iskola járvány koronavírus
Gazdaság

Elkezdte megszervezni a PDSZ az újranyitás megakadályozását

Portfolio
"Megírtuk a levelet, amivel megakadályozhatjuk az április 19-i jelenléti munkavégzést!" - írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely leveket küldött az intézményvezetőknek. A szervezet többször kérte a kormányt, hogy ne nyissák újra az iskolákat, amíg ilyen súlyos a járványhelyzet, de a kabinet ragaszkodik az iskolák kinyitásához.

"Meg tudjuk akadályozni, hogy április 19-én a kormány megnyissa a nevelési-oktatási intézményeket! Felmérésünk szerint nagy többségben vannak azok, akik nem szeretnének visszatérni a jelenlétinek hívott munkavégzéshez április 19-én. Szülői szervezetek felmérése szerint a szülők nagy része is elutasítja a nyitást" - írja a PDSZ.

"A hatályos jogszabályokra hivatkozva megtagadhatjuk a jelenléti munkavégzésre adott utasítás végrehajtását – míg a munkavégzésre továbbra is rendelkezésre állunk" - emelik ki, mert szerintük

kötelességünk is megtagadni a munkavégzést, ha a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható.

A PDSZ véleménye az, hogy az intézményrendszer megnyitása nem csak azért kockázatos, mert a frissen beoltott nevelési-oktatási dolgozók védelme még nem alakulhatott ki a nyitás időpontjára. Azt is mérlegelni kell, hogy a terjedő brit variáns fertőzőképessége – a kormány szerint is – sokkal magasabb, mint a korábbi változaté, emellett sokkal gyorsabban terjed a gyerekek, fiatalok körében, mint korábban. Ezért sem javasolják vezető járványügyi szakemberek a nevelési-oktatási intézményrendszer április 19-i nyitását - írják.

Az április derekára időzített intézménynyitásnál szerintük sok szempontból is felmerül, hogy nem szavatolható a munkavállalók, diákok, gyerekek – és családjaik – biztonsága. A most életbe lépett szabályok szerint zárt kereskedelmi helyiségekben 10 négyzetméterenként egy vásárló bent tartózkodása megengedett, szigorúan maszkban – a nevelési-oktatási intézmények esetében ezzel szemben egy 50 négyzetméteres helyiségben nem öten, hanem adott esetben harmincan is lehetnek, ráadásul úgy, hogy még a maszkviselés kötelezettsége sem előírás.

A fenti érvek mentén jól látható, hogy az egyetlen felelős döntés ebben az időpontban az osztálytermi oktatásra, jelenléti foglalkozásokra adott utasítás megtagadása lehet - közölte a PDSZ.

Fontos, hogy nem a munkavégzést tagadjuk meg, arra továbbra is rendelkezésre állunk, kizárólag ezt az utasítást. Azaz digitális munkarendben továbbra is a munkáltatónk rendelkezésére állunk - hangsúlyozzák.

Ma este a Pedagógusok Szakszervezete is elutasította az újranyitást. "Ha számít Neked az emberélet..." címmel jelent meg a PSZ friss Facebook-bejegyzése, amely azt írja, hogy a kormány április 19-én becsenget az oktatási intézményekben. A szakszervezetek korábban többször is kérték a kormányt, hogy ne nyissa meg addig az iskolákat, ameddig magas a fertőzésszám, illetve amíg nem alakul ki a tanárok védettsége a koronavírussal szemben, azonban a kormány ragaszkodik az újranyitáshoz.

A bejegyzésben felvetik, hogy ha az üzletekben négyzetméter alapú a bent tartózkodók száma, a tantermekben mi a helyzet - utalnak arra a szabályozásra, hogy az üzletekben 10 négyzetméterenként egy vevő lehet, ami a tantermekben kivitelezhetetlen. Felvetik a kérdést, hogy ha a nyitás elindítja a negyedik hullámot, ki védi meg a gyerekeket és a szüleiket.

"A kormány felelőssége lesz, ha még több oktatásban dolgozó hal meg! Emberéletekről, családok, diákok, kollégák életéről van szó!" - áll a PSZ bejegyzésében.

A pedagógusoknak címezve azt írják: "Mire vársz? A hozzátartozóid élete neked számít? Most kell cselekedni! FOGJUNK ÖSSZE! Ha online maradsz, azzal még nem tagadod meg a munkát! Vigyázzunk egymásra!"

Emlékeztetnek, az oktatásban dolgozók többségét a Pfizer-BioNTech vakcinával oltják. A protokoll szerint a legmagasabb védettség kifejlődéséhez az első oltástól számított 7 hét szükséges.

"Ezért követeljük a kormánytól, hogy:

  • Halassza el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését!
  • Tartsa be az oltási protokollt!"

Éppen erről beszélt a mai napon Szlávik János infektológus főorvos is, aki szerint csak a második oltás védhet meg a koronavírustól. A szakértők szerint az első oltás után is súlyosan meg lehet fertőződni.

Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára azt mondta: veszélyesnek tartja az iskolák április 19-ei nyitását.

Boldogkői korábban azt mondta, hogy ne nyissuk meg az iskolákat, mert:

  • a gyerekeket még nem lehet oltani,
  • a tanárok oltása nem fog elegendő immunitást produkálni addigra,
  • a brit variáns veszélyes a kicsikre,
  • ráadásul ők haza fogják vinni a vírust a családba.

Címlapkép: Getty Images

brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány
space ship
ipari termelés dolgozó worker fizetés
sinkó portfolio konferencia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány