vakcina
Gazdaság

Már közel 3 millióan haltak meg világszerte a koronavírus-járványban

Portfolio
A világon 131,7 millió ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2,9 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint, 74,5 millióan meggyógyultak. Koronavírus-hírek egy helyen.

A Moderna és a Pfizer vakcinája több mint hat hónapig védelmet ad a koronavírussal szemben

Legalább hat hónapig immunitást ad a Moderna vakcinája - állítja egy New England Journal of Medicine-ben megjelent kutatás.

Tovább a cikkhez

Megjelent Pintér Sándor határozata: holnap nyithat Magyarország

Orbán Viktor ma bejelentette, hogy megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon, ezzel pedig megkezdődik az újranyitás. Rövidesen a Facebookra kitett videó után megjelent a közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter határozata, melyben hivatalosan is bejelentik az újranyitás kezdetét, de ennek részleteit még nem tartalmazza az iromány.

Tovább a cikkhez

Szlovákia elnapolja a lazítást

Szlovákiában lassan döntenek a lazító intézkedésekről, a járványügyi szakemberük szerint ha sikerül a lakosság jelentékeny részét beoltaniuk, akkor a COVID-19 csak lokális járványgócok formájában jelentkezik majd a jövőben, szezonális betegség lesz.

Tovább a cikkhez

Romániában közel százezer ember lemondta az AstraZeneca oltást

Romániában az előjegyzettek 28 százaléka - mintegy 99 ezer személy - lemondta az AstraZeneca oltást - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján az oltási kampányt koordináló Valeriu Gheorghita katonaorvos.

Tovább a cikkhez

A WHO egyelőre nem támogatja a vakcinaútlevelek bevezetését

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem támogatja az oltási útlevél megkövetelését az utazásokhoz, egyrészt a bizonytalanság miatt azzal kapcsolatban, hogy az oltás véd-e a vírus terjesztése ellen, másrészt pedig méltányossági okokból - közölte kedden Genfben az ENSZ egészségügyi szervezetének szóvivője.

Tovább a cikkhez

Vérrögöt okozhat az AstraZeneca oltóanyaga? Vizsgálódik az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem jutott meghatározó következtetésre az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának mellékhatásaival kapcsolatban, a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek vizsgálatának részeredményeiről az ügynökség szerdán, vagy csütörtökön ad tájékoztatást - közölte az uniós ügynökség kedden.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor bejelentette: holnaptól kezdődik a nyitás Magyarországon

Megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon, ennek kapcsán a miniszterelnök videót tett közzé Facebook-oldalán, melyben bejelentette: holnaptól kezdődik a nyitás.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor hamarosan fontos bejelentést tesz

Szűkszavú Facebook-poszttal jelentkezett a miniszterelnök kedd délután, vélhetően a nyitással kapcsolatban, amire már országszerte nagyon sokan várnak. A sejtelmes miniszterelnöki bejegyzés növeli annak az esélyét, hogy a kormány órákon belül bejelenti a fokozatos nyitás első lépcsőfokát. 17 óra után előzetes feltételezésünk bebizonyosodott: a vártnál korábban érte el Magyarország a 2,5 millió beoltott számot, így a nyitás első lépcsője már szerdán megindul.

Tovább a cikkhez

Csak négy uniós ország teljesítette a fontos oltási célt és Magyarország nincs köztük a kirívó példá

Csak Finnország, Írország, Málta és Svédország teljesítette azt az Európai Bizottság által korábban kitűzött első fontos oltási célt, hogy március végéig a 80 év feletti korosztály legalább 80%-a elsőre megkapja valamelyik koronavírus elleni vakcinát – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Kontroll Központ (ECDC) legfrissebb összesítéséből. Portugália mindössze 0,2%-ponttal maradt el ettől a céltól, Magyarország viszont 20,2%-ponttal. Ez azt jelenti, hogy bár összességében az EU élmezőnyében vagyunk a lakosságarányos átoltottságban, a regisztrációs módszer a hazai viszonyok mellett egyszerűen nem volt elég ahhoz, hogy az oltások elérjék a legidősebb és egyúttal leginkább veszélyeztetett korosztályt. Emiatt ritka példaként a 70-79 éves korosztályban magasabb nálunk az átoltottság (64,8%), mint a 80 felettieknél (59,8%) és toronymagasan kilógunk a mezőnyből azzal, hogy a 60-69 éves korosztálynak már a 43,4%-a be volt oltva elsőre március végén.

Tovább a cikkhez

Rusvai Miklós: kockázatos a 2,5 millió beoltotthoz kötött nyitási terv

Rusvai Miklós virológus szerint kockázatos a 2,5 millió beoltotthoz kötött nyitási terv, inkább a járványadatokat kellene figyelni és ha április 19-én kinyitnak az iskolák, annak lesznek hatásai, amelyek a május eleji adatokban mutatkoznak majd meg – mondta el az ATV-nek nyilatkozva.

