koronavírus vakcina oltás getty stock
Gazdaság

Lábon lőnék a szlovák oltóprogramot, ha leállítanák az oltást az AstraZenecával

Portfolio
Amennyiben leállítják az oltást az AstraZenecával, akkor közel negyedmillió ember marad második adag vakcina nélkül Szlovákiában - ez derült ki a ma7.sk cikkéből.

A brit vakcinával kapcsolatban olyan információk derültek ki, miszerint összefüggés lehet az oltóanyag és a kialakult, helyenként halálos kimenetelű véralvadási zavarok között.

Ez elég nagy felfordulást okozott, mivel nemcsak egyre több ország lakossága utasítja vissza ezt az oltóanyagot, hanem már a britek fontolgatják, korlátozzák az AstraZeneca alkalmazását bizonyos korosztályoknál.

A felvidéki magyar nyelvű portál alapján a szlovák egészségügyi minisztérium nem akart állást foglalni, az állami gyógyszer-felügyelet nem tudott.

Ha valóban kiderül, hogy a tolerálhatónál nagyobb kockázattal jár a vakcina, akkor a cikk szerint meg kell fontolni annak részleges vagy akár teljes betiltását, még úgy is, hogy (többek között)

Szlovákiában ez katasztrofális következményekkel járna.

Friss adatok alapján eddig Szlovákiában 237 ezer ember kapta meg a brit vakcinát, a második adagot viszont csak 95 ember. Az országba eddig mintegy 387 ezer adag brit vakcina érkezett, áprilisban még kétszázezer adagot várnak.

Ezeket záros határidőn belül pótolni, gyakorlatilag lehetetlen.

Németországban előfordult, hogy második adagként Pfizer-vakcinát adtak a brit helyett, ehhez azonban Szlovákiának nem lesz elég adagja.

A szlovákiai pedagógusok nagy részét ezzel az oltóanyaggal oltották, a megyei oltóközpontok jelentős része is ezzel dolgozik, így

közel negyedmillió ember várja tehát a második adag vakcinát.

Közülük több tízezer ember már meg kellett volna, hogy kapja, ha néhány héttel ezelőtt nem tolják ki a határidőt tíz hétre. 

Mi lesz a hazai alkalmazással?

A magyar oltási stratégiát tekintve sem mindegy, hogy mit mond az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca-vakcináról. Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy "ezt a magyar hatóságok is figyelembe fogják venni, és ennek mentén fogunk állást foglalni abban, hogy a továbbiakban az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban miként fogunk oltakozni és hogyan járunk el”.

Az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya - az Európai Bizottság január 29-i feltételes forgalomba hozatali engedélyét követően - február 6-án érkezett meg Magyarországra. Azóta további nyolc időpontban, heti rendszerességgel, két hónap alatt

összesen 666 700 adag oltóanyagot küldött a brit-svéd vállalat hazánkba.

Az április 1-jén érkezett 218 400 adag AstraZeneca vakcina eddig a legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az Európai Uniós beszerzésből, ami 109 200 ember kétszeri oltását teszi lehetővé.

Címlapkép forrása: Getty Images

németország koronavírus járvány
GettyImages-1271131547
frankfurt
oltás_koronavírus_vakcina
gáz

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
németország koronavírus járvány