GettyImages-1228845763
Gazdaság

Miért fektetnek termőföldbe a gazdagok?

Portfolio
Az elmúlt években számos sikeres üzletemberről lehetett hallani, hogy földeket vásárolt magának. Januárban például kiderült, hogy Bill Gates lett az Egyesült Államok legnagyobb termőföld-birtokosa, de mellette még számos ismert milliárdos is hatalmas földtulajdonnal rendelkezik, legyen szó erdővidékről vagy egyéb jellegű területről. Azonban nem csak a gazdag magánemberek, hanem az intézményi befektetők is aktívak ezen a területen, amit részben a klímasemlegesség elérése motivál, de profitszerzés szempontjából sem utolsó a termőföld.

Amerika legnagyobb termőföld-birtokosa

Még januárban érkezett a hír, hogy Bill Gates lett az Egyesült Államok legnagyobb termőföld-birtokosa, bár nem ő az egyetlen milliárdos, aki hatalmas mennyiségű földtulajdonnal rendelkezik.

A Microsoft alapítója 242 ezer hold termőföldet birtokol, összesen pedig közel 270 ezer hold földterületet, amely 18 államot ölel fel.

Bill Gates a Forbes listája alapján 127 milliárd dolláros vagyonával a világ második leggazdagabb embere. A milliárdos üzletember éveken keresztül építette ki birtokait, a legnagyobb területei Louisianában (69 ezer hektár), Arkansasban (48 ezer hektár) és Nebraskában (21 ezer hektár) találhatóak. Ezen kívül van még részesedése egy közel 26 ezer hektáros földterületben az arizonai Phoenix nyugati oldalán, amelyen egy új külvárosi területet fejlesztenek.

GettyImages-1174968767
Forrás: Nicolas Liponne/NurPhoto via Getty Images

A földterületet egyébként nem közvetlenül, hanem Cascade Investments nevű befektetési alapján keresztül birtokolja. Arról azonban nem tudni sok részletet, hogy mit csinál Gates a földdel, bár a feleségével együtt vezetett alapítványa, a Bill and Melinda Gates Foundation támogatja a fenntartható mezőgazdaság kialakítását, illetve a hatékonyabb termesztést. Érdemes megjegyezni, hogy bár Bill és Melinda Gates a legnagyobb termőföld-birtokos az Egyesült Államokban, de ha az összes földtulajdont tekintjük, akkor csak a 49. helyen állnak.

A Microsoft alapítója mellett azonban számos milliárdosnak van még földtulajdona, amire később még visszatérünk. A magántulajdonosok mellett azonban szép számmal akadnak intézményi befektetők is,

az Egyesült Államok Mezőgazdasági Hivatala szerint a termőföldek 2,2 százaléka van intézményi tulajdonban.

Ez tehát még azért nem túlságosan magas arány, de a pénzügyi válság óta megnövekedett ezeknek a befektetéseknek a népszerűsége.

Célpontban a klímasemlegesség

Van több nagyobb makroszintű trend, ami az intézményi befektetőket a termőföldek birtoklása felé hajtja. Emily Norton, a Savills elemzője szerint:

A 2008-as válságot követően sok tőke biztonságosabb eszközök felé menekült, de a nagyobb trend inkább a klímaváltozáshoz köthető, amely egyre több befektetőt irányít a termőföldek felé.

A termőfölddel kapcsolatos befektetési alapok 5,7 milliárd dollár tőkét vontak be 2019-ben, ami a gazdasági válság óta a legmagasabb érték volt. Tavaly ez a szám 2 milliárd dollár körüli értékre esett vissza a koronavírus-járványnak köszönhetően.

A befektetés vonzereje elsősorban abból adódik, hogy a termőföld rendszeres jövedelmet biztosít, másrészt pedig a hatékonyság növeléséből is származhat profit.

A népesség növekedésével ugyanis egyre nagyobb a kereslet az élelmiszerek iránt, ez pedig a technológiai fejlődés motorjaként szolgál.

Martin Davies, a Westchester Group Investment vezetője szerint, amely a világ legnagyobb intézményi termőföld-birtokosa:

A környezet nagyon fontos a nyugdíjalapok számára is, amelyek közül sokan klímasemleges portfólió kialakítását tűzték ki célul, és ennek elérésében segíthetnek a termőfölddel és erődvidékkel kapcsolatos befektetések.

A termelésre alkalmas földek ugyanis alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással járnak, mint azok, amelyek állattartásra alkalmasak. A mezőgazdasági módszerek fejlődésével pedig még alacsonyabb károsanyag-kibocsátás érhető el. Sőt, egyes mandulafarmok már most is klímasemlegeshez közeli állapotban működnek.

Az elemzők egyébként arra számítanak, hogy a szén-dioxid kibocsátás és a biodiverzitás egyre formálisabb keretek között fog működni a jövőben, ami új szén-dioxid-adók bevezetésével is járhat. Az Egyesült Királyságban például a farmoknak járó állami támogatásokat környezetvédelmi szempontokhoz köthetik majd, amit egyébként éppen a Brexit tett lehetővé az ország számára. Ennek keretében 2025-től jelentősen csökken a csupán a földbirtoklás után járó támogatás mértéke, majd 2028-tól ez teljesen kivezetésre kerül. Ezzel párhuzamosan pedig nő majd a termelés hatékonyságának növelése után járó kifizetés.

Martin Davies szerint:

Úgy gondolom, hogy globális trend lehet abból, hogy a befektetők leharcolt állapotban lévő földeket vásárolnak meg, amiket átalakítanak organikus földművelés vagy erdőgazdálkodás segítségével.

Az eszközök értékét azonban még számos egyéb tényező is befolyásolja, többek között az, hogy mit termelnek a földeken, illetve, hogy hol található maga a termőföld. Ebben jelentős regionális különbségek is láthatóak.

Átlagos értelemben véve a termőföldek átlagosan 11 százalékos hozamot biztosítottak 2002-2019 között, de az elmúlt öt évben stagnált a teljesítmény.

Amíg azonban például Közép-Európa termőföldjei rendkívül jól teljesítettek, addig Nyugat-Európáról és Észak-Amerikáról nem mondható el hasonló. A helyi áraknak és szabályozásnak szintén nagyon fontos a szerepe. A Nuveen alapkezelő, amelyhez a már előbb említett Westchester Group Investment is tartozik például éppen emiatt igyekszik diverzifikálni a befektetéseit földrajzi szempontból és termények tekintetében is.

farmalnd
Forrás: Financial Times

Hagyományosan egyébként a termőföld jellegű befektetés kifejezetten illikvidnek számít, és bár ez most sincs másképpen, de a tranzakciók száma növekszik. Ez részben az urbanizációs folyamatoknak is köszönhető, ahol a fiatalabb lakosság elköltözik és nem szeretne földműveléssel foglalkozni. Esetenként azonban a helyi közösségek rossz szemmel nézik az intézményi befektetők térnyerését a földbirtoklás szempontjából.

Földtulajdonra hajtó milliárdosok

Nem Bill Gates egyébként az egyetlen milliárdos üzletember, aki hatalmas földtulajdonnal rendelkezik:

  • John C. Malone: a milliárdos médiamogul, aki a Liberty Media és a Liberty Global legnagyobb részvénytulajdonosa, de emellett rendelkezik még részesedéssel a Lionsgate és a Starz társaságokban is.

Nem mellesleg pedig az Egyesült Államok legnagyobb földtulajdonosa 2,2 millió hold földterülettel.

Ebben vannak erdővidékek, termőföldek és ranch-földterületek is, amelyek többek között Új-Mexikóban, Floridában és Coloradóban találhatóak. A Forbes listáján 7,7 milliárd dolláros vagyonával az USA 95., a világon pedig a 274. leggazdagabb embere. Hatalmas földtulajdona és médiában található érdekeltségei miatt a „Cable Cowboy” becenevet kapta.

  • Ted Turner: a CNN alapítója az Egyesült Államok 4. legnagyobb földtulajdonosa mintegy 2 millió holdnyi területtel. A földterület részben veszélyeztetett fajok megóvását szolgálja, és mintegy 50 ezer bölény található a területen. Ezzel Turner a világ legnagyobb magánkézben lévő csordájával rendelkezik, ami így megfelelő utánpótlást biztosít éttermei számára is, ahol bölényhúst is kínálnak. Az üzletember filantróp tevékenységeiről is ismert, korábban egy milliárd dollárt adományozott az Egyesült Nemzetek részére. A Forbes listáján ugyan csak az 1001. helyen található, de vagyona így is meghaladja a 2 milliárd dollárt.
  • Thomas Peterffy: az Interactive Brokers magyar alapítója és legnagyobb részvényese még 1965-ben emigrált az Egyesült Államokba és futott be ott komoly karriert. Többek között rendelkezett tőzsdetagsággal is az AMEX-en, ahol részvényopciók kereskedésével foglalkozott, majd innen nőtte ki magát a brókercége is, az IB, ahol 2019-ig töltötte be a vezérigazgatói pozíciót. A Forbes 2020-as listája szerint Thomas Peterffy az Egyesült Államok 26. legvagyonosabb embere, a világon pedig a 73. helyen áll. Azt azonban kevesen tudják, hogy

az USA 17. legnagyobb föltulajdonosa is egyben a magyar milliárdos, aki mintegy 581 ezer hold területtel rendelkezik Floridában, aminek a nagy részét még 2015-ben vásárolta meg.

  • Jeff Bezos: a világ leggazdagabb embere, aki 113 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik még a válását követően is, amiben nagyban segít, hogy az Amazon részvényei is jól teljesítettek az utóbbi időben. Többek között hozzá tartozik a „The Washington Post” nevű lap, illetve a Blue Origin nevű cég, amely kereskedelmi célú űrutazással foglalkozik. Emellett pedig az Egyesült Államok 25. legnagyobb földtulajdonosa 420 ezer hold földterülettel főleg Texasban. Űrhajós vállalata egyébként sokszor használja ezeket a Bezos tulajdonában lévő területeket tesztrepülés céljából.

Címlapkép: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

eiffel torony franciaország
amerikai kongresszus capitolium sötétség
mercedes-benz eqb nyitó
dollar penz bankjegy 100
szlávik koronavírus oltás vakcina
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
eiffel torony franciaország