astrazeneca vakcina
Gazdaság

Megerősítették, összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között

MTI
Portfolio
Összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között - jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban. Később az EMA cáfolta ezt a kijelentést és hangsúlyozta, hogy még tart a vizsgálat.

Frissítés! Az EMA kedd este közleményt adott ki az ügyre reagálva.

Interjút adott egy olasz lapnak az EMA szakértője

Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: "véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés" a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat. Utalt arra, hogy

az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását.

"A beoltott emberek között nagyobb arányban lépett fel agyi trombózis a fiatalok körében, mint ahogy vártuk. Ezt ki kell mondanunk" - mondta Cavaleri, hozzátéve, hogy igyekeznek pontos képet kapni arról, hogy mi történik, hogy pontosan lássák, hogyan váltja ki ezt a reakciót az oltóanyag.

Március végén az EMA még azt kommunikálta, hogy a vizsgálatok továbbra sem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében.

Az AstraZeneca vakcinájával történt oltást követen több országból is jelentettek vérrögképződéses eseteket. Nagy-Britanniában március 24-éig a 18 millió beoltottból összesen 30 esetben történt vérrögképződés az oltás beadása óta, ebből 22 esetben CVST, agyi vénás trombózis lépett fel, és 7 haláleset történt.

A WHO szerint biztonságos az AstraZeneca-vakcina és javasolja a használatát, március végén Alejandro Cravioto, a WHO Immunizációs Stratégiai Tanácsadó Szakértői Csoportjának (SAGE) vezetője a sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy

a testület biztonságosnak tartja a vakcina használatát, mivel számos felhasználó ország jelzőrendszereket állított fel, és nem érkeztek jelentések problémákról.

Mi történt?

Márciusban több európai ország is leállította rövid időre az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, amíg a gyógyszerfelügyeleti hatóságok megvizsgálták az oltás beadása után keletkezett, igen ritka vérrögképződéses eseteket. Vannak azonban még mindig olyan országok, amelyek fenntartották az alkalmazás felfüggesztését, vagyis nem oltanak ezzel a típusú vakcinával. Így tett például Hollandia és Németország az előző hét második felében, és Kanada is a múlt hét első felében.

Az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya - az Európai Bizottság január 29-i feltételes forgalomba hozatali engedélyét követően - február 6-án érkezett meg Magyarországra. Azóta további nyolc időpontban, heti rendszerességgel, két hónap alatt összesen 666 700 adag oltóanyagot küldött a brit-svéd vállalat hazánkba. Az április 1-jén érkezett 218 400 adag AstraZeneca vakcina eddig a legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az Európai Uniós beszerzésből, ami 109 200 ember kétszeri oltását teszi lehetővé.

Címlapkép: Patrick Meinhardt/Bloomberg via Getty Images

bkk_busz_bkv
szerbia
trader23
vendeglato_terasz
föld

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
bkk_busz_bkv