orbán viktor
Gazdaság

Orbán Viktor hamarosan fontos bejelentést tesz

Portfolio
Szűkszavú Facebook-poszttal jelentkezett a miniszterelnök kedd délután, vélhetően a nyitással kapcsolatban, amire már országszerte nagyon sokan várnak. A sejtelmes miniszterelnöki bejegyzés növeli annak az esélyét, hogy a kormány órákon belül bejelenti a fokozatos nyitás első lépcsőfokát. 17 óra után előzetes feltételezésünk bebizonyosodott: a vártnál korábban érte el Magyarország a 2,5 millió beoltott számot, így a nyitás első lépcsője már szerdán megindul.

Frissítés:

Orbán Viktor kedden 17:15-kor rövid videóban jelentette be, hogy elérte Magyarország a 2,5 millió oltotti számot.

Ezért szerdától megindul a nyitás.

A sokatmondó poszt

Facebook-bejegyzéssel jelentkezett ma Orbán Viktor. Sok információ nincsen a posztban, és a témája is inkább csak az elmúlt napok eseményeiből következtethető ki.

A miniszterelnök posztjában csak ennyi áll:

COVID 2/147. Hamarosan // Coming soon

A vártnál is korábban jön a nagy bejelentés?

Vélhetően a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldásával kapcsolatos a bejegyzés. A kormány 2,5 millió beoltotthoz kötötte a fokozatos nyitás lépéseit. A Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnap délután arról írt, hogy várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb szerda délelőtti órákban eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót.

A ma reggel megjelent legfrissebb statisztikák alapján az elmúlt 24 óra adatai alapján még nincs meg a kívánatos átoltottsági szint, eddig hivatalosan 2 432 313 főt oltottak be, közülük 922 886 fő már a második oltását is megkapta. A lakosság 24,9 százaléka kapott eddig legalább egy oltást, 9,45 százalék pedig már két oltáson átesett.

A ma reggel megjelent, tegnapi oltási adatok alapján még úgy tűnt, hogy várhatóan kedd éjszaka, szerdára éri el Magyarország a kormány által célul kitűzött 2,5 millió beoltotti számot, azonban

Orbán Viktor sejtelmes bejegyzése növeli annak az esélyét, hogy akár órákon belül eldőlnek, vagy már el is dőltek a szerdai újranyitás részletei, vagyis megkezdődik a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása, mert elérte hazánk a 2,5 millió oltott számát.

Az elmúlt 7 napban (húsvéthétfőt még beleszámítva) átlagosan naponta 61,6 ezer első oltást regisztráltak idehaza. Ezt a tempót kivetítve a keddi nap végére hajszál híján 2,5 millió beoltott adódna (2,493 millió). Könnyen elképzelhető ennek fényében, hogy az általunk vártnál gyorsabb, de még a kormány várakozását is felülmúló volt a beadott vakcinák keddi növekménye.

A kormány nyitási stratégiája kapcsán fontos emlékeztetni egy lényeges fejleményre. Azzal, hogy a kormány már korábban egy rendeletben megszabta, hogy a járványügyi védelmi intézkedések fokozatos feloldását az átoltottsághoz köti, az is eldőlt, hogy a koronavírus elleni védekezés magyarországi stratégiáját elsődlegesen nem a járványügyi folyamatok és kilátások határozzák meg, hanem az oltás tempója.

orban 1

Miről szól a nyitás első fázisa?

A nyitásról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A korábbi tájékoztatás alapján amint eléri a beoltottak száma a kormány által meghatározott szintet, az automatizmus a következőképpen néz ki:

Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás. Ezt követően a vonatkozó kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Címlapkép: Orbán Viktor, Facebook

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1093927408