újranyitás korlátozó intézkedés kormány koronavírus
Gazdaság

A kormány most először árulta el, miért lazít a korlátozásokon a magas járványügyi adatok mellett is

Portfolio
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárt az al-Dzsazíra hírtelevízió UpFront című műsorában kérdezték többek között a kormány járványügyi döntéseiről.

A beszélgetés - amelyet a hvg.hu szúrt ki - első kérdése volt, amikor a riporter azt vetette fel, hogy miért enyhít a korlátozó intézkedéseken a kormány, amikor a világon az egyik legmagasabb még mindig a magyar halálozási ráta a fertőzéssel összefüggésben és az orvosok könyörögtek a kormánynak, hogy ne oldjon a korlátozásokon.

Erre válaszul a kormányszóvivő elismerte, hogy magasak a járványadatok hazánkban, majd megismételte a miniszterelnök korábbi kijelentését arról, hogy a harmadik hullám természete más, az új, brit vírusvariáns terjedését nem lehet csak lezárásokkal megállítani, az egyetlen megoldás a védőoltás, azonban a riporter közbevágott. Emlékeztetett arra, hogy több orvos nem ért egyet a kormány járványügyi álláspontjával, erre Kovács Zoltán kifejtette:

az új stratégia kidolgozásánál nem csupán egészségügyi szempontokat vettek figyelembe. A magyar kórházak ugyanis felkészültek és bírják a terhelést. Azokkal is törődnünk kell, akik aggódnak a munkahelyük miatt, vagy elveszítették az állásukat.

Gondolni kell a gazdaság újraindítására, valamint tekintettel kell lenni a magyarok mentális állapotára, hiszen nem tudnak a tanulók iskolába járni, valamint ezért a dolgozók munkába járni, hiszen az embereknek otthon kell gondoskodniuk a gyerekeikről - tette hozzá.

A péntek reggel megjelent járványügyi adatok azt mutatták, hogy az új fertőzöttek és a halálozások száma is még mindig nagyon magas Magyarországon. Ez alapján továbbra is az a képünk, hogy a járvány fékeződik Magyarországon, ugyanakkor ennek mértéke jelenleg megítélhetetlen.

Azt mondhatjuk a fentiek alapján, hogy a kormány most először beszélt ennyire nyíltan arról, hogy az új járványügyi stratégia - amely a korlátozó intézkedések lazítására és az oltások nemzetközileg is kimagasló felpörgetésére épül - miért ment el ebbe az irányba.

A Portfolio korábban már többször is beszámolt arról, hogy az állami kórházak a kapacitásaik felett működnek hetek óta.

Címlapkép: Lakberendezési üzlet bejárata Budapesten, a Váci utcában 2021. április 7-én. Ezen a napon lépett életbe a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály, amely szerint az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartók újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Április 6-án beadták a 2,5 milliomodik koronavírus elleni védőoltást, amely a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatának feltétele volt. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

GettyImages-1211246431 (3)
bét
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1093927408