Előfizetői tartalom

Csak négy uniós ország teljesítette a fontos oltási célt és Magyarország nincs köztük a kirívó példája mellett

Portfolio
Csak Finnország, Írország, Málta és Svédország teljesítette azt az Európai Bizottság által korábban kitűzött első fontos oltási célt, hogy március végéig a 80 év feletti korosztály legalább 80%-a elsőre megkapja valamelyik koronavírus elleni vakcinát – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Kontroll Központ (ECDC) legfrissebb összesítéséből. Portugália mindössze 0,2%-ponttal maradt el ettől a céltól, Magyarország viszont 20,2%-ponttal. Ez azt jelenti, hogy bár összességében az EU élmezőnyében vagyunk a lakosságarányos átoltottságban, a regisztrációs módszer a hazai viszonyok mellett egyszerűen nem volt elég ahhoz, hogy az oltások elérjék a legidősebb és egyúttal leginkább veszélyeztetett korosztályt. Emiatt ritka példaként a 70-79 éves korosztályban magasabb nálunk az átoltottság (64,8%), mint a 80 felettieknél (59,8%) és toronymagasan kilógunk a mezőnyből azzal, hogy a 60-69 éves korosztálynak már a 43,4%-a be volt oltva elsőre március végén.

Az uniós rangsor élén vagyunk... Miközben már hetek óta az áll a kormányzati kommunikáció középpontjában, hogy Magyarországon a második legmagasabb az oltási arány a tagállamok között, az nem szerepel a hírekben, hogy az igazán veszélyeztetett 80 év felettiek körében hogyan állunk, noha az Európai Bizottság januárban azt a nem kötelező célt javasolta kitűzni a tagállamoknak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái