FONTOS Fellélegezhet a világ: Oroszország bejelentette, visszavonja hadseregét az ukrán határról
D_KOM20190821008 (1)
Gazdaság

Oravecz Zsolt: a Mátrai Erőmű szerepe az ellátásbiztonság terén a legfontosabb

Portfolio
A Mátrai Erőmű szerepe a hazai villamosenergia-ellátásban kiemelten fontos, a következő négy-öt évben a magyar rendszer kikerülhetetlen eleme. Az új vezetés elkezdte az erőmű átalakítását és 5+4 éves tervet is létrehoztak. A modernizáció része az 500 megawattos gázturbinás egység, és a nagy teljesítményű napelempark is többek között. A társaság 2025 után is minden munkavállalónak szeretne munkát kínálni – mondta el Oravecz Zsolt, a Mátrai Erőmű vezérigazgatója egy ma megjelent interjúban a Heves Megyei Hírlapnak.

Egy éve vásárolta meg a Mátrai Erőművet és leányvállalatait az addig kisebbségi tulajdonos Magyar Villamos Művek (MVM). Oravecz Zsolt, a Mátrai Erőmű vezérigazgatója pedig az eltelt időszak legfontosabb tapasztalatairól, valamint a következő évek feladatairól beszélt a Heves Megyei Hírlap mai interjújában.

Az interjú fontosabb pontjai:

  • A Mátrai Erőmű szerepe az ellátásbiztonság terén a legfontosabb: a következő négy-öt évben a magyar rendszer kikerülhetetlen eleme. Emellett az erőmű évente közel 30 ezer tonna válogatott hulladékot is eléget, vagyis nélküle minden magyar háztartásnál egy 50 kilogrammos szemétcsomaggal többet kellene kezelni évente. A folyamat szakmai hátterét a tulajdonos MVM biztosítja. Az erőmű új vezetése áttekintette az örökölt működést, szeptemberre praktikus szerkezetűvé alakította a társaságot, a működés és a modernizációs program pénzügyi feltételeinek megteremtése érdekében.
  • Az erőműben és leányvállalatainál 2500 ember dolgozik. Az elmúlt évben a vállalat vezetése egy 30 éves koncepciót is kidolgozott, amely megfelel a foglalkoztatás, a műszaki szempontok és a megvalósítás elvárásainak. A koncepción belül 5+4 éves tervet is létrehoztak, a program egésze megfelel a nemzeti energia- és klímastratégiának. Oravecz Zsolt ehhez hozzátette, hogy:

Sok tekintetben lezártuk a múltat, de a változás folyamatos, és ezt meg kell érteni a velünk együtt haladóknak.

A vezérigazgató szerint az első kiigazításokat már megtették, hogy hatékonyabban működjön a társaság.

  • A modernizáció négy plusz egy alapvető pilléren nyugszik: az 500 megawattos gázturbinás egységen, a hulladékgazdálkodásban is fontos szerepet betöltő hulladékművön, a nagy teljesítményű napelemparkokon, és a szén-dioxid kezelésén, hidrogéngazdaság kiépítésén. Az ötödik pillér a leányvállalatok speciális tevékenységének fejlesztéssel, tőkeinjekcióval való versenypiacra vitele. Nekik az új egységek, üzemek építésében is komoly szerepet szánnak.
  • A társaság 2025 után is minden munkavállalónak szeretne munkát kínálni, és a megfelelően képzett, ambíciózus dolgozók, a modern üzemekben folytathatják a tevékenységüket, vagy továbbképzés után, vagy tudásuk alapján azonnal.
  • A társaság 2025-ig fenntartja a lignitalapú villamosenergia-termelést, az erőműben dolgozóknak addig elő kell készíteni, és meg kell építeni az új termelőegységeket. A jelenleg érvényes műszaki üzemi tervben 2029-ig számolnak a bányászati tevékenység fenntartásával, 2025-től rekultiváció és tájrendezés a feladat, hogy a meddőhányók területén a napelemparkokat ki lehessen építeni. A bánya helyszínén, Bükkábrányban is működik ipari park, így iparvállalatok ott is megtelepedhetnek. Ha a bányászattal fel kell hagyni, több száz embernek megfelelő, hozzáadott értéket teremtő munkát adhatnak ezek a cégek a vezérigazgató szerint. A lignitből nem csak energiát lehet előállítani, megfelelő vegyipari tevékenységgel számos, a jelen és jövő keresett alapanyagát is gyártani lehet.
  • A vezérigazgató szerint tévhit, hogy az erőmű melletti ipari parkban működő cégek kizárólag az erőműben keletkezett melléktermékek felhasználása miatt települtek oda. A vállalatok az alapanyagigényükön túl főleg az általánosnál nagyságrendekkel komolyabb villamosenergia-igényük, nagynyomású gőzigényük, egyéb infrastrukturális szolgáltatások miatt folytatják itt működésüket, s ezek az előnyök a széntüzelés leállítása után is megmaradnak.

Címlapkép: MTI Fotó/Komka Péter

jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam
GettyImages-1198355421
GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam