étterem vendéglátás
Gazdaság

Javaslatot kapott a kormány: ekkor kellene nyitni a szállodákat, éttermeket

Portfolio
Az MKIK március 20-i javaslatára a kormány engedélyezi az egyes boltok és szolgáltatók újranyitását, amint meglesz a 2,5 millió beoltott - írja közleményében a kamara. A 2,5 millió beoltotthoz már csak nagyjából 70 ezer fő hiányzik, azaz a napokban sor kerül a lazításra és a kamara már a nyitás következő fázisára fogalmazott meg ajánlást.

A kormányzat meghallgatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara március 20-án tett javaslatát, és a jelenleg érvényben lévő - sok esetben a kkv-k szempontjából versenytorzító - korlátozó intézkedések feloldásra kerülnek - írja közleményében az MKIK, utalva arra, hogy a napokban életbe lépnek az újranyitás első intézkedései.

Ennek feltétele, hogy a lakosság egynegyede, azaz 2,5 millió honfitársunk megkapja az első oltását.

"Egyetértünk a Kormány azon szándékával is, hogy a 65 év felettiek teljes átoltása szükséges ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk a vírusra legérzékenyebbeket" - írják. Ennek kapcsán megjegyezzük, hogy még nem tudni, hogy a 65 év felettieket hány százalékban oltották be, pár napja még 80%-os arányszámról lehetett hallani.

Az elmúlt hét vállalkozói jelzései alapján a következő lépésként azt javasolja a szervezet, hogy amennyiben élértük a kívánt számokat, a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba. "Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat." - áll a közleményben.

A védettség státuszának ellenőrzéséhez egy applikáció bevezetését javasolja az MKIK, amellyel bárhol és bármikor zökkenőmentesen ellenőrizni lehet az érintett személy koronavírussal szembeni védettségét.

Az MKIK javaslata összecseng a kormány szándékaival, ami az előzmények fényében egyáltalán nem váratlan fejlemény. Elég ha csak a koronavírus-válság kezelésének egyik eszközére, az iparűzési adó felének elengedésére gondolunk, amit szintén az MKIK tett le a kormány asztalára. Vagy a boltok nyitására, ami négyzetméter alapon valósulhat meg, és ezt szintén az iparkamara javasolta. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a kormány előnyöket fog biztosítani az oltással rendelkezők számára, erre utal a kamara mostani javaslata, de erre tett határozott célzást Orbán Viktor is pár napja. Előrevetítette, hogy valószínűleg fognak kapni kedvezményeket a beoltottak, de csak azután, ha elértük a három és félmillió beoltottat. Az oltottak a vakcinával járó előnyöket leginkább az étterembe járás, vagy a szállásfoglalás során élvezhetik majd idehaza.

Címlapkép: Getty Images

ekb ekb
cramer
Budapesti Értéktőzsde
norvegia_shutter-20171116
Brexit: Németország már Nagy-Britannia kizuhanásával számol

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
ekb ekb