vakcina
Gazdaság

Még hónapokig velünk maradhat a koronavírus - Magyarország megkezdi a nyitást

Portfolio
A világon 131 212 766 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 852 462 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint, 74 417 577-en meggyógyultak. Koronavírus-hírek egy helyen. Magyarországon 3874 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 689 853 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 213 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 21 928 főre emelkedett. Szakértők szerint még hosszú hónapokig nem tér vissza az élet a vírus előttihez, de Magyarország megkezdi a nyitást.

Koronavírus: a brit mutáns a gyermekekre is veszélyesebb

A koronavírus brit változata a gyermekekre is veszélyesebb, mint a korábbiak - jelentette ki az amerikai NBC televíziónak adott vasárnapi interjújában Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségek Kutatási Központjának igazgatója.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: heti két ingyenes tesztet igényelhet mindenki Angliában

Mostantól heti két ingyenes koronavírus-gyorstesztet igényelhet mindenki Angliában – jelentette be a kormány hétfőn. A program már a héten elindul, az érintettek online rendelés után helyben vehetik át a teszteket.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a kormány az újranyitásról: a héten megkezdődik a szigorítások feloldása

Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) hétfőn a kormány honlapján.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: újabb indiai vállalat szerződött le a Szputnyik V gyártására

Évi százmillió adag Szputnyik V vakcina gyártásáról állapodott meg hétfőn az indiai Panacea Biotec vállalattal az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Tovább a cikkhez

Nem bíznak a németek a szövetségi kormány tervében

Nem bízik a németek többsége a szövetségi kormány tervében, amely szerint a nyár végre a teljes felnőtt lakosság megkaphatja az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltást - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

Tovább a cikkhez

Tovább lazítottak a járvány elleni korlátozásokon Portugáliában

Két hónap óta először kinyitottak a kávéházak, éttermek, kocsmák. A kiszolgálás ugyanakkor csakis szabadtéren engedélyezett hétköznapokon este fél 11-ig, hétvégén és ünnepnapokon viszont éjjel egyig.

További enyhítés, hogy a 10,3 millió lakosú országban hétfőtől "érvényes indok" nélkül is engedélyezett az utazás az egyes körzetek között.

Ugyancsak újra működhetnek a múzeumok, kiállítótermek, az edzőtermek, a szabadtéri piacok és a 200 négyzetméternél nem nagyobb boltok, ám csakis szigorú higiéniai szabályok betartásával.

Az iskolákban is újraindult az oktatás, bár még nem mindegyik korosztályban.   

Januárban Portugáliában rendkívül tragikus volt a járványhelyzet, egy ideig a világ legvészesebb fertőzési adatait produkálta, egészségügyi rendszerét az összeomlás fenyegette. Január közepén Lisszabon szigorú lezárást vezettetett be, és két hónapra rá jelentősen csökkent a napi új fertőzési és halálozási esetszám. Előbbi március közepére 600 alá süllyedt, a járvány miatt elhalálozás pedig napi húsz alá.

A legutóbbi adatok szerint a fertőzési ráta 0,65-ra szelídült, míg januárban a mutató 1,6 fölött volt, azaz egy ember 1,6 másikat fertőzött tovább. (MTI)

Legalább 250 millió adag vakcina kerülhet ki a francia gyárakból az év végéig

Megkezdődik a héten az Európai Unió által már engedélyezett koronavírus-elleni oltóanyagok gyártása Franciaországban, a Delpharm nevű francia gyógyszergyártó üzemeiben - jelentette be hétfőn a gazdasági minisztérium

Tovább a cikkhez

Románia megteszi az első lépést a normalitás felé

Florin Citu miniszterelnök szerint Románia június elsején lazít a járványügyi korlátozásokon, és megteszi az első lépést a normalitás felé.

Tovább a cikkhez

Szlávik: egyenlőre nem dőlhetünk hátra, nagyon gyorsan terjed a járvány Magyarországon

Két és fél millió ember beoltását követően lehet arra számítani, hogy "a beoltott tömeg" valamennyire megváltoztatja a koronavírus-járvány lefolyását - nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a közmédiának.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában tovább csökkent átmenetileg az új beteg száma

Ukrajnában hétfőre mintegy tízezer új beteget regisztráltak, több mint három és félezerrel kevesebbet a megelőző napinál, és fele annyit a két nappal korábbi, húszezret meghaladó csúcsnál, az átmeneti csökkenésnek viszont általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek az országban.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 10 179 új esettel 1 755 888-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány tavaly márciusi kitörése óta az eddigi megmagasabb napi növekményt, 20 341 új fertőzöttet pénteken jegyezték fel. Az elhunytaké vasárnap 254 újabb áldozattal 34 587-re emelkedett. Eddig 1 352 139-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem ötezerrel 369 162-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban a korábbiakhoz képest kevesebb, 3275 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző öt napban  meghaladta az ötezret. A legtöbb új beteget, 1155-öt megint a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették.

Közben az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben hétfőn életbe léptek a legújabb szigorítások, amelyeket a múlt héten jelentettek be. A főváros már eddig is a legsúlyosabb helyzetű, "vörös" besorolásban van március 19. óta, amely alapján egyebek mellett csak az élelmiszereket, gyógyszereket és egyéb, legszükségesebbnek minősített termékeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátó egységek csak elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket és tiltott minden tömegrendezvény.

Mostantól viszont bezárták az élelmiszerpiacokat, valamint az összes iskolát és óvodát is, a közösségi közlekedést - éppúgy mint tavaly tavasszal - csak különleges engedéllyel rendelkező utasok, vagyis a létfontosságú intézményeknél és vállalatoknál dolgozók vehetik kizárólag igénybe. 

A rendőrség közleménye szerint a hatóságok a nemzeti gárda tagjaival megerősítve csoportokban járőröznek a fővárosban, és ellenőrzik, hogy a közösségi közlekedési eszközökre csak engedéllyel rendelkezők szálljanak fel, és ne legyenek a megengedettnél többen egy járművön. Ellenőrzik továbbá azt is, hogy ne csoportosuljanak az emberek a parkokban és a tereken, valamint az üzleteket is, hogy betartják-e a karanténszabályokat.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a taxisok 3-4-szeresére emelték a viteldíjat. Sokan a korlátozás miatt gyalog mentek munkába, többen próbáltak autót stoppolni. A városban jelentősen megnőtt a személygépkocsi-forgalom, a reggeli csúcs idején a főutakon több helyen közlekedési dugók alakultak ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet adott ki, amelyben - az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által hozott határozat alapján - jóváhagyta a nemzeti oltási tervet, amely szerint az év végéig az ország felnőtt lakosságának több mint felét be kell oltani koronavírus ellen. Eközben vasárnap mindössze 1258-an kaptak védőoltást, az oltási kampány február 24-i kezdete óta pedig velük együtt eddig 291 824-en a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. (MTI)

Elkészült a hazai ajánlás: azokat kezelik majd, akik hónapokig küzdenek a koronavírus szövődményeive

Módszertani ajánlást készített az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a koronavírus-fertőzésen átesett emberek utógondozására - közölte Bogos Krisztina, az intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Tovább a cikkhez

Lassabban nőhet idén a francia gazdaság az országos zárlás miatt

A francia kormány rontott idei gazdaságnövekedési várakozásán a koronavírus-járvány megfékezését célzó, napokban életbe léptetett négyhetes országos korlátozások miatt, amit a koronavírus-járvány gyorsulása miatt kellett elrendelni.

Tovább a cikkhez

A kínai külügyminiszter vakcina-nacionalizmussal vádolta meg a fejlett országokat

Vang Ji kínai külügyminiszter vakcina-nacionalizmussal vádolta meg a fejlett országokat egy hétvégi interjúban, amelynek a szövegét a kínai külügyminisztérium hétfőn tette közzé hivatalos internetes oldalán.

Tovább a cikkhez

Több mint százezren fertőződtek meg egy nap alatt Indiában

A korábbiakhoz képest is nagyobb mértékben, első alkalommal meghaladva a napi százezer esetet, 103 558-an fertőződtek meg a koronavírussal Indiában - közölte hétfőn a dél-ázsiai ország egészségügyi minisztériuma.

A mostani adat mintegy 5500-al haladja meg a korábbi, tavaly szeptember 17-i csúcsot, amikor 97 894 embernél mutatták ki 24 óra alatt a kórt. Hétfőre 478-an haltak meg, így a járvány kezdete óta 165 101-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. A fertőzés hirtelen történt emelkedésének hírére estek a helyi tőzsdei indexek.    

Indiában még a koronavírus második hullámával küzdenek az egészségügyi hatóságok. A leggazdagabb államban, Maharastrában 57 074 esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ugrásszerűen megnőttek a fertőzéses esetek.     

Attól tartva, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem képes lépést tartani az ilyen mértékű esetszám-emelkedéssel, Narendra Modi miniszterelnök magas szintű megbeszélést tartott a helyzet áttekintésére, a szövetségi hatóságok pedig szakértői csoportokat küldtek Mahárástrába és a két másik legsúlyosabban érintett államba.    

Ezzel egy időben Mahárástra államban újabb járványügyi korlátozásokat rendeltek el, köztük éjszakai kijárási tilalmat, valamint péntek 20 órától hétfő 7 óráig tartó vesztegzárat. Számos államban, ahol korábban enyhítették a járványügyi előírásokat, most ismét megszigorították a korlátozásokat, újra szabályozták az esküvőkön résztvevők számát, egyben bezárták az oktatási intézményeket. A szövetségi kormány további erőfeszítéseket tesz a védőoltások beadásának felgyorsítására. Az országban minden 45 év fölötti számára lehetővé teszik az oltás beadását. A cél az, hogy július végére 300 millió ember kapja meg a vakcinát.    

A koronavírus fertőzöttek számát tekintve India, ahol a járvány kezdete óta 12,6 millió beteget regisztráltak, a harmadik helyen áll a világban, az Egyesült Államok és Brazília mögött. (MTI)

Falus: a nyarat még a maszkhordással kell végigcsinálni

A korábbi tiszti főorvos szerint a nyarat még a maszkhordással és a távolságtartás betartásával kell végigcsinálni. Falus szerint nem szabad engedni a tömegrendezvények megtartását nyáron, írja az atv-hu.

Tovább a cikkhez

Szerbiába újabb adag Sinopharm- és Pfizer-vakcinaszállítmány érkezik

Több mint 106 ezer adag érkezik a Pfizer/BioNTech oltóanyagából, valamint újabb félmillió a kínai Sinopharm vakcinájából Szerbiába hétfőn - jelentette ki Ana Brnabic szerb miniszterelnök, aki azt is közölte, a kormány célja az, hogy április végéig a lakosság legalább negyven százalékát beoltsák.

Szerbiában már több mint 2,5 millióan kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját, és több mint egymillióan már mindkét adagot. Ana Brnabic szerint, ha továbbra is így halad az oltási kampány, akkor júliusra térhet vissza az élet a normál kerékvágásba.    

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 3304-gyel 617 669-re, Koszovóban 680-nal 93 329-re, Észak-Macedóniában 734-gyel 134 872-re, Montenegróban 297-tel 92 519-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 931-gyel 175 777-re növekedett.    

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 36-tal 5458-ra, Koszovóban kilenccel 1923-ra, Észak-Macedóniában 35-tel 3940-re, Montenegróban kettővel 1305-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 84-gyel 6881-re nőtt. (MTI)

Koronavírus: itt a hétfő reggeli magyar adat, továbbra is 200 felett a napi halálozások száma

3874 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 689 853 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 213 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 21 928 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 418 084  fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 249 841 főre emelkedett. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 362 839 fő, közülük 913 012 fő már a második oltását is megkapta.

Tovább a cikkhez

Koronavrus-korlátozások alatt párizsi luxusvacsorák miniszterekkel? Csak vicc volt az egész

"Humornak" szánta kijelentéseit a francia M6 televízió informátora, aki korábban azt állította, hogy miniszterek részvételével rendeztek illegális luxusvacsorákat Párizs belvárosában a koronavírus-járvány miatti korlátozások megsértése mellett. A hét végén sugárzott műsorban elhangzottak miatt az ügyészség vasárnap eljárást indított.

Tovább a cikkhez

Még mindig tombol a koronavírus a világban, már 2,85 millióan haltak meg a járványban

Németországban 2 896 329 a fertőzöttek száma, 77 060 a halottaké, 2 585 850-en meggyógyultak. Spanyolországban 3 300 965 fertőzöttet és 75 698 halálos áldozatot regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 4 373 798 a fertőzöttek száma, és 127 078-an haltak meg a betegségben. Olaszországban 3 668 264 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 111 030, és 2 988 199-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Franciaországban 4 883 174 fertőzöttet és 96 808 halálos áldozatot regisztráltak. Lengyelországban 2 438 542 fertőzöttet, 54 941 halálesetet és 1 978 433 gyógyultat tartanak nyilván. Ukrajnában 1 797 027 fertőzöttet és 35 994 halálos áldozatot tartanak számon, 1 395 133-an meggyógyultak. Oroszországban 4 529 576-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 98 713-ra, a gyógyultaké pedig 4 156 141-re emelkedett. Törökországban 3 487 050 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos közlés szerint 32 263.    

A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol eddig 30 706 121 fertőzöttet és 555 001 halálos áldozatot regisztráltak. Brazíliában 12 984 956 fertőzöttről és 331 433 halálos áldozatról tudni, 11 341 509-en meggyógyultak. Kolumbiában 2 446 219 fertőzöttet és 64 094 halálos áldozatot tartanak nyilván. Argentínában 2 393 492 a fertőzöttek és 56 199 a halottak száma. Mexikóban 2 250 458 az igazolt vírusbetegek és 204 147 a halottak száma.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 101 861 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4841 halálos áldozatot és 96 619 gyógyultat. Indiában 12 485 509 fertőzöttet és 164 623 halálos áldozatot jegyeztek fel, 11 629 289-en felépültek a betegségből.Iránban 1 932 074 fertőzöttet, 63 160 halálesetet és 1 650 569 gyógyultat regisztráltak. (MTI)

Címlapkép: Getty Images

Boldogkői: ne nyissanak ki az iskolák áprilisban

A szegedi molekuláris biológus szerint le kell törni az oltásellenességet, mert különben hamarosan nem tudjuk érdemben tovább növelni az átoltottságot - írja az Infostart.

Tovább a cikkhez

Rusvai: nyárra legyőzzük a járványt, de ősszel még lehet "esethalmozódás"

Az eredeti, vuhani koronavírus-változatnál 60-70 százalékos nyájimmunitást mondtak, a brit mutánsnál magasabbra kell tenni a mércét, 80 százalék fölötti átimmunizáltságra van szükség ahhoz, hogy biztonságban legyünk Rusvai Miklós szerint. A virológus az ATV Híradójának arról beszélt, ez a nyárra meglesz, ha mégsem, akkor a nyár a kezünkre játszhat a száraz, meleg idővel, ami a koronavírus elpusztításában segítséget nyújt.

Tovább a cikkhez

Napokon belül indul az újranyitás Magyarországon - Változik a kijárási tilalom és a boltok nyitvatar

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a napokban Magyarország eléri a 2,5 millió beoltotti számot, amivel a jelenleg hatályban lévő rendelkezések szerint automatikusan beindul az újranyitás. Ennek első lépcsőfoka a boltokat és a szolgáltatásokat érinti, ezért bemutatjuk, mi vár ránk április 8. után.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: folyamatos tömegszerencsétlenség vagy sebességkorlátozás

A tömegbalesetet mindenki el akarja kerülni, ha beül a kocsiba. De még a koccanást is. A koronavírus-járvány közepette azonban nem minden ország híve a sebességkorlátozásnak. A versenynek talán hamarosan vége, de valóban azok lesznek a nyertesek, akik az elsők között haladnak át a célvonalon?

Tovább a cikkhez
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-517120549