koronav  tavolsagtartas
Gazdaság

Koronavírus: megérkeztek a legfrissebb, pénteki magyar adatok

Portfolio
Az elmúlt 24 órában 7325 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon és a koronavírussal összefüggésben elhunyt 285 beteg. Az elmúlt napok jelentéseihez viszonyítva mindkét szám magas, ugyanakkor a húsvéti hosszú hétvége hatása még nehezíti a tendenciák felmérését.

A frissen regisztrált fertőzöttek száma az utóbbi hat nap legmagasabb adata, de mivel múlt héten pénteken még magasabb számot láttunk, a hétnapos mozgóátlagból kirajzolódó csökkenő trend nem tört meg. Ez alapján továbbra is az a képünk, hogy a járvány fékeződik Magyarországon, ugyanakkor ennek mértéke jelenleg megítélhetetlen. Az nagyon valószínű, hogy nem olyan erős a terjedés lassulása, mint amit a járványgörbe jelez, hiszen a húsvéti hosszú hétvége alacsony tesztelési aktivitása erősen nyomot hagy az adatokban. Tisztább képet a következő hét elején láthatunk majd, aztán utána szép lassan megjelenhetnek az e heti lazító intézkedések első jelei is a mutatóban.

11 363 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 364-en vannak lélegeztetőgépen, ezzel a súlyos esetek számának mutatói tendenciájukban némi mérséklődést mutatnak. A lélegeztetőgépen lévők száma esik nagyobb mértékben, igaz, a mára épp egy kis növekedést látunk.

A járványügyi dinamika belső logikájának megfelelően az elhunytak számában sajnos még nem látunk egyértelmű csökkenő tendenciát. A járvány lassulása legkésőbb ebben a mutatóban jelentkezik, és az, hogy az elmúlt 24 órában 285 honfitársunk hunyt el, megerősíti, hogy a mérséklődésre még várni kell. Ugyanakkor a március végéig jellemző meredek emelkedő trend már megtört, ami óvatos bizakodásra adhat okot.

Tegnap közel 36 ezer tesztet végeztek el Magyarországon, ez viszonylag soknak mondható. Ehhez képest nem jó hír, hogy minden ötödik teszt eredménye lett pozitív, vagyis alacsony detektálási hatékonyságra utal.

A járvány regionális mintázatában nem látunk jelentős elmozdulást. Az elmúlt egy hét adatai alapján a legkevésbé fertőzött területnek Zala és Békés megye számít. Extrém különbségek nincsenek a népességarányos számokban, továbbra is a közép- és dél-dunántúli területen a legintenzívebb a terjedés, illetve Nógrád megyében.

koronavirus5

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 689 102 fő (ez némiképp kevesebb, mint a miniszterelnök reggel jelzett 2,7 milliós adat), közülük 1 126 139 fő már a második oltását is megkapta. A első oltásukat tegnap 81 ezren kapták meg, ami ugyan elmarad a tegnapelőtti, 100 ezer feletti rekordtól, de így az elmúlt hét második legmagasabb adata. Ezzel a legalább egy alkalommal beoltottak aránya a népeségen belül 27% fölé emelkedett. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ennyi ember szerzett védettséget vakcinák útján, hiszen több napnak el kell telnie, hogy akár csak minimális védettséget jelentsen az oltás (teljes védettség pedig csak a második oltás után alakul ki).

Címlapkép: Getty Images

koronavirus vilag
olimpia zaszlo shutter-20170801
koronavírus metró getty stock
ember kávézó étterem getty stock
mumbai india nyomornegyed
natanz atomlétesítmény irán
boris_johnson_shutter
trump
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
koronavirus vilag