koronavírus
Gazdaság

Figyelmeztet a szakértő: gyorsabban fertőz a koronavírus, mint ahogy hatna az oltás

Portfolio
Az Európai Járványvédelmi Központ korábbi szakértője szerint csak akkor lehet eredményes a járvány elleni védekezés, ha a korlátozások fenntartását és az oltási kampányt kombináljuk. A korlátozások nélküli terjedés órája ugyanis gyorsabban jár, mint az oltásokból felépülő védettségé, írja az ATV.

„Gyorsabban fertőződünk, mint ahogyan védettek leszünk” – foglalta össze az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Balkányi László, az Európai Járványvédelmi Központ korábbi szakértője. Míg a fertőzöttek száma heti szinten sokszorozódik, ezzel párhuzamosan az oltás csak hetek alatt képes védetté tenni az embereket.

A harmadik fázisú vizsgálatok miatt tudjuk, hogy a népességben hogyan alakul a védettségi szint, egyenként azonban teljesen különbözőek az immunrendszeri válaszok, senki nem tudja megmondani – bizonyos vizsgálatoktól eltekintve – hogy kinél mikor alakul ki a védettség, figyelmeztetett a Balkányi.

Problémásnak látja a nyitás kérdését is, elmondása szerint egyetlen szakértő sem támogatja a döntést. A dolgot meg kellene fordítani, a fejéről a lábára állítani – vélekedik. „A szakértőknek kellene összeülni és konszenzusra jutni, amely konszenzust a kormánynak végre kellene hajtania” - mondta.

A műsorban egy gondolatkísérletre is buzdított, aminek tanulságát a következőkben vonta le: „Sokkal jobban járnánk, ha két hétre bezárnánk, hiszen akkor megszűnnének a fertőzési láncok. Ezt úgy lehet kifejezni, hogy az oltás teknősét a járvány nyula lehagyja. Ezért a nyúl elé akadályokat kell tenni, fenn kell tartani az korlátozásokat mind addig, amíg az átoltottság a lehető legmagasabb szintet el nem éri” – magyarázta.

Címlapkép: Getty Images

brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány
ipari termelés dolgozó worker fizetés
sinkó portfolio konferencia
kertész balázs szinapszis
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány