb értékét.

Vagyis a jelek szerint elsősorban a globális szállításban tapasztalható komoly fennakadások sújtják a magyar feldolgozóipart a szakértők szerint, ez tartja 50 pont alatt az indexet.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1206139057 (1)
franciaország
greed
koltsegvetes deficitcel koltekezes penzugyminiszterium
szu-34
astrazeneca
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendi, vagy nem trendi? Ez itt a kérdés
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
franciaország