Gazdaság

Februárban nettó aranyvásárlók voltak a világ jegybankjai

MTI
Portfolio
A világ jegybankjai nettó aranyvásárlók voltak februárban, miután januárban még nettó eladók. Mindez annak fényében érdekes, hogy a friss MNB-közlés szerint a magyar jegybank az elmúlt hetekben valamikor összesen közel 3 milliárd euróért 63 tonnányi aranyat vásárolt meg. Amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: világszinten is a legnagyobb aranyvásárlási tranzakciót hajtotta végre az MNB az elmúlt közel két évet tekintve, így várhatóan majd a márciusi globális összesítés is azt mutatja, hogy nettó vevők voltak a jegybankok az aranypiacon.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Az Arany Világtanács (WGC) honlapjára felkerült adatok szerint februárban India 11,2 tonna, Üzbegisztán 7,2 tonna, Kazahsztán 1,6 tonna, Kolumbia pedig 500 ezer tonna aranyat szerzett be, ami ellensúlyozta Törökország 11,7 tonna aranyeladását. Az így kialakult egyenleg 8,8 tonna pluszt jelez.

A WGC felülvizsgálta a januári adatot. Az előzetes adat mintegy 9,4 tonna arany eladásáról szó, ehhez most még hozzáadták a Fülöp-szigetek 9,3 tonna és az Egyesült Arab Emírségek 6,9 tonna értékesítését, így a világ jegybankjai összesen 25,6 tonna aranyat adtak el januárban, miközben nem volt vásárlás. Az idei első két hónap egyenlege így 16,7 tonna aranyeladás.

Egy éve februárban a legnagyobb aranyvásárló a török központi bank volt, amely 24,8 tonnára tett szert, a legnagyobb aranyeladó pedig az üzbég jegybank volt, amely 3,1 tonnával csökkentette aranytartalékát.

pf_tizmilliotanar
csehország prága
bill hwang
Kásler Miklós FB
iskola_koronavirus_maszk
traktor mezőgazdaság
zöld pénzügy pénz

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
pf_tizmilliotanar