capitolium usa
Gazdaság

Rekordszintre nőtt az amerikai kereskedelmi hiány februárban

Portfolio
Rekordszintre nőtt az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének hiánya februárban, miközben a gazdaság teljesítménye gyorsabban javult a globális vetélytársakénál, és a masszív költségvetési ösztönző intézkedések várhatóan közel négy évtizedes csúcsra húzzák fel idén a gazdasági növekedési ütemet.

A gazdaság viharos tempóban bővül, ahogy a koronavírus elleni védőoltási kampány felgyorsítása és a Biden-kormányzat 1900 milliárd dolláros járványügyi segélycsomagja erősítette a belső keresletet, amelynek egy részét importból elégítik ki. Az agresszív kormányzati beavatkozás és a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve rendkívül laza monetáris politikája erőteljes növekedési pályára terelte a gazdaságot.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint februárban 71,07 milliárd dollárra rúgott a hiány, ez 4,8 százalékkal, 3,25 milliárd dollárral több a januári 67,83 milliárd dollárnál. Elemzők kisebb, 70,5 milliárd dolláros hiányra számítottak januárról.

Az áruk és szolgáltatások exportjának értéke 4,98 milliárd dollárral, 187,25 milliárd dollárra, az importé pedig 1,72 milliárd dollárral, 258,3 milliárd dollárra csökkent. A politikailag is érzékeny kínai relációban az árukereskedelmi mérlegben az amerikai hiány 3,1 milliárd dollárral, 30,3 milliárd dollárra nőtt februárban. Az Európai Unióval folytatott árukereskedelemben februárban 607 millió dollárral, 15,74 milliárd dollárra csökkent az amerikai hiány.

Az év első két hónapjában az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya éves összevetésben 68,6 százalékkal, 56,5 milliárd dollárral emelkedett. Az export értéke 8,7 százalékkal, 35,23 milliárd dollárral csökkent, az importé viszont 4,1 százalékkal, 20,3 milliárd dollárral nőtt.

Az adatok azt mutatják, hogy a külkereskedelem január-márciusban immár a harmadik egymást követő negyedévben lesz a bruttó hazai termék (GDP) növekedését lefelé húzó tétel. Mindazonáltal valószínűleg nem lesz különösebb hatása az első negyedéves GDP-növekedési előrejelzésekre, amelyek szerint akár a 10 százalékot is elérheti az évesített ütem az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévben mért 4,3 százalék után.

Az elemzői várakozások szerint idén meghaladhatja a 7 százalékot is a gazdasági növekedés üteme, ami 1984 óta a legjobb adat lenne. A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb, kedden közzétett prognózisában 6,4 százalékos GDP-növekedési ütemet jósolt az Egyesült Államoknak. Tavaly az utóbbi 74 év legrosszabb teljesítményét nyújtotta az amerikai gazdaság 3,5 százalékos visszaeséssel a koronavírus-járvány következményeként.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus
belgium_brugge
iskola tábla
bét
pénz, euró

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
iskola tábla