Tovább a cikkhez

A brit gyógyszerhatóság vizsgálja az AstraZenecával kapcsolatos jelentéseket

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag alkalmazásából eredő kockázatokról érkeznek, de az már most kijelenthető, hogy ez a vakcina több ezer ember életét megmentette - mondta kedden Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős egészségügyi államtitkár.

Tovább a cikkhez

Francia koronavírus-vakcinát kezdhetnek tesztelni még ebben a hónapban

Kedvező eredményeket közölt a francia gyógyszergyártó, a Valneva a koronavírus-vakcinája fejlesztéseivel kapcsolatban a klinikai tesztek korai fázisában, így a tervek szerint már ebben a hónapban elindulhatnak a nagymintás hármas fázisú vizsgálatok – írja a Reuters. A hírre több mint 3 százalékos pluszba ugrott a részvények árfolyama.

Tovább a cikkhez

Kínai vakcinát kapott a szerb elnök

A kínai Sinopharm oltóanyagát kapta meg Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök kedden a kelet-szerbia Majdanpekhez tartozó Rudna Glava faluban.

Aleksandar Vucic többször is bejelentette már, hogy beoltják, de valamiért mindig elhalasztotta a vakcinációt. Kedden azt mondta, a kínai oltóanyag második adagját egy dél-szerbiai kisvárosban szándékozik felvenni.

A hétmilliós országban eddig több mint 2,5 millióan kapták meg valamely vakcina legalább első adagját, és már meghaladja az egymilliót azok száma, akik mindkét adagot megkapták.

Korábban számos kormánytag számolt be arról, hogy mely oltóanyagot vette fel. Ana Brnabic miniszterelnök például az országban elsőként kapta meg a Pfizer/BioNTech vakcináját még a tavalyi év decemberében, míg Ivica Dacic házelnököt és Aleksandar Vulin belügyminisztert az orosz Szputnyik V vakcinával, Gordana Comicot, az emberi és kisebbségi jogokért felelős szerb minisztert pedig az AstraZeneca védőoltásával oltották be.

(MTI)

Koronavírus: megérkeztek a friss magyarországi szennyvízadatok

A 13. héten az elmúlt hetek magas szinten stagnáló eredményei után a szennyvízminták átlagos koronavírus koncentrációja országosan enyhén csökkent. Az egyes minták eredményei stagnálnak vagy enyhén csökkennek.

Tovább a cikkhez

Megfertőződött a georgiai miniszterelnök

Megfertőződött a koronavírussal Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök - közölte kedden a kormány sajtószolgálata.

A helyi közszolgálati televízió első csatornája beszámolt arról, hogy a miniszterelnök jól érzi magát, otthon tartózkodik, és távmunkában dolgozik tovább.    

Korábban David Zalkaliani miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter betegedett meg a kórtól, akárcsak Natia Turnava gazdasági miniszter, Levan Davitasvili környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszter, valamint Ivane Macsavariani, a pénzügyminisztérium korábbi vezetője. Tavaly novemberben megfertőződött a koronavírussal az akkori miniszterelnök, Giorgi Gaharia is.     

Georgiában az első fertőzéses esetet tavaly februárban észlelték. Eddig 284 958 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami a lakosság 7,67 százaléka. A kórból felépült 275 220 ember, meghaltak 3832-en.    

A Fekete-tenger partján fekvő országban idén március 15-e óta végeznek védőoltást, AstraZeneca és Pfizer vakcinákkal.    

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig 12 000 egészségügyi dolgozót és 55 év feletti személyt oltottak be a nem egészen 3,8 milliós országban. A helyi hatóságok azt tervezik, hogy az év végéig a felnőtt lakosság 60 százalékát beoltják, hogy így teremtsék meg a kollektív immunitást. (MTI)

Megerősítették, összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között

Összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között - jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban.

Tovább a cikkhez

Oltás kell majd a repüléshez? A világ első 100 százalékban vakcinázott járatának indítója szerint ig

Az egyik legnagyobb közel-keleti légitársaság, a Qatar Airways vezérigazgatója szerint valószínűleg a légiközlekedésben trend lesz, hogy a repüléshez szükséges lesz az oltás, legalábbis a pandémiás időszakból való kilábalás elején – írja a CNBC. A cégvezető apropóját a világ első "100 százalékban vakcinázott" járatának elindítása adta, amely Dohából szállt fel ma délelőtt.

Tovább a cikkhez

Utazási buborék jön a járványkezelés két mintaállamában, örülnek a légitársaságok

„Utazási buborékot” alakít ki két járványkezelésben sikeres ország, Ausztrália és Új-Zéland, április 19-től karanténkötelezettség és teszt nélkül beutazhatnak az ausztrálok Új-Zélandra. Ez az intézkedés mérföldkő a két ország életében, amelyeknél az egyik nagy védekezési eszköz a határok lezárása volt az elmúlt egy évben. A lépés kedvez a régióban működő légitársaságok kilátásainak, ennek megfelelően emelkedtek a részvényárfolyamok a ma reggeli kereskedésben - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Karanténmentes lesz az utazás Új-Zéland és Ausztrália között április 19-től

A koronavírusjárvány sikeres kezelésének eredményeképpen április 19-től karanténmentes utazás indul Új-Zéland és Ausztrália között - jelentette be Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök kedden.

A politikus wellingtoni sajtóértekezletén kijelentette, hogy teljesültek az Ausztráliába történő karanténmentes utazás megkezdésének feltételei. Kifejtette: az új-zélandi egészségügyi főigazgató szerint alacsony a koronavírus átvitelének kockázata Ausztráliából Új-Zélandra, így biztonságosan megkezdhető a karanténmentes utazás.    

Hozzátette, a nyitás megteremti a lehetőséget arra, hogy "az egyik lemondás, amelyet az elmúlt évben sokak számára különösen nehéz volt elviselni, az Ausztráliában élő barátoktól és családtagoktól való elválás volt, ezért a mostani bejelentés sokak számára nagy megnyugvást jelent".    

A miniszterelnök kiemelte, a gazdasági fellendülést és a nemzetközi utazások biztonságos megnyitását szolgáló megállapodás mellett tovább dolgoznak a vírus felszámolásán és távoltartásán.    

Figyelmeztetett egyben arra, az embereknek számolniuk kell azzal, hogy a járvány ismételt megjelenésekor újra korlátozhatják az utazást. (MTI)

Az észak-koreai sportolók nem indulnak a játékokon

A koronavírus-járvány miatt a Koreai NDK sportolói nem vesznek részt a nyári, tokiói olimpián. Ezt a honlapján tudatta az ország sportügyekért felelős szervezete, miután a helyi ötkarikás bizottság március 25-én videokonferencia keretében egyeztetett sportvezetőkkel és más illetékesekkel.   

A döntést azért hozták meg, hogy "megvédjék versenyzőiket a világméretű egészségügyi válságtól, amelyet a Covid-19 okozott".

A pandémia miatt tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia a tervek szerint július 23-án kezdődik.    

Észak-Korea azon kevés országok közé tartozik, amelyek eddig egyetlen koronavírusos megbetegedést sem jelentettek. Phenjan már tavaly lezárta a határait annak érdekében, hogy a vírus ne jusson be, megfigyelők szerint azonban a betegség jelen van az országban. (MTI)

Törökországban meghaladta a tízmilliót a beoltottak száma

Törökországban kedden meghaladta a tízmilliót azoknak a száma, akiknek a SARS-CoV-2 koronavírus elleni tömeges oltás keretében már beadták a vakcinát - derült ki a török egészségügyi minisztérium internetes oldalán található számlálóból.

A 83,6 millió lakosú országban használt oltóanyagokat két dózisban kell a szervezetbe juttatni. Az első adagot eddig 10 millió 47 ezer, míg a másodikat már 7 millió 268 ezer embernek adták be.    

A kis-ázsiai országban január 14-én kezdődött meg az oltási kampány a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó elölt vírusokon alapuló, CoronaVac nevű készítményének vészhelyzeti alkalmazásával. Törökországban nemrégiben az amerikai-német Pfizer/BioNTech-féle oltóanyagból is beszerzett, amelyet múlt péntek óta használnak a lakosság immunizálására. A török vezetés a CoronaVacból 100 millió dózist, míg a Pfizerből 4,5 milliót rendelt, de az utóbbi esetében további 30 millió adagot illetően elővételi joggal is rendelkezik.    

A török egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 42 551 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 193 volt. Az újonnan azonosított fertőzöttek napi száma március 1-jén járt legutóbb 10 ezer alatt, a 20 ezret március 18-án, a 30 ezret március 27-én haladta meg. A halálesetek napi száma egészen március 15-ig nem lépte át a 70-et, viszont március 21-én 100, március 25-én pedig már 150 felett volt és a fertőzéses esetek számával párhuzamosan meredeken emelkedik. (MTI)

Az oltás megvédte a gyerekeket is a koronavírus-fertőzéstől - Működik a nyájimmunitás a jelek szerin

Izraeli kutatások szerint azokban a közösségekben, ahol elkezdték beoltani az embereket, a többiek is kisebb eséllyel kapták el a koronavírus-fertőzést. A gyermekek ezekben a közösségekben nem kaptak még oltást, de ők is egyre védettebbek lettek a fertőzéssel szemben.

Tovább a cikkhez

Már közel 3 millióan haltak meg világszerte a koronavírus-járványban

A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol eddig 30 777 336 fertőzöttet és 555 403 halálos áldozatot regisztráltak. Brazíliában 13 013 601 fertőzöttről és 332 752 halálos áldozatról tudni, 11 405 558-an meggyógyultak. Kolumbiában 2 456 409 fertőzöttet és 64 293 halálos áldozatot tartanak nyilván. Argentínában 2 407 159 a fertőzöttek és 56 471 a halottak száma. Mexikóban 2 251 705 az igazolt vírusbetegek és 204 399 a halottak száma.    

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 101 901 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4841 halálos áldozatot és 96 642 gyógyultat. Indiában 12 589 067 fertőzöttet és 165 101 halálos áldozatot jegyeztek fel, 11 682 136-an felépültek a betegségből. Iránban 1 945 964 fertőzöttet, 63 332 halálesetet és 1 658 978 gyógyultat regisztráltak.    

Németországban 2 902 309 a fertőzöttek száma, 77 136 a halottaké, 2 587 580-an meggyógyultak. Franciaországban 4 893 971 fertőzöttet és 97 005 halálos áldozatot regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 4 376 629 a fertőzöttek száma, és 127 106-an haltak meg a betegségben. Olaszországban 3 678 944 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 111 326, és 2 997 522-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Spanyolországban 3 311 325 fertőzöttet és 75 783 halálos áldozatot regisztráltak. Lengyelországban 2 448 463 fertőzöttet, 55 005 halálesetet és 2 009 308 gyógyultat tartanak nyilván. Ukrajnában 1 807 327 fertőzöttet és 36 255 halálos áldozatot tartanak számon, 1 400 102-en meggyógyultak. Oroszországban 4 538 101-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 99 049-re, a gyógyultaké pedig 4 163 170-re emelkedett. Törökországban 3 529 601 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos közlés szerint 32 456. (MTI)

Címlapkép: Vipin Kumar/Hindustan Times via Getty Images

Tetőzik a harmadik hullám, hamarosan megszólal az operatív törzs

Az elmúlt napokban rendre naponta 200 fölött alakult a koronavírusban elhunytak száma, de a napi halálozási statisztikában már csökkenés, a heti átlagban pedig már stagnálás látszik. Több napnyi szünet után jön az operatív törzs következő sajtótájékoztatója, amin pontosabb képet kaphatunk a magyarországi járványügyi helyzetről és a kilátásokról.

Tovább a cikkhez

Több mint 36 millió vakcinát kaptak eddig szegény országok

Már több mint 36 millió dózis koronavírus elleni vakcinát juttattak el 86 országba a COVAX-program keretében - jelentette be hétfőn az ENSZ-főtitkár szóvivője, hozzátéve, hogy további 201 millió dózist szeretnének szétosztani május végéig.

Tovább a cikkhez

Új koronavírus-jövő vár Magyarországra? Jön az átvészeléses immunitás

A koronavírus elleni vakcinák beadásának és így a nyájimmunitás kialakulásának kilátásait boncolgatták legutóbbi riportjaikban az RTL Klub és az ATV híradói. Ennek apropója az volt, hogy az oltások beadásának látványos tempója miatt egyre közelebb kerül az a pont, amikor idehaza minden regisztrált megkapja az oltását és miközben rengeteg vakcina áll rendelkezésre, nem lesz kit oltani. Ezért nagyon érdekes kérdés lesz, hogy mi következik ez után az egyének és a teljes társadalom szintjén.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nem jött még el a fordulat Spanyolországban

Spanyolországban tovább folytatódik a koronavírus-fertőzés terjedésének lassú növekedése, a hétvégén több mint tízezer új esetet regisztráltak - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfői jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: ez lehet az utolsó lezárás Franciaországban

A koronavírus-járvány miatti újabb országos korlátozások keddi életbe lépése előtt a francia kormánytagok szerint stabilizálódni látszik a helyzet, és várhatóan a négy hétre tervezett lezárás után nem lesz szükség több szigorításra.

Tovább a cikkhez

Boris Johnson: folytatódik az óvatos, de jelentős enyhítés

A nagy-britanniai koronavírus-járvány visszaszorításában elért eredmények lehetővé teszik a korlátozások további óvatos, de jelentős enyhítését, és így a brit kormány menetrendjének megfelelően egy hét múlva a boltok és részlegesen a vendéglátóhelyek is kinyithatnak Angliában - mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

Tovább a cikkhez
jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam
GettyImages-1198355421
GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